Piczman 27.01.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 U mnie: - glikol 4,7 *C - za nagrzewnicą 0,3 *C - na zewnątrz -11 *C - struga teraz 85 m3/h - z tym, że rekuperator wskazuje temp. dolotu +5 *C (nie wiem o co chodzi - czyżby dogrzała się z 0,3 do 5 *C przez kawałek rury izolowanej 3 cm wełny?) Albo czujnik reku przekłamuje. U mnie przez kolano bez izolacji dogrzewa powietrze o 1 C nie więcej przy takim wydatku . Moje wyniki to : -11 C na zewnątrz + 5 C po nagrzewnicy Wydatek ok. 100m3 . Nagrzewnica była dobierana tylko do 200 m3/h . Te z promontu które zakładam w swoich instalacjach dobrane są do 350 m3/h i wyniki z nich są jeszcze lepsze . Jasiek Powoli stajesz się bajkopisarzem . Ile masz w gruncie ? Mając takie wyniki musiał byś mieć tam tyle co pod koniec Sierpnia na głębokości 1,5 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Piczman, a glikol (grunt) u Ciebie ile ma *C skoro za GWC masz strugę +5 *C? Możesz zmierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Niestety nie opomiarowałem właściwie swojej instalacji . Myślę że ma jakieś + 8 nie więcej . Pobawiłem się wczoraj nieco przepływem. Podane wyżej dane są dla biegu I pompy . Przełączenie na II i III daje lepszy wynik. Ale nie aż tak dobry aby móc pozwolić pracować jej z poborem 100 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jasiek Powoli stajesz się bajkopisarzem . Ile masz w gruncie ? Mając takie wyniki musiał byś mieć tam tyle co pod koniec Sierpnia na głębokości 1,5 m . Ok, nie załapałem od razu że podajesz nawiew do domu z anemostatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 U mnie: - glikol 4,7 *C - za nagrzewnicą 0,3 *C - na zewnątrz -11 *C - struga teraz 85 m3/h - z tym, że rekuperator wskazuje temp. dolotu +5 *C (nie wiem o co chodzi - czyżby dogrzała się z 0,3 do 5 *C przez kawałek rury izolowanej 3 cm wełny?) Albo czujnik reku przekłamuje. W to mogę uwierzyć. Piczmanowi niestety nie wierzę. 8* glikol o tej porze roku??? Tyle to ziemia latem ma, a glikol i tak nie odbierze całości ciepła. Jako, że wiem, że zarabiasz na instalacjach z GWC już tobie nie wierzę. Znam wyniki dużo, dużo większych DZ poziomych dla PC, które pracują tylko około 10h na dobę i temperatury na nich są obecnie na poziomie 1-3*. Ja Piczman w bajki nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Piczmanowi niestety nie wierzę. 8* glikol o tej porze roku??? Tyle to ziemia latem ma, a glikol i tak nie odbierze całości ciepła. Jako, że wiem, że zarabiasz na instalacjach z GWC już tobie nie wierzę. Znam wyniki dużo, dużo większych DZ poziomych dla PC, które pracują tylko około 10h na dobę i temperatury na nich są obecnie na poziomie 1-3*. Ja Piczman w bajki nie wierzę. Mało chyba w rowach siedziałeś z termometrem niedowiarku . Do 3-4 m grunt możne mieć 14-15 C w okresie letnim . Mój kolektor leży w wodzie na głębokości 2,5 m . Coś jeszcze dorzucę ,,, Zimę mamy od kilku dni zaledwie, złoże ma wysoką temp. bo ciepło było . W poprzednich latach było inaczej, glikol miał nawet +4 C u mnie . Co do wyników to nagrzewnice dobieram do max wydatków centrali z którą współpracuje wymiennik gruntowy . A jak wiadomo wentyluje się w okolicy 100 m3/h w takie mrozy . Rok temu miałem nawiew 0 C przy takim przepływie . Ale wtedy było -25 C na zewnątrz i długotrwałe mrozy ! Edytowane 27 Stycznia 2012 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mało chyba w rowach siedziałeś z termometrem niedowiarku . Do 3-4 m grunt możne mieć 14-15 C w okresie letnim . Mój kolektor leży w wodzie na głębokości 2,5 m . Po pierwsze, życzę powodzenia w kopaniu na taką głębokość na innych działkach (u mnie woda gruntowa bywa na 0,5m, a w najbardziej suchych miesiącach na 1,2). Gdy kładłem swój GWC omal nie zostałem zasypany przez zawalającą się skarpę. Kalosz został. Po drugie, koszt kopania na taką głębokość jest na tyle wysoki, że GWC traci sens ekonomiczny w zupełności. Zyskujesz na anemostatach w okolicach 3-4 stopni, a przy bardzo dobrym reku jakieś ułamki. Gdzie tu zysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zyskuję zabezpieczenie centrali przed zamarznięciem lub pracą cykliczną .U mnie woda była na 20 cm jak kopałem. Po 2 miesiącach upałów bez deszczu !Wsadziłem ją z trudem na 1,8 m, podniosłem działkę stąd mam 2,5 m.Jak kopię kolektor to 2 m minimum.Jak glina to 2,5m i wcale nie jest to droższy wykop od takiego 1,5 m .Ostatnio próbowałem na 3 m ale i glina się zawalała, poza tym zmierzyłem temp. i różnica była niecałe 0,5 C . Poczekaj aż Konrad swoją machinę zacznie używać, liczę na dużo lepsze wyniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jasiek Powoli stajesz się bajkopisarzem . Ile masz w gruncie ? Mając takie wyniki musiał byś mieć tam tyle co pod koniec Sierpnia na głębokości 1,5 m . zobacz na datę wpisu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Po drugie, koszt kopania na taką głębokość jest na tyle wysoki, że GWC traci sens ekonomiczny w zupełności. Zyskujesz na anemostatach w okolicach 3-4 stopni, a przy bardzo dobrym reku jakieś ułamki. Gdzie tu zysk? Sam doszedłeś do tego, że przy gorszym reku ma to jeszcze większy sens. Proszę, kto to pisze o koszcie kopania? Ten, który proponuje kopać samodzielnie szpadlem DZ dla PCi? Żenujące. Zawsze na swoją stronę Pamiętaj, że te ileś tam stopni mamy też chłodzenia latem (powietrza wentylacyjnego). Ile miałeś latem wewnątrz? Ja maks. 21,3 *C. ----- Z mojej strony EOT, bo wątek tyczy temperatury za GWC. Jak tu też wkroczył Liwko, to jest spore niebezpieczeństwo, że zaraz zrobi się z 9 niepotrzebnych stron. Bye. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez budowlany_laik dopisek dla Liwko na jego późniejszy post: (powietrza wentylacyjnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 27.01.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Mnie zastanawia ile mogę tracić przez kiepsko zaizolowane elementy wentylacji na poddaszu nieocieplonym.Czy możliwe, że metrowe fragmenty od anemostatów wywiewnych (te zrobione miękką rurą z wbudowaną wełną) oraz 3mb praktycznie nieocieplonego (2cm) rurociągu mogą dać spadek temperatury wywiewanego owietrza z 21-22 do 14oC? Ile może tracić ciepła powietrze przechodzące przez nieocieplone poddasze, przez rury ocieplone ~20-22cm wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zyskuję zabezpieczenie centrali przed zamarznięciem lub pracą cykliczną . Tak jak pisałem, po ostatnich dwóch mroźnych zimach nie odczułem żadnych skutków ubocznych z tym związanych. Słaby argument za. U mnie woda była na 20 cm jak kopałem. Po 2 miesiącach upałów bez deszczu ! Wsadziłem ją z trudem na 1,8 m, podniosłem działkę stąd mam 2,5 m. Jak kopię kolektor to 2 m minimum. Jak glina to 2,5m i wcale nie jest to droższy wykop od takiego 1,5 m . Ostatnio próbowałem na 3 m ale i glina się zawalała, poza tym zmierzyłem temp. i różnica była niecałe 0,5 C . To bardzo ciekawe jak to zrobiłeś. Jak wsadziłeś rurę na 1,8m gdy woda gruntowa była na 20cm??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Sam doszedłeś do tego, że przy gorszym reku ma to jeszcze większy sens. Proszę, kto to pisze o koszcie kopania? Ten, który proponuje kopać samodzielnie szpadlem DZ dla PCi? Żenujące. Zawsze na swoją stronę Pamiętaj, że te ileś tam stopni mamy też chłodzenia latem. Ile miałeś latem wewnątrz? Ja maks. 21,3 *C. Widzę, że i dla ciebie grzanie i wentylacja to to samo. Nie rozróżniasz tych dwóch rzeczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Pamiętaj, że te ileś tam stopni mamy też chłodzenia latem. Ile miałeś latem wewnątrz? Ja maks. 21,3 *C. Czytajcie i róbcie drodzy forumowicze GWC. Latem działa niczym klima:D Weź to wykasuj, bo jeszcze ktoś przeczyta i ci uwierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zimę mamy od kilku dni zaledwie, złoże ma wysoką temp. bo ciepło było . a to ciekawe ? u mnie tydzień temu było 7,0* na 1,5m i taką samą temp. miała woda wodociągowa GWC jest głębiej i z niego leciało 8,1* przy ok. 100m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 W poprzednich latach było inaczej, glikol miał nawet +4 C u mnie . A jak wiadomo wentyluje się w okolicy 100 m3/h w takie mrozy . Rok temu miałem nawiew 0 C przy takim przepływie . Ale wtedy było -25 C na zewnątrz i długotrwałe mrozy ! to by się zgadzało, u mnie na przełomie luty-marzec woda z sieci miała 4,9* ale jakim cudem z 4* glikolu podniosłeś -25* do 0* ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 to by się zgadzało, u mnie na przełomie luty-marzec woda z sieci miała 4,9* ale jakim cudem z 4* glikolu podniosłeś -25* do 0* ?? Pewnie w kotłowni przy kotle ma wyciąg, i temperaturę powrotu w okolicach 30* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 teraz z inne beczki ...pamiętacie mój solar, czerpnie pod dachem itp.rano na dachu był śnieg i -13*teraz solar grzeje i temp. wody ma 18* (rano miała 11*)do reku powietrze wpada o temp. 22,9*w domu jest 21,7*na anemostatach 22,0*na zewnątrz -10,8* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dobrze byłoby zastosować tu ROZUM.To nie boli!(mnie - nigdy!) Rozważamy tu wymiennik glikol-powietrze i to przy stosunkowo małej strudze tego powietrza.Pojemność cieplna tej strugi (zdolność do wychładzania glikolu) jest niewielka.Małe moce są transportowane.DLATEGO jest tu zupełnie inaczej jak w pompie ciepła, gdzie z glikolu szarpane są duże moce.LiwkoTo naprawdę TAK działa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dobrze byłoby zastosować tu ROZUM. To nie boli! (mnie - nigdy!) Rozważamy tu wymiennik glikol-powietrze a jaką sprawność ma taki wymiennik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts