budowlany_laik 08.06.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Dzisiejsze wyniki z pracy GWC glikolowego: temp. zewn. 28,8 st.Cglikol zasilanie 17,1 st.Cglikol powrót 17,9 st.Cza GWC (przed reku) 21,5 st.C Reku na 0,6 kubatury/h. Uzyskałem mały spadek temp. za GWC wobec poprzednich wynikow podkręcając na maksa obroty pompki (można je regulować). Pompka: Leszno Efekta 25/40 9-35W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.06.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jak dla mnie to słabym punktem jest tu nagrzewnica.Jaką masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witam wszystkich zainteresowanych:)posiadam gwc rurowy ok. 60mb. rury 200 na głębokości od1.7 do2.5m dziś o godz. 14 temperatury; na zewnątrz 33, wylot z gwc 14.1, temp. na anemostatach 17.9, wymiana powietrza 380m3 (jedna kubatura na godzinę).Teraz ciekawostka; godz. 16, na zewnątrz 28(wcześniej spadł mały deszcz temp. na chwilę 24*) wylot gwc 15.4???? na anemostatach 19.Mam pytanie o co chodzi z tym skokiem gwc:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.06.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Powolna regeneracja ?Co do nawiewu z anemostatu to rewelka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 wentylacja chodzi cały czas, to raczej nie regeneracja. Mam nadzieję że ten skok jest chwilowy bo inaczej masakra lato dopiero idzie.Do tej pory temp. rosła równomiernie od zimy z min. 8.3*,a teraz skoczyło o ponad jeden stopień w pół godziny:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 08.06.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Po deszczu podskoczyła temperatura? Jaki masz grunt, przepuszczalny?Ten deszcz ciepły był, poza tym woda ogrzała się od wierzchnich warstw gruntu, wsiąkła i podgrzała grunt w okolicach rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.06.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Teraz ciekawostka; godz. 16, na zewnątrz 28(wcześniej spadł mały deszcz temp. na chwilę 24*) wylot gwc 15.4???? na anemostatach 19. Mam pytanie o co chodzi z tym skokiem gwc:eek: Zmieniła się wilgotność powietrza zasysanego do rury, a więc i ilość transportowanego ciepła które grunt musiał odebrać. Przypuszczam że po "odparowaniu" nagrzanego gruntu wszystko wróciło do pierwotnego stanu... tego z przed deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Zmieniła się wilgotność powietrza zasysanego do rury, a więc i ilość transportowanego ciepła które grunt musiał odebrać. Przypuszczam że po "odparowaniu" nagrzanego gruntu wszystko wróciło do pierwotnego stanu... tego z przed deszczu. To by się zgadzało, bo wilgotność skoczyła na zewnątrz z 37 na 58%, a w domu z39 na 46% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Po deszczu podskoczyła temperatura? Jaki masz grunt, przepuszczalny? Ten deszcz ciepły był, poza tym woda ogrzała się od wierzchnich warstw gruntu, wsiąkła i podgrzała grunt w okolicach rury. grunt jest gliniasty a deszczu było co kot napłakał nic by nie przetransportował dwa metry pod ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 09.06.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 U mnie z rury mam 16C (przed centralą), za Bypassem centrali jest już niestety 20,5C. Na anemostatach nie mierzę (nie chcę się stresować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.06.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jak dla mnie to słabym punktem jest tu nagrzewnica. Jaką masz ? 40cmx40cm 4-rzędowa. Widzę, że moje wyniki za GWC są raczej średnio do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.06.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, po wczorajszych wyczynach z gwc wyłączyłem całe ustrojstwo na noc, dzisiaj po włączeniu ok. 7.00 temp. na gwc 13.8, temp. na kanałach 18.1( jak się unormowało bo na początku było więcej). Obecnie tj.8.30 gwc-14.5 , na kanałach-18.3, i wszystko powoli rośnie. Wygląda to mi na "ugotowany" gwc, na dodatek w pobliżu gwc mam rurę od wody i woda ma teraz temp. ok. 14*. Teraz dobre pytanie jak to zregenerować??? Jak dalej tak pójdzie to w sierpniu będzie można placki smażyć na gruncie:D, tak swoją drogą to niezły akumulator gruntowy się z tego robi, tylko czego tak szybko dopiero początek upałów. ciekawe jak długo to ciepło się tam utrzyma? Edytowane 9 Czerwca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.06.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Teraz dobre pytanie jak to zregenerować??? Poczekaj na porę deszczową, mamy susze teraz i myślę że to wpływa na zdolność regeneracji złoża w dużym stopniu . PS. Chodziłem do klasy z jednym takim z Tereszpola-Zaorenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.06.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 (edytowane) Dzisiejsze wyniki z pracy GWC glikolowego: temp. zewn. 28,8 st.C glikol zasilanie 17,1 st.C glikol powrót 17,9 st.C za GWC (przed reku) 21,5 st.C Reku na 0,6 kubatury/h. Uzyskałem mały spadek temp. za GWC wobec poprzednich wynikow podkręcając na maksa obroty pompki (można je regulować). Pompka: Leszno Efekta 25/40 9-35W. Witam, coś za wysoka temp. na zasilaniu wymiennika. Na jakiej głębokości jest zakopana rura i jakie ułożenie spowolnij obieg glikolu i sprawdz czy spada temp. na zasilaniu ,jak spada to za mało rury w ziemi, jak nie, to za ciepło w gruncie (może być za płytko, albo na zbyt małym obszarze i za gęsto ułożone) jeszcze jedno, przed pomiarami na jakiś czas wyłącz obieg min. ze 12godz. Pozdrawiam Edytowane 9 Czerwca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.06.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Poczekaj na porę deszczową, mamy susze teraz i myślę że to wpływa na zdolność regeneracji złoża w dużym stopniu . PS. Chodziłem do klasy z jednym takim z Tereszpola-Zaorenda Tak sobie analizuję te ostatnie wyczyny mojego gwc i chyba rozgryzłem co się stało... zacznę od początku; gwc zrobiłem w tamtym roku w lipcu, nie miałem zrobionego reku tylko wentylatory na nawiewie i wylocie sterowane "pstryczkiem" i jak z rana zapowiadało się ciepło to się robiło pstryk wentylatory i zasłaniało rolety a potem szło się do pracy, wieczorem się wyłączało a w nocy uchylało się okna i wszystko było super, w lutym dorobiłem sie reku i ful wypas sterownika co by miał wszystko pod kontrolą,wszystko było fajnie do puki nie zrobiło się ciepło na dworze. przyzwyczailiśmy sie do tego że nie otwieramy okien bo była zima a wentylację mamy dobrą, ja w ciągłych wyjazdach (ostatni miesiąc)więc brak możliwości wglądu co się święci. zrobiło się gorąco , wentylacja zaprogramowana na chłodzenie więc pompuje ale wiadomo że bez pomocy nie da rady ( uchylanie okien w nocy), żonka na to nie wpadła(bo po co przecież chłodzi)i co dzień robiło się coraz cieplej w domu aż układ zaczął pracować cały czas bez możliwości regeneracji, a upały coraz większe więc ciepła coraz więcej do ziemi aż sie grunt przegrzał.w tamtym roku nie było sterownika więc w nocy się regenerował, a poza tym noce z tego co pamiętam to też były zimne, a teraz nagle się popadło piekło na ziemi a my chcieliśmy całymi garściami chłodu zaznać... Wniosek z tego taki że trzeba z umiarem, trochę pomagać oknami i nie za wszelką cenę jak najniższą temp. w domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.06.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 W poprzednim roku miałem 3-tygodniowe upały i GWC całodobowo, bez otwierania okien. Mam bogate złoże i spory zapas, 90 mb rurki dla 200 m3 wydajności . Nie było problemu z regeneracją, skuteczność ta sama . Oczywiście dom się nagrzewał bo te 3 KW mocy chłodzącej to za mało, no ale doszło max do 26 C więc da się przeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 U mnie jest trochę inaczej, ja nie mam prawie akumulacji w ścianach wystarczy że słoneczko błyśnie i od razu rośnie temp. w domu, po kilku dniach jak nie wietrze to mam blisko 30* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Aż takie duże zyski od słońca masz ?U mnie rolety bardzo jasne i wpuszczają sporo słońca, tyle że małe mam okna .Na ścianach mam BK, strop drewniany i tez z akumulacyjnością średnio.Kwestia 1-2 dni chłodu tak jak jest właśnie teraz ( 15 C ) i w domu robi się chłodno .I to na pewno nie przez wentylację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Aż takie duże zyski od słońca masz ? U mnie rolety bardzo jasne i wpuszczają sporo słońca, tyle że małe mam okna . Na ścianach mam BK, strop drewniany i tez z akumulacyjnością średnio. Kwestia 1-2 dni chłodu tak jak jest właśnie teraz ( 15 C ) i w domu robi się chłodno . I to na pewno nie przez wentylację . wszystkie okna od wschodu i zachodu, duże przeszklenia, cały dom z klocków styropianowych ściany szkieletowe, jak nie zacieniam to się robi piekło na ziemi. jak zacieniony i wentylacja to 22-23* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.06.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Nie rozumiem tych wysokich temp. u Ciebie. Musisz mieć jakieś duże źródło energii. Ja mam u siebie z anemostatów 3 C więcej i efekt jest zadowalający . Przy 19 C miałbym jeszcze lepiej . Ty, może ogrzewania nie wyłączyłeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts