bws22 18.01.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Witam!Mam zamiar rozprowadzić po domu ciepłe powietrze znad kominka oraz zamontować rekuperator poprzedzony GWC. Ciekaw jestem czy ktoś już łączył te dwa urządzenia a szczególnie czy wykorzystał wspólne kanały nawiewne. Myślę, że sa dwa warianty na zimę:a) trójnik za wentylatorem ogrzewania i nawiewnym wentylatorem rekuperatora i dalej do pomieszczeńb) nawiew z rekuperatora w okolice kominka pod specjalnie zrobiony fartuch na wkładzie i dalej jako ogrzewaniewariant b) ma te zaletę, że zewnętrzne powietrze się ogrzeje powyżej temperatury powietrza w pokojach a poza tym przewodami popłynie mniejsza ilość powietrza (zakładam jedną wymianę na godzinę dla ogrzewania i 0,5 dla rekuperacji, a więc w wariancie a) łącznie 1,5 wymiany a w wariancie b) 1 wymianę.Czy ktoś już to połączył i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literad 19.01.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Cześć,JAkiś czas temu miałem podobny dylemat. Jednak po rozmowach z wieloma użytkownikami albo może tylko znawcami tematu zrezygnowałem z DGP. Głównym powodem były szybko pojawiające się zmiany koloru ścian po wpływem ciepła z przewodów. Tak przynajmniej twierdzą owi doradcy. Mnie przekonało jeszcze jedno. Zastosowanie rekuperatora spowoduje i tak przeniesienie pewnej ilości ciepła po całym domu z miejsca gdzie stoi kominek. Tak mi się przynajmniej wydaje. Zobaczymy czy to się potwierdzi za około 2 - m-ce pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 19.01.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Również zastanawiałem się nad wykorzystaniem tych samych kanałów do rekuperacji i DGP. Jednak analizując przyszłe korzyści zrobilem obydwa systemy niezależnie, w oddzielnych kanałach.Wg. mnie plusy takiego rozwiązania :- większa prostota rozwiązania- możliwość niezależnej regulacji ogrzewaniem i wentylacją w poszczególnych pomieszczeniach. Przykładowo córka ma poziom komfortu cieplnego o 4-5 stopni niższy od syna natomiast co do świeżego powietrza podejście mają jednakowe.- DGP nagrzewa pomieszczenia z których rekuperator wyprowadza powietrze - kuchnia, łazienkaPonadto mam wątpliwości czy jednokrotna na godzinę wymiana powietrza z DGP jest w stanie nagrzać pomieszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 19.01.2004 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 KP, dlaczego oddzielne kanały to twoim zdaniem uproszczenie? przecież bedzie ich więcej, ok. 1,5 raza. a jak zadziała nawiew z kominka w łazience z wyciągiem? przecież tego powietrza nikt nie zdąży zużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.01.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 jest to do pogodzenia bez większych problemów pisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 20.01.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 KP, dlaczego oddzielne kanały to twoim zdaniem uproszczenie? przecież bedzie ich więcej, ok. 1,5 raza. a jak zadziała nawiew z kominka w łazience z wyciągiem? przecież tego powietrza nikt nie zdąży zużyć. Po pierwsze DGP mam grawitacyjne, przy połączeniu z rekuperatorem prawdopodobnie musiałbym dołożyć turbinkę. Nie muszę stosować żadnych zastawek żeby powietrze się nie cofało czy nie wchodziło w te przewody w które nie powinno. Przykładowo przy wygaszonym kominku reku będzie wpychał powietrze pod kominek czy z DGP gorące powietrze będzie wtłaczane na wlot wyłączonego rekuperatora. Również, w którymś z wątków na forum zwrócono uwagę że przy połączeniu tych systemów może być kłopot z różnicą ciśnień w obydwu urządzeniach. Przy nawiewie powietrza w łazience nie chodzi o stopień zużycia wprowadzonego powietrza tylko o dodatkowe źródło ciepła. Wg. mnie łazienka powinna być najcieplejszym pomieszczeniem w domu. Nawiew z DGP mam wprowadzony pół metra nad podłogą natomiast wyciąg do reku w drugim końcu pomieszczenia w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 20.01.2004 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 KP, Ja pisałem o sytuacji zimą, bez gaszenia kominka, na lato (przy wersji nadmuchu powietrza z rekuperatora do kominka) i tak zrobiłbym obejście kominka bo przecież ogrzewanie nie będzie działać. ja nie mogę zrobić DGP grawitacyjnego, bo mam zbyt rozległy dom, a co do temperatury w łazienkach to się z tobą zgadzam ale ja to chcę rozwiązać elektryczną podłogówką, a poza tym wylot powietrza w sypialni będzie dwa metry od drzwi teoretycznie najsłabiej zaizolowanej łazienki, druga nie ma ścian zewnętrznych a trzecia tylko na 1/8 swojego obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 21.01.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Myślę że nawet zimą kominek nie musi palić 24godz na dobę. To jednak mniejszy kłopot. Większym problemem może być jak przy rozpalonym kominku zostanie wyłączony rekuperator - awaria, automatycznie przy oblodzeniu na silnym mrozie itp. Przed instalacją rekuperatora rozmowy prowadziłem z trzema instalatorami. Tylko jeden z nich dwukrotnie łączył te dwa systemy, jednak nie chciał mi dać żadnej gwarancji na późniejszą prawidłową współpracę tych urządzeń.W łazience podobnie do Ciebie, dodatkowo mam podłogówkę i jeszcze drabinkę do ręczników. Jednak czemu nie wykorzystać jako podstawy taniego ogrzewania kominkowego tylko odrazu korzystać z najdroższego czyli prądu. Piszesz o rozległym domu więc pewnie i o sporych łazienkach. Moja największa ma ponad 18m i żeby utrzymać tam temp. ok. 24stopnie trochę kW napewno trzeba zużyć.Podobnie z kuchnią. Może pomieszczenie nie wymaga tak dużych temperatur, przy czym anemostat tak samo łatwo przykręcić jak i w innym momencie odkręcić.Temat mieliłem trzy miesiące, z początkowych planów połączenia kominka z turbinką i z instalacją rekuperatora wyszły mi dwa kominki z rozprowadzeniem grawitacyjnym do wszystkich pomieszczeń i niezależnie rozprowadzona rekuperacja. Jestem pewien że dla mnie jest to rozwiązanie optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 21.01.2004 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 KP, chętnie korzystam z rad na tym forum, ja ten temat mielę dopiero miesiąc a zostały mi już tylko dwa, trzy tygodnie. Elektryczne nie jest tak do końca najdroższe, w sondażach jest wątek na ten temat. A jaką Ty będziesz miał podłogówkę? Do gazu ziemnego mam za daleko, a płynny jest w podobnej cenie do II taryfy, ja mam małe łazienki, łącznie ok. 18-19 m2 a podgrzewać podłogę chcę trochę, aby w stópki było ciepło, reszta ciepła ma być z z DGP i w mojej ocenie prąd jest dla mnie najlepszy, jakiś grzejniczeki też będą ale nie wiem czy drabinki czy konwektory czy promienniki. Rozmawiałem z Forestem Naturą, on już łączył DGP z rekuperatorem, robili też to też instalatorzy od Mistrali, nie pamiętam ich firmy. Gdzie ty pochowałeś tyle przewodów, ja nie chcę opuszczać całych sufitów, robię fałszywe podciągi. Na razie napiszę do januszka, ale nie wiem dalaczego chce na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 25.01.2004 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 januszek, żyjesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 26.01.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 bws22Ogrzewanie podłogowe w łazience jest jak najbardziej wskazane czy to elektryczne czy jak w moim przypadku wodne. Jeśli jednak, jak piszesz, podstawowym ogrzewanie ma być DGP to do łazienki również powinien być doprowadzony kanał nawiewny.Nie twierdzę że tych dwóch systemów nie można połączyć, tylko mam wątpliwości - po co ? Oszczędność niewielka a napewno znacznie ograniczamy możliwości jakie daje nam ich niezależna instalacja.Z ułożenie takiej liczby przewodów napewno jest pewien kłopot. Co mi się nie udało do końca pochować jest zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 26.01.2004 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja już nie mam wyjścia, kanały doprowadzajace będą poprowadzone pod sufitem parteru, w monolitycznym stropie mam mam trzy przepusty na nawiew w sypialniach i trzy na wyciągi, tylko w kuchni zrobie wyciąg i nawiew jednocześnie.Dzisiaj rozmawiałem z instalatorem wentylacji i nie widział problemu, proponował połączenie za rekuperatorem, zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 28.01.2004 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 KP, powoli skłaniam się jednak ku koncepcji niezaleznych instalacji, w pokoju gościnnym, w którym miały iść nawiewy do czterech pomieszczeń i wyciągi z trzech i tak będę musiał obniżyć sufit bo podciągi wyszły by chyba ciut za szerokie i robi mi się wszystko jedno a januszek nie daje znaku zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 04.02.2004 01:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Dowiedziałem sie trzeciej możliwosci:za rekuperatorem i wentylatorem kominka umieszcza się zaizolowana oczywiście komorę 0,3m * 0,5m * 0,8m i z niej rozprowadza nawiewy.Czy ktoś tak już robił i ma wyrobioną opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaco 04.02.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 My mamy tak:Wentylator kominkowy zasysa gorące powietrze znad kominka i doprowadza je do zaizolowanej komory mieszającej (przez samoczynny zawór odcinający) gdzie doprowadzone jest świeże i ocieplone powietrze z rekuperatora (i wymiennik gruntowy - rurowy). Wymaga to zastosowania większej średnicy rur doprowadzających to powietrze do pomieszczeń. W efekcie dostajemy zmieszane powietrze z pomieszczeń ("nieświeże") i z zewnącz (świeże). Temperatura na wylocie ok. 35'C przy przpływie ok. 150 m3/h. To przy niezbyt załadownym kominku.Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 04.02.2004 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Dzięki Jaco. czy te 150 m3/h to łączny przepływ z kominka i rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaco 05.02.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Nie, tylko z reku, razem z kominkiem to będzie ok.(chyba?) 500m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 05.02.2004 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Pięknie, ja z kominka muszę przetłoczyć ok. 600 m3/h + z rekuperatora - 100 do 300 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Też zastanawiam się nad połaczeniem wentylacji z DGP, tylko który sposób jest najlepszy?Ł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek Borkowski 08.02.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Ja zdecydowałem się na rozdielenie obu instalacji. Mam już projekt wentylacji, nawiewniki są umieszczone nad oknami. Mam pytanie - gdzie najkorzystniej jest więc umieścić nawiewniki ciepłego powietrza z DGP ? Czy po przeciwnej stronie nawiewników od wentylacji, czy może po tej samej stronie ? Ponieważ DGP będzie wspomagane wentylatorem, to w zasadzie nawiewniki mogę umieścić w dowolnym punkcie (poddasze nieużytkowe), teoretycznie mogę nawet zrobić nawiew z DGP tuż przy podłodze prowadząc prostokątne kanały w ścianach wewnętrznych (szkieletowe z suchego tynku) - czy takie rozwiązanie ma sens, czy ktoś tak już zrobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts