Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie, czy ktoś buduje lub przymierza się do budowy domu Z108 z pracowni projektowej Z500?

Linka do projektu:

http://www.z500.pl/projekt/z108.html

Robiliście już może wstępne wyceny?

Może macie jakieś przemyślenia co do tego projektu, co jest w nim dobre, a co wymagałoby przeprojektowania?

Zamierzamy budować z bk 36 (42) + styro 15 (12) + krycie blachą.

A może doświadczeni w budowaniu, których na tym forum nie brakuje są w stanie oszacować koszty budowy SSO lub SSZ czy tzw. deweloperskiego.

Z chęcią byśmy zmierzyli naszą wizję kosztów budowy z oceną ludzi doświadczonych.

Jak szacujecie, jakie koszty może pochłonąć ta budowa? Czy takie elewacje (mieszane - tynk + drewno) znacznie podrażają koszt jej wykonania w stosunku do stadandardowego tynku?

Będę wdzięczny za wszystkie głosy.

• 2 weeks później...

Witam,

Ja bym się zastanowił nad budową domu w technologii prefabrykowanej.

Sam osobiście przymierzam się do Z69

Link do projektu: http://www.z500.pl/projekt/z69.html

Wyceniono mi go wstępnie na 270 tyś.

Mam pełną kontrolę nad wydatkami...nie ma żadnych majstrów co przy okazji wybudują 2 domy gratis z Twoich materiałów...

Jeżeli zainterresuje Cie technologia, to jestem do dyspozycji...

Dzięki za odpowiedź.

Ja wczoraj rano dostałem wstępną wycenę dla technologii bk 36 na klej + ocieplenie styropianem 10.

SSO z materiałem wykonawcy + wszystkie roboty wykonawcy związane z przygotowaniem do stanu 0 - 110 tysiów.

SD z grzejnikami i piecem na gaz - 250 tysiów.

Oferta, wydaje nam się atrakcyjna (cenowo). Widziałem jedną budowę faceta (sprzedaną), a buduje on już od 4. lat w okolicach W-wy.

Jedna rzecz nas nieco niepokoi. Powiedział, że chciałby mieć "swojego" kierbuda, z którym zawsze współpracuje. Kierbud oczywiście nie jest w cenie budowy, jak również załatwienie wszystkich papierów i przyłączy.

A tu na forum w różnych wątkach mądrzy ludzie doradzali, żeby tylko nie godzić się na kierbuda związanego z wykonawcą.

Myślę, że jest to do przewalczenia, ale jeszcze na ten temat nie rozmawialiśmy. Na razie dostałem wstępną wycenę.

A ta wycena, którą otrzymałeś za postawienie domu w tech. prefabrykowanej to za jaki stan? Deweloperski? I z jakiego materiału? Z keramzytu?