Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gonty- co sądzicie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gonty bitumiczne (papowe) tak naprawdę nie imitują gontów drewnianych a łupek więc powinny nosić nazwę "łupek bitumiczny" :wink: . Firma Isola ma w swojej ofercie doskonałą imitację łupka w kryciu niemieckim pod nazwą "Skifer".

Żeby było ciekawiej Isola swoje produkty nazywa "dachówką bitumiczną" :roll: nawet tego Skifera do złudzenia przypominającego łupek w kryciu niemieckim :lol: . Żywotność gontów bitumicznych szacuje się na 15~20 lat co powoduje, że jest to jedno z droższych pokryć. Pozdrawiam.

Pokrycie tz. gontem bitumicznym ,może nie jest tanie , ale i też nie jest takie drogie w porównaniu do blachy .Co do ilości lat to się nie zgodzę . Takie pokrycie wytrzyma nawet i 100 lat . Przecież po 15-20 latach ona wcale nie wyparuje czy się utleni albo zniknie w jakiś inny sposób . Pierwsze pokrycia robiłem 25 lat temu i dalej spełniają swoje zadanie .

Tak myślę, że nie wiesz o czym piszesz! 100 lat chyba to jakiś żart!!! Promienie UV robią spore spustoszenie. Mam na swoim dachu gont bitumiczny, który montowałem 16 lat temu (był jeden z lepszych) jego żywot pomału dobiega końca choć nie przecieka. 20 lat to wszystko. Pozdrawiam.

Pokrycie tz. gontem bitumicznym ,może nie jest tanie , ale i też nie jest takie drogie w porównaniu do blachy .Co do ilości lat to się nie zgodzę . Takie pokrycie wytrzyma nawet i 100 lat . Przecież po 15-20 latach ona wcale nie wyparuje czy się utleni albo zniknie w jakiś inny sposób . Pierwsze pokrycia robiłem 25 lat temu i dalej spełniają swoje zadanie .

Niewiem co i gdzie montowałeś, ale 100lat to wytrzyma jako podkład pod dachówkę :wink: do czego zupełnie przyzwoicie się nadaje, na Mcdonald, KFC i tym podobne też, na domek prawdziwy łupek i prawdziwe gonty nie podróby z bitumu

u rodziców jest gont bitumiczny już 10 lat i powiem szczerze ze jeszcze z 5 lat i będzie pozamiatane , już teraz gdzieniegdzie widać jak czubki zaczynają sie odklejać

tak poza tym z pół tej posypki z gonta już jest w rynnie

też chciałem gont początkowo, teraz dziękuje że dałem dachówkę

a to ja zapytam, czy np za te 15 lat mogę bez problemu położyć na taki "łupek bitumiczny" :wink: dachówkę, (może już zdążę ten kredyt spłacić :lol: , by nowy zaciągnąć) czy raczej nie i trzeba będzie zrywać gont? więźba projektowana byłą pod dachówkę, ale się uparłam :-?

Nic nie musisz zrywać , wręcz przeciwnie, będzie doskonałym kryciem wstępnym

• 5 weeks później...

Ja mam straszny problem! :-? :cry:

Czy potrafi ktoś uzasadnić jakie zalety ma pokrycie dachy gontem (dachówką bitumiczną)?

1. Jest lżejsze i nadaje się na słabą więźbę.

2. Nie koniecznie wygląda gorzej (moim zdaniem kwestia gustu) Powiedziałbym, że w niektórych miejscach pasuje lepiej niż dachówka.

3. Wszystkie prace można wykonać samemu.

4. Jak z trwałością?

Poprostu szukam argumentów "za".

Wiem, że w Polsce ma nie najlepszą opinnię, ale nie rdzewieje tak jak blacha, nie dzwoni, W wiely krajach nie stosuje się blachy, tylko właśnie gonty.

Ze względu starą więźbę i na zły jej stan, zdjąłem starą dachówkę, wydeskowłem dach, pokryłem papą i na to nabiłem gonty. Dachówka przeciekała, była już zbyt stara i zlasowana, piła wodę, a przez to była bardzo ciężka jak długo nie świciło słońce. Dom jest stary i nie ma wieńca. Nasiąknięta dachówka bardzo cisnęła w dół, a że więźba jest już spróchniała i dawno przestała być konstrukcją samonośną i już nie trzyma w strategicznych miejscach - powodowała rozpieranie ścian budynku i pęknięcia ścian. Zdecydowałem się na gonty zamiast na blachodachówkę! Teraz grozi mi poniesienie konsekwencji tej decyzji i muszę jakoś uzasadnić jej słuszność :cry:

Tak! Gont z pełnym klejem oczywiście :) , ale potrzebuję teraz bronić swojej decyzji i uzasadnić dlaczego postąpiłem tak a nie inaczej. W przeciwnym razie grozi mi przywrócenie do stanu pierwotnego :evil: , tzn. Usunięcie gonta i przykrycie dachówką.

Konserwator zabytków powiedział, że zrobiłem to bez uzgodnień, gont czerwony zamiast dachówki nie pasuje i pozatym jego zdaniem jest to pokrycie w przeciwieństwie do blachy bardzo nie trwałe. Moim zdaniem gont jest przynajmniej tak samo trwały jak dachówka, ale potrzebuję na gwałt teraz argumenty przemawiajace za gontem :-?

Tak! Gont z pełnym klejem oczywiście :) , ale potrzebuję teraz bronić swojej decyzji i uzasadnić dlaczego postąpiłem tak a nie inaczej. W przeciwnym razie grozi mi przywrócenie do stanu pierwotnego :evil: , tzn. Usunięcie gonta i przykrycie dachówką.

Konserwator zabytków powiedział, że zrobiłem to bez uzgodnień, gont czerwony zamiast dachówki nie pasuje i pozatym jego zdaniem jest to pokrycie w przeciwieństwie do blachy bardzo nie trwałe. Moim zdaniem gont jest przynajmniej tak samo trwały jak dachówka, ale potrzebuję na gwałt teraz argumenty przemawiajace za gontem :-?

Będzie ciężko bo gont bitumiczny to najmniej trwałe pokrycie dachowe i na pewno mniej trwałe od blachy, a o niebo mniej trwałe od dachówki.