Piczman 28.01.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 rurka 100 czy 200 metrów temp. zasilania taka sama ... Ale im większy kolektor tym większy zapas mocy rozłożony w czasie . Dla 350 m3/h optymalnie jest zrobić 2 pętle 60 mb długości . Jak grunt mniej sprzyjający może być 2x75 mb, akurat cały krąg przecięty na pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hegard 28.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 28.01.2012r. - temp. zewn. -9°C wylot z GWC 10,6°C Nie ma znaczenia jaka jest temp. zewnętrzna, GWC daje temp gruntu. W poprzednim sezonie na koniec lata miałem na wylocie 17°C, a na koniec mroźnej zimy 8°C. GWC – rura kanalizacyjna fi 200 mm, długość 50 m, 2 m pod ziemią, grunt bardzo mokra glina, pracuje bez przerwy 2,5 roku, 24 godziny na dobę, przepływ obecnie około 100m3/godz. Jest to proste, bezobsługowe bezawaryjne GWC, bardzo tanie w budowie i eksploatacji, wentylator pobiera tylko 11,3 wata na godzinę, nigdy nie wybierałem wody z odstojnika. Mam tylko wentylację nawiewną bez rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 I utwierdza mnie to w przekonaniu, że łączenie rekuperatora z GWC to jest już przerost formy nad treścią. Albo jedno albo drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 29.01.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 no właśnie chodzi o ten zapas - szczególnie latem, bo jestem ciekaw czy uda się coś schłodzić powietrze. Ja mam sumarycznie zakopane jakieś 500m - dla centralki ok 600m3/h a kubatura budynku jakies 1300m3.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.01.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 500 mb kolektora ? Przesadziłeś .Glikol tani nie jest, dla Ciebie 200 mb było by bardzo dużym przewymiarowaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 na chłodzenie to bym za bardzo nie liczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 30.01.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 No wlasnie, raczej nalezalo by brac pod uwage zmniejszanie nagrzewania domu latem a nie jakies specjalne schladzanie go -to jest praktycznie nierealne. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wozio 30.01.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A czy automatyka się załącza to już kompletnie nie wiem. Na stryszek wchodzę niemal tylko w celu wymiany filtrów. Niedługo będę tam musiał wleźć po narty to oblukam. A to zobacz bo u mnie przy obecnych temperaturach praktyczne cały czas chodzi na maksymalnej ochronie przeciwzamrożeniowej czyli wyłączony jest wentylator nawiewny. Efekt zapewne jest taki że zasysa zimne powietrze nieszczelnościami budynku. Nie do końca mi się to uśmiecha więc będe się starał uruchomić GWC jak najszybciej. Na szczęście rurki mam zakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 A to zobacz bo u mnie przy obecnych temperaturach praktyczne cały czas chodzi na maksymalnej ochronie przeciwzamrożeniowej czyli wyłączony jest wentylator nawiewny. Efekt zapewne jest taki że zasysa zimne powietrze nieszczelnościami budynku. Nie do końca mi się to uśmiecha więc będe się starał uruchomić GWC jak najszybciej. Na szczęście rurki mam zakopane Nie, no nadmuchuje mi świeże powietrze. Sprawdzałem organoleptycznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.01.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 No właśnie, wozio normalnie gada... Rok temu, gdy moja pompka do GWC nie dawała rady, bo była za małej mocy, moje reku też weszło w tryb ochrony p-zamrożeniowej. Pisałem już kiedyś, że efektem podciśnienia w domu było zerwanie folii paroizolacyjnej na nie skończonym jeszcze suficie. Teraz z GWC jest bezpiecznie. Warto zdawać sobie sprawę jak ta ochrona p-zamrożeniowa jest realizowana (jeśli dany reku ją w ogóle ma!) - właśnie poprzez ograniczenie nawiewu albo jego wyłączenie. Przy szczelnym domu nie bardzo wyobrażam sobie skąd reku ma wziąć to powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Tak jak często wspominam.Problem działania WM bez GWC jest i jeśli go nie widać to nie znaczy ze nie istnieje .Teraz mrozik potrzyma z miesiąc i pomęczy centrale że ho ho ! Nie lepiej odżałować trochę kasy na GWC i sprawić aby centrala pracowała w optymalnych warunkach ?Po co budować coś co nie jest do końca optymalne i bezpieczne ?Narażanie rekuperatora na zamarznięcie to szybka droga do awarii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale co ma się w nim zepsuć? Kanały wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak wymiennik zamarznie to polecą wentylatory.Oba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.01.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Przy -13 mam nawiew do reku 11 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jak wymiennik zamarznie to polecą wentylatory. Oba . No to jaka zima by musiała być, by tak się stało, skoro ostatnie dwie nie zrobiły na reku wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Na tym forum bardzo dużo ludzi ma sam reku bez GWC. Nie słyszałem o ani jednym takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.01.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Czy jakiś dobry człowiek mógłby przenieść ten wątek do działu o wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Czy jakiś dobry człowiek mógłby przenieść ten wątek do działu o wentylacji? Piszemy w dwóch tematach o tym samym i człowiek już się gubi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 30.01.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Piczman - to fakt 500mb to przesada, ale centrala miała być na początku większa a wyszło że nie ma sensu dobierać cetrali na kubaturę budynku bo będzie przewymiarowana. Kolaktor mam puszczony wokół budynku - dlatego wyszły 3 pętle po ok 150-170mb. Przykrycie ok 1,5-1,7m a więc bez rewelacji. Zobaczymy jak to będzie pracować. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.01.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Kolaktor mam puszczony wokół budynku - dlatego wyszły 3 pętle po ok 150-170mb. Przykrycie ok 1,5-1,7m a więc bez rewelacji. Zobaczymy jak to będzie pracować. Zalej glikolem i podepnij tylko 2 pętle . Trzecia niech sobie czeka, może i się doczeka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts