piotrek12 24.01.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam. Mam kocioł żeliwny De Dietrich (w kotłowni) i regulator pokojowy De Dietrich "Easymatic" (w salonie).Dom jest jeszcze niezamieszkały, bywam w nim kilka razy w miesiącu. Piec używam dopiero od niedawna. Podczas przedostatniej mojej wizyty, dom ogrzewałem kominkiem (z płaszczem wodnym) i dogrzewałem piecem gazowym. Przed wyjazdem na regulatorze pokojowym odczytałem temperaturę 20 stopni. Na regulatorze wpisałem (zadałem) temperaturę 12 stopni. Niezmiernie zdziwiłem się, gdy podczas mojej ostatniej wizyty temperatura w pomiszczeniu z regulatorem pokojowym wynosiła 18,5 stopnia (zamiast zadanej 12 stopni), a piec ciągle pracował.Myślę, że regulator nastawiłem dobrze. Regulator ma dwa obiegi „A” i „B”. Ja mam ogrzewnie tylko na obiegu A. Ale na wypadek eliminacji pomyłki nastawiłem jednakowe temperatury na obu obiegach, tj. 12 stopni, a ponadto jednakowe temperatury dla pracy w dzień (słoneczko) i w nocy (księżyc). Dzień zdefiniowałem jako 24 godziny. Oczywiście wszystkie te nastawy po kolei zatwierdzałem przyciskiem MODE. Nastawiłem także przyciskiem MODE pracę na AUTO. Gdzie tkwi błąd. Może powinienem przyciskiem MODE nastawić pracę nie na AUTO, a na dzień (słoneczko) ? Ale zauważyłem, że np. gdy elektrownia wyłączy prąd, praca zawsze przestawia się na AUTO, czyli tak, jak jest aktualnie nastawiony regulator. Proszę o pomoc, gdzie tkwi błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts