Liwko 27.01.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Liwko To naprawdę TAK działa! Adam M. Ok. Tylko rozważamy różnicę nawiewu z i bez GWC. (pomińmy rozmrażanie wymiennika). Moim zdaniem, przy dobrym reku, zysk z GWC to raptem kilkadziesiąt wat. Jako że mrozy nie trzymają 200 dni, a najwyżej 100, czysty zysk wyjdzie w okolicach kilkudziesięciu zł! Latem też nie należy się spodziewać cudów, chaty GWC nam nie schłodzi, co najwyżej delikatnie opóźni jej nagrzewanie. W jakim więc celu wykonuje się GWC? Dla mnie jedynym argumentem może być zwiększenie nieco komfortu, jak anemostaty ma się zamontowane nad samą głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ładne "nieco". Na zewnątrz -12 na wlocie nad głową ponad 8. A reku nie mam tylko zwykłe wentyle z GWC rurowym pod domem. Rury w akuflexach na nieużytkowym poddaszu przykryte są styropianem od 10 do 15 cm i leżą na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ładne "nieco". Na zewnątrz -12 na wlocie nad głową ponad 8. A reku nie mam tylko zwykłe wentyle z GWC rurowym pod domem. Rury w akuflexach na nieużytkowym poddaszu przykryte są styropianem od 10 do 15 cm i leżą na stropie. tu się zgodzę, ale bez reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ładne "nieco". Na zewnątrz -12 na wlocie nad głową ponad 8. A reku nie mam tylko zwykłe wentyle z GWC rurowym pod domem. Rury w akuflexach na nieużytkowym poddaszu przykryte są styropianem od 10 do 15 cm i leżą na stropie. No i o to chodzi. Jak reku to bez GWC, i na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 OK. wymiennik ciecz- powietrze jako GGWC nie dopuści do spadku temp. poniżej 0*przy tak małym przepływie powietrza rośnie jego sprawność czym większa jest różnica temperatur, pod warunkiem że jest odpowiednio przewymiarowany i dostarczamy mu dużą ilość cieczy z dodatnią temperaturą ...Piczman ma racje co do obecnych kilku stopni na plusie przy tych -10*na czerpni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dziwi mnie w ogóle Wasze poddawanie moich wyników dyskusji czy "to jest możliwe" . Wymiennik dedykowany dla 350 m3/h przy strudze 3xmniejszej działa bardzo dobrze a temp. podawane nie są wymyślone . Kłamać Ja tu nie muszę, a jeśli zacznę to bardzo szybko się o tym każdy dowie . Nie widzę sensu . Nagrzewnica umieszczona jest w ogrzewanym pomieszczeniu, tak średnio +18 C mam w kotłowni . Zyskuje na tym i wynik. Do centrali tak na prawdę wlatuje mi +7 C, te 2 C to dzięki energii z kotłowni . Podałem +5 bo taki jest faktyczny zysk z GWC poniżej -10 C. Adam, przydał byś się w wątku o 3 litrowym. Tam było mnóstwo teoretyków i idiotyczny wniosek że GWC się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Tam było mnóstwo teoretyków i idiotyczny wniosek że GWC się nie opłaca A udowodnij, że przy dobrym reku GWC się opłaca, a zamknę się w tym temacie na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A udowodnij, że przy dobrym reku GWC się opłaca, a zamknę się w tym temacie na wieki. Dobry reku kosztuje ok. 10 tyś zł . Jan-gaz na prąd stały 4 tyś mniej . Różnica 2 tyś zł z opcją by Piczman . A sama nawet najlepsza centrala na rynku będzie zawsze opcją gorszą niż komplet WM + GWC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dobry reku kosztuje ok. 10 tyś zł . Jan-gaz na prąd stały 4 tyś mniej . Różnica 2 tyś zł z opcją by Piczman . A sama nawet najlepsza centrala na rynku będzie zawsze opcją gorszą niż komplet WM + GWC . Ej, kolego, takiej matematyki to nie będziemy uprawiać. Mamy już jakiś rekuperator. Ja, Marcin i pewnie wielu innych. Udowodnij nam, że opłaca się nam wykonać GWC. Można oczywiście na początku inwestycji założyć, gorszy reku z GWC albo lepszy bez GWC. I już mamy od razu pewność, że przy lepszym, GWC nie ma sensu ekonomicznego. Pytanie-na ile musi być ten reku gorszy by GWC miał sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Liwko, dlaczego od razu nie napiszesz jaki masz reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mam Daytone 350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mała aktualizacja dla niedowiarków, dane dla temp. zewnętrznej -14 C ! Wydatek 100 m3/h + 4 CWydatek 200 m3/h +1,5 C Cuda Panie , CUDA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mała aktualizacja dla niedowiarków, dane dla temp. zewnętrznej -14 C ! Wydatek 100 m3/h + 4 C Wydatek 200 m3/h +1,5 C Cuda Panie , CUDA !!! I co z tego, skoro tam gdzie powinno, czyli na anemostacie, z rekuperatorem i GWC jest tylko 1-4 stopnie więcej niż z rekuperatorem a bez GWC. Czyli kilkadziesiąt wat. Czy nie o to właśnie kruszymy kopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ty o tym.Ja o czym innym . Ale tak to zwykle bywa. Jak tam Dytona ?Bardzo cieknie przy takich mrozach ?Mój to masakra, jak tylko dostanie skroplin to z króćca nic a obudowa sika !Automatyka przeciwzamrozeniowa Ci się załącza czy dalej nie widzisz w tym problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mała aktualizacja dla niedowiarków, dane dla temp. zewnętrznej -14 C ! Wydatek 100 m3/h + 4 C Wydatek 200 m3/h +1,5 C Cuda Panie , CUDA !!! od razu CUDA ... ile takich nocy masz w roku ? o dniach nie piszę bo napisałem wcześniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 W pierwszym roku jak się wprowadziłem to bardzo dużo. Rok temu nieco mniej . W tym roku raptem z 10-20 dni takich będzie . Dom wybudowałem na 30 albo więcej lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jak tam Dytona ? Bardzo cieknie przy takich mrozach ? Mój to masakra, jak tylko dostanie skroplin to z króćca nic a obudowa sika ! Automatyka przeciwzamrozeniowa Ci się załącza czy dalej nie widzisz w tym problemu ? Nie wiem czy cieknie. Mam ją na strychu nad garażem, pod nią stoi wiadro. Jak wiadro się zapełni to zaczyna mi kapać na dół garażu. Jak na razie nie kapie:D A czy automatyka się załącza to już kompletnie nie wiem. Na stryszek wchodzę niemal tylko w celu wymiany filtrów. Niedługo będę tam musiał wleźć po narty to oblukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 W pierwszym roku jak się wprowadziłem to bardzo dużo. Rok temu nieco mniej . W tym roku raptem z 10-20 dni takich będzie . Dom wybudowałem na 30 albo więcej lat ja odkąd się wprowadziłem co roku jakieś udoskonalenia i zmiany ... na papierze i po odczytach to wychodzi że super ... ale zużycie energii w domu to ma raczej tendencję wzrostową ... tu wiatraczek tam pompeczka, gdzie indziej sterowniczek a kilowaty lecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 27.01.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Piczman dla tego wymiennika 350m3 jaką sumarycznie petle rury zakopywałeś w ziemi? Masz może porównanie czy ewentualne wydłużenie pętli podniosło by temperaturę na wymienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Piczman dla tego wymiennika 350m3 jaką sumarycznie petle rury zakopywałeś w ziemi? Masz może porównanie czy ewentualne wydłużenie pętli podniosło by temperaturę na wymienniku? uzyskasz max temperaturę gruntu na zasilaniu rurka 100 czy 200 metrów temp. zasilania taka sama ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts