Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura za GWC

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jakie GWC(żwirowe czy rurowe) polecilibyście do budynku o kubaturze 6000m3, ziemia glina, woda na 20m?

Jeśli rurowy i chciałbyś wymieniać tak 0,4-0,5 kubatury na godzinę to 300 mb rury fi400 w układzie Tichelmanna. Opory ok. 1500Pa, a więc jaki by musiał być wentylator?

Żwirowy, zaprojektowałbym na min. 200 ton żwiru ,lepiej 300. Czyli kubatura tak 200 m3.

W obydwu przypadkach to niezła kopalnia odkrywkowa. :-)

Chyba poszedłbym w żwirowy. Mniejsze opory. Większa akumulacyjność.

Może poczytaj taniaklima, chwali się na stronach ,że ma doświadczenia w takich kolosach.

"a ktoś zrobił tego wodnego2 i coś może powiedzieć o WADACH i zaletach "

A jak myślisz?

:lol: :lol: :lol:

Tak!

Ja!

I mogę pogadać i o wadach i o zaletach! :lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• 3 weeks później...

Mistrzu Adamie !

Twoje tak, zamknęło usta wszystkim piszącym. Chyba to już tak jest, że z Mistrzem się nie dyskutuje.

Czy mógłbyś zacząć tę wymianę poglądów ?

Znam żwirowca, rurowca, wodnego 1, ale wodnego 2 już nie. Właśnie próbowałem znaleźć na forum, ale to nowe forum niech diabli wezmą z pomysłodawcą na czele. Straciłem mnóstwo linków. Część z ich jest martwa.

Co konkretnie Cię interesuje?

Wrzucono mi cholerny temat: schłodzić z +26st do +16stC w tempie błyskawicznym sporą halę o bardzo wielkiej wilgotności.

(jak kto kumaty, to wie o czym piszę!)

Ze dwa dni biłem się z myślami.

Zrobiłem.

:lol:

Adam M.

Co konkretnie Cię interesuje?

Wrzucono mi cholerny temat: schłodzić z +26st do +16stC w tempie błyskawicznym sporą halę o bardzo wielkiej wilgotności.

(jak kto kumaty, to wie o czym piszę!)

Ze dwa dni biłem się z myślami.

Zrobiłem.

:lol:

Adam M.

Mistrzu Adamie uchyl rąbka tajemnicy bo ja w fazie projektowania, więc mogę jeszcze coś zmieniać, czytam dziś cały dzień to co na tym forum napisałeś na temat GWC i znowu się dowiaduję że nic nie wiem, pozdrawiam też Adam

Jak to jaką?

Taką jaka jest akurat w domu, np 24oC, jednocześnie nie dopuszczając żeby do środka dostawało się powietrze o temperaturze >30oC

Tzn na ile jest opłacalne rozbudowane GWC ?

Mniej więcej na tyle, na ile jest opłacalne rozbudowywanie domu.

Dwie osoby mogą całkiem komfortowo żyć na 30m2. Ale nigdzie nie jest napisane że muszą.

Możesz dla swojej familii postawić domek 70m2, ale możesz też postąpić całkowicie irracjonalnie :) i wybudować dom 140m2 o rezydencji powyżej 300m2 nie wspominając. Możesz wykazać w tym przypadku granicę opłacalności?

Był tu taki jeden co udowadniał że 5mb rury zakopane w ziemi wystarczy. Według niego jakiekolwiek rozbudowywanie powyżej tej długości generowało tylko koszty wykonania bez zysków dla działania GWC.

Ale jakoś nie słychać, żeby znalazł zwolenników swych teorii, którzy teraz publikują wyniki uzyskiwane z takiego rozwiązania na poparcie tej tezy.

• 1 month później...