moniamona 24.01.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Może wypowiecie sie na ten temat, chciałabym położyć je na dachu mojego domku. Wydaje mi sie ze niewielu forumowiczów ma to na swoich dachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 24.01.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 wberw pozorom nie tanie pokrycie dachowe, dobre na 15-20 lat, w miarę lekkie, szczelne ,estetyczne, jak dla mnie bardziej kolorowa papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.01.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Są też takie PRAWDZIWE... Z drewna. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 24.01.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Są też takie PRAWDZIWE... Z drewna. Adam M. owszem bardzo piękne i dość trwałe pokrycie faktycznie oryginał nie asfaltowa podróba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 24.01.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 u nas będzie (bitumiczny), i już wiem, że na pewno nie będzie tanio, na razie mam papę systemową na płytach osb, gont czeka na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2010 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Gonty bitumiczne (papowe) tak naprawdę nie imitują gontów drewnianych a łupek więc powinny nosić nazwę "łupek bitumiczny" . Firma Isola ma w swojej ofercie doskonałą imitację łupka w kryciu niemieckim pod nazwą "Skifer". Żeby było ciekawiej Isola swoje produkty nazywa "dachówką bitumiczną" nawet tego Skifera do złudzenia przypominającego łupek w kryciu niemieckim . Żywotność gontów bitumicznych szacuje się na 15~20 lat co powoduje, że jest to jedno z droższych pokryć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 25.01.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Pokrycie tz. gontem bitumicznym ,może nie jest tanie , ale i też nie jest takie drogie w porównaniu do blachy .Co do ilości lat to się nie zgodzę . Takie pokrycie wytrzyma nawet i 100 lat . Przecież po 15-20 latach ona wcale nie wyparuje czy się utleni albo zniknie w jakiś inny sposób . Pierwsze pokrycia robiłem 25 lat temu i dalej spełniają swoje zadanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.01.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Tak myślę, że nie wiesz o czym piszesz! 100 lat chyba to jakiś żart!!! Promienie UV robią spore spustoszenie. Mam na swoim dachu gont bitumiczny, który montowałem 16 lat temu (był jeden z lepszych) jego żywot pomału dobiega końca choć nie przecieka. 20 lat to wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 25.01.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 moniamona pod swoim nickiem masz taki podpis: moniamona WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi O gontach poczytasz tutaj: http://forum.muratordom.pl/gont-bitumiczny-jako-pokrycie-dachowe-co-o-tym-myslicie,t39382.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniamona 25.01.2010 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dzięki za opinie i podrzucenie wątku jakoś mi nie rzucił się w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 25.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Pokrycie tz. gontem bitumicznym ,może nie jest tanie , ale i też nie jest takie drogie w porównaniu do blachy .Co do ilości lat to się nie zgodzę . Takie pokrycie wytrzyma nawet i 100 lat . Przecież po 15-20 latach ona wcale nie wyparuje czy się utleni albo zniknie w jakiś inny sposób . Pierwsze pokrycia robiłem 25 lat temu i dalej spełniają swoje zadanie . Niewiem co i gdzie montowałeś, ale 100lat to wytrzyma jako podkład pod dachówkę do czego zupełnie przyzwoicie się nadaje, na Mcdonald, KFC i tym podobne też, na domek prawdziwy łupek i prawdziwe gonty nie podróby z bitumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 25.01.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 u rodziców jest gont bitumiczny już 10 lat i powiem szczerze ze jeszcze z 5 lat i będzie pozamiatane , już teraz gdzieniegdzie widać jak czubki zaczynają sie odklejać tak poza tym z pół tej posypki z gonta już jest w rynnie też chciałem gont początkowo, teraz dziękuje że dałem dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 26.01.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 a to ja zapytam, czy np za te 15 lat mogę bez problemu położyć na taki "łupek bitumiczny" dachówkę, (może już zdążę ten kredyt spłacić , by nowy zaciągnąć) czy raczej nie i trzeba będzie zrywać gont? więźba projektowana byłą pod dachówkę, ale się uparłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 26.01.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Za 15 lat a może później śmiało bedzie można przymocować następną warstwę . Bez zrywania poprzedniej .Bedzie podwójna izolacja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 27.01.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 a to ja zapytam, czy np za te 15 lat mogę bez problemu położyć na taki "łupek bitumiczny" dachówkę, (może już zdążę ten kredyt spłacić , by nowy zaciągnąć) czy raczej nie i trzeba będzie zrywać gont? więźba projektowana byłą pod dachówkę, ale się uparłam Nic nie musisz zrywać , wręcz przeciwnie, będzie doskonałym kryciem wstępnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 27.02.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Ja mam straszny problem! Czy potrafi ktoś uzasadnić jakie zalety ma pokrycie dachy gontem (dachówką bitumiczną)? 1. Jest lżejsze i nadaje się na słabą więźbę. 2. Nie koniecznie wygląda gorzej (moim zdaniem kwestia gustu) Powiedziałbym, że w niektórych miejscach pasuje lepiej niż dachówka. 3. Wszystkie prace można wykonać samemu. 4. Jak z trwałością? Poprostu szukam argumentów "za". Wiem, że w Polsce ma nie najlepszą opinnię, ale nie rdzewieje tak jak blacha, nie dzwoni, W wiely krajach nie stosuje się blachy, tylko właśnie gonty. Ze względu starą więźbę i na zły jej stan, zdjąłem starą dachówkę, wydeskowłem dach, pokryłem papą i na to nabiłem gonty. Dachówka przeciekała, była już zbyt stara i zlasowana, piła wodę, a przez to była bardzo ciężka jak długo nie świciło słońce. Dom jest stary i nie ma wieńca. Nasiąknięta dachówka bardzo cisnęła w dół, a że więźba jest już spróchniała i dawno przestała być konstrukcją samonośną i już nie trzyma w strategicznych miejscach - powodowała rozpieranie ścian budynku i pęknięcia ścian. Zdecydowałem się na gonty zamiast na blachodachówkę! Teraz grozi mi poniesienie konsekwencji tej decyzji i muszę jakoś uzasadnić jej słuszność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.02.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Bardzo dobrze zrobiłeś. Wzmocnij teraz więżbę i długo będzie ok. Rozumiem gont z pełnym klejem? Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 27.02.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tak! Gont z pełnym klejem oczywiście , ale potrzebuję teraz bronić swojej decyzji i uzasadnić dlaczego postąpiłem tak a nie inaczej. W przeciwnym razie grozi mi przywrócenie do stanu pierwotnego , tzn. Usunięcie gonta i przykrycie dachówką. Konserwator zabytków powiedział, że zrobiłem to bez uzgodnień, gont czerwony zamiast dachówki nie pasuje i pozatym jego zdaniem jest to pokrycie w przeciwieństwie do blachy bardzo nie trwałe. Moim zdaniem gont jest przynajmniej tak samo trwały jak dachówka, ale potrzebuję na gwałt teraz argumenty przemawiajace za gontem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.02.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Wypowiedzi na forum nie będą przekonywujące dla konserwatora. Weż gwarancję na gont. Blacha inna niż miedziana lub cynkowa nie wytrzyma więcej niż gont. Pozdrawiam Jan.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.02.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tak! Gont z pełnym klejem oczywiście , ale potrzebuję teraz bronić swojej decyzji i uzasadnić dlaczego postąpiłem tak a nie inaczej. W przeciwnym razie grozi mi przywrócenie do stanu pierwotnego , tzn. Usunięcie gonta i przykrycie dachówką. Konserwator zabytków powiedział, że zrobiłem to bez uzgodnień, gont czerwony zamiast dachówki nie pasuje i pozatym jego zdaniem jest to pokrycie w przeciwieństwie do blachy bardzo nie trwałe. Moim zdaniem gont jest przynajmniej tak samo trwały jak dachówka, ale potrzebuję na gwałt teraz argumenty przemawiajace za gontem Będzie ciężko bo gont bitumiczny to najmniej trwałe pokrycie dachowe i na pewno mniej trwałe od blachy, a o niebo mniej trwałe od dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts