Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura za GWC

adam_mk

Recommended Posts

U mnie:

- glikol 4,7 *C

- za nagrzewnicą 0,3 *C

- na zewnątrz -11 *C

- struga teraz 85 m3/h

- z tym, że rekuperator wskazuje temp. dolotu +5 *C (nie wiem o co chodzi - czyżby dogrzała się z 0,3 do 5 *C przez kawałek rury izolowanej 3 cm wełny?) Albo czujnik reku przekłamuje.

U mnie przez kolano bez izolacji dogrzewa powietrze o 1 C nie więcej przy takim wydatku .

Moje wyniki to :

-11 C na zewnątrz

+ 5 C po nagrzewnicy

Wydatek ok. 100m3 .

Nagrzewnica była dobierana tylko do 200 m3/h .

Te z promontu które zakładam w swoich instalacjach dobrane są do 350 m3/h i wyniki z nich są jeszcze lepsze .

Jasiek

Powoli stajesz się bajkopisarzem .

Ile masz w gruncie ?

Mając takie wyniki musiał byś mieć tam tyle co pod koniec Sierpnia na głębokości 1,5 m .

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nie opomiarowałem właściwie swojej instalacji .

Myślę że ma jakieś + 8 nie więcej .

Pobawiłem się wczoraj nieco przepływem.

Podane wyżej dane są dla biegu I pompy .

Przełączenie na II i III daje lepszy wynik.

Ale nie aż tak dobry aby móc pozwolić pracować jej z poborem 100 W :)

U mnie:

- glikol 4,7 *C

- za nagrzewnicą 0,3 *C

- na zewnątrz -11 *C

- struga teraz 85 m3/h

- z tym, że rekuperator wskazuje temp. dolotu +5 *C (nie wiem o co chodzi - czyżby dogrzała się z 0,3 do 5 *C przez kawałek rury izolowanej 3 cm wełny?) Albo czujnik reku przekłamuje.

W to mogę uwierzyć. Piczmanowi niestety nie wierzę. 8* glikol o tej porze roku??? Tyle to ziemia latem ma, a glikol i tak nie odbierze całości ciepła. Jako, że wiem, że zarabiasz na instalacjach z GWC już tobie nie wierzę. Znam wyniki dużo, dużo większych DZ poziomych dla PC, które pracują tylko około 10h na dobę i temperatury na nich są obecnie na poziomie 1-3*. Ja Piczman w bajki nie wierzę.

Piczmanowi niestety nie wierzę. 8* glikol o tej porze roku??? Tyle to ziemia latem ma, a glikol i tak nie odbierze całości ciepła. Jako, że wiem, że zarabiasz na instalacjach z GWC już tobie nie wierzę. Znam wyniki dużo, dużo większych DZ poziomych dla PC, które pracują tylko około 10h na dobę i temperatury na nich są obecnie na poziomie 1-3*. Ja Piczman w bajki nie wierzę.

:)

Mało chyba w rowach siedziałeś z termometrem niedowiarku .

Do 3-4 m grunt możne mieć 14-15 C w okresie letnim .

Mój kolektor leży w wodzie na głębokości 2,5 m .

Coś jeszcze dorzucę ,,,

Zimę mamy od kilku dni zaledwie, złoże ma wysoką temp. bo ciepło było .

W poprzednich latach było inaczej, glikol miał nawet +4 C u mnie .

Co do wyników to nagrzewnice dobieram do max wydatków centrali z którą współpracuje wymiennik gruntowy .

A jak wiadomo wentyluje się w okolicy 100 m3/h w takie mrozy .

Rok temu miałem nawiew 0 C przy takim przepływie .

Ale wtedy było -25 C na zewnątrz i długotrwałe mrozy !

Edytowane przez Piczman

Mało chyba w rowach siedziałeś z termometrem niedowiarku .

Do 3-4 m grunt możne mieć 14-15 C w okresie letnim .

Mój kolektor leży w wodzie na głębokości 2,5 m .

Po pierwsze, życzę powodzenia w kopaniu na taką głębokość na innych działkach (u mnie woda gruntowa bywa na 0,5m, a w najbardziej suchych miesiącach na 1,2). Gdy kładłem swój GWC omal nie zostałem zasypany przez zawalającą się skarpę. Kalosz został.

Po drugie, koszt kopania na taką głębokość jest na tyle wysoki, że GWC traci sens ekonomiczny w zupełności.

Zyskujesz na anemostatach w okolicach 3-4 stopni, a przy bardzo dobrym reku jakieś ułamki. Gdzie tu zysk?

Zyskuję zabezpieczenie centrali przed zamarznięciem lub pracą cykliczną .

U mnie woda była na 20 cm jak kopałem. Po 2 miesiącach upałów bez deszczu !

Wsadziłem ją z trudem na 1,8 m, podniosłem działkę stąd mam 2,5 m.

Jak kopię kolektor to 2 m minimum.

Jak glina to 2,5m i wcale nie jest to droższy wykop od takiego 1,5 m .

Ostatnio próbowałem na 3 m ale i glina się zawalała, poza tym zmierzyłem temp. i różnica była niecałe 0,5 C .

Poczekaj aż Konrad swoją machinę zacznie używać, liczę na dużo lepsze wyniki .

Po drugie, koszt kopania na taką głębokość jest na tyle wysoki, że GWC traci sens ekonomiczny w zupełności.

Zyskujesz na anemostatach w okolicach 3-4 stopni, a przy bardzo dobrym reku jakieś ułamki. Gdzie tu zysk?

Sam doszedłeś do tego, że przy gorszym reku ma to jeszcze większy sens.

Proszę, kto to pisze o koszcie kopania? Ten, który proponuje kopać samodzielnie szpadlem DZ dla PCi? Żenujące. Zawsze na swoją stronę :(

Pamiętaj, że te ileś tam stopni mamy też chłodzenia latem (powietrza wentylacyjnego). Ile miałeś latem wewnątrz? Ja maks. 21,3 *C.

-----

Z mojej strony EOT, bo wątek tyczy temperatury za GWC. Jak tu też wkroczył Liwko, to jest spore niebezpieczeństwo, że zaraz zrobi się z 9 niepotrzebnych stron. Bye.

Edytowane przez budowlany_laik
dopisek dla Liwko na jego późniejszy post: (powietrza wentylacyjnego)

Mnie zastanawia ile mogę tracić przez kiepsko zaizolowane elementy wentylacji na poddaszu nieocieplonym.

Czy możliwe, że metrowe fragmenty od anemostatów wywiewnych (te zrobione miękką rurą z wbudowaną wełną) oraz 3mb praktycznie nieocieplonego (2cm) rurociągu mogą dać spadek temperatury wywiewanego owietrza z 21-22 do 14oC?

Ile może tracić ciepła powietrze przechodzące przez nieocieplone poddasze, przez rury ocieplone ~20-22cm wełny?

Zyskuję zabezpieczenie centrali przed zamarznięciem lub pracą cykliczną .

Tak jak pisałem, po ostatnich dwóch mroźnych zimach nie odczułem żadnych skutków ubocznych z tym związanych. Słaby argument za.

U mnie woda była na 20 cm jak kopałem. Po 2 miesiącach upałów bez deszczu !

Wsadziłem ją z trudem na 1,8 m, podniosłem działkę stąd mam 2,5 m.

Jak kopię kolektor to 2 m minimum.

Jak glina to 2,5m i wcale nie jest to droższy wykop od takiego 1,5 m .

Ostatnio próbowałem na 3 m ale i glina się zawalała, poza tym zmierzyłem temp. i różnica była niecałe 0,5 C .

To bardzo ciekawe jak to zrobiłeś. Jak wsadziłeś rurę na 1,8m gdy woda gruntowa była na 20cm???

Sam doszedłeś do tego, że przy gorszym reku ma to jeszcze większy sens.

Proszę, kto to pisze o koszcie kopania? Ten, który proponuje kopać samodzielnie szpadlem DZ dla PCi? Żenujące. Zawsze na swoją stronę :(

Pamiętaj, że te ileś tam stopni mamy też chłodzenia latem. Ile miałeś latem wewnątrz? Ja maks. 21,3 *C.

Widzę, że i dla ciebie grzanie i wentylacja to to samo. Nie rozróżniasz tych dwóch rzeczy???

W poprzednich latach było inaczej, glikol miał nawet +4 C u mnie .

A jak wiadomo wentyluje się w okolicy 100 m3/h w takie mrozy .

Rok temu miałem nawiew 0 C przy takim przepływie .

Ale wtedy było -25 C na zewnątrz i długotrwałe mrozy !

to by się zgadzało, u mnie na przełomie luty-marzec woda z sieci miała 4,9*

ale jakim cudem z 4* glikolu podniosłeś -25* do 0* ??

Dobrze byłoby zastosować tu ROZUM.

To nie boli!

(mnie - nigdy!)

Rozważamy tu wymiennik glikol-powietrze i to przy stosunkowo małej strudze tego powietrza.

Pojemność cieplna tej strugi (zdolność do wychładzania glikolu) jest niewielka.

Małe moce są transportowane.

DLATEGO jest tu zupełnie inaczej jak w pompie ciepła, gdzie z glikolu szarpane są duże moce.

Liwko

To naprawdę TAK działa!

Adam M.