Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zmywarka może stać przy ścianie?

Gość czypior

Recommended Posts

Gość czypior

Jak w temacie

Mam niedużą kuchnię i najbardziej pasuje mi takie ustawienie od ściany - zmywarka, szafka ze zlewozmywakiem, szafki z szufladami , piekarnik i kolejne szafki

Czy są jakieś przeciwwskazania do takiego umieszczenia zmywarki? Czy ktoś tak ma? Czy to będzie wygodne?

Nigdy nie korzystała ze zmywarki i stad moje pytania

Jeśli tylko drzwi od zmywarki nie będą haczyły o ścianę, bądź kaloryfer to czemu nie. Jak masz małą kuchnię to bardzo wygodne rozwiązanie, bo 2 osoby mogą w kuchni pracować. U mnie jak się otworzy zmywarkę to już nie da rady stać przy piecu. Tak więc nie da rady w dwie osoby np. jedna gotuje, druga sprząta (w sensie wkłada brudne naczynia do zmywarki. Chętnie bym ją wyeksportowała pod ścianę, ale nie da rady, bo tam stoi kaloryfer.

Też się nad takim usytuowaniem zmywarki zastanawiam.

U mnie tak by mi najbrdziej pasowało jeśli chodzi o układ szafek. Podobnie by było jak u ciebie czyli od ściany zmywarka i zlewozmywak (ociekacz na zmywarce).

Najbardziej za takim rozwiązaniem przemawia u mnie to , że jak otworze drzwiczki podczas wkładania naczyń to nie będę o nie zawadzać. Mam teraz zmywarkę, w obecnej kuchni, na środku i strasznie mi przeszkadzają te otwarte drzwiczki. Druga osoba się nawet do kuchni wtedy nie zmieści, Kuchnie mam obecnie 4m na 2,5m. Zmywarka jest na tej szerszej ścianie. Więc to może dlatego. W nowej jednak będę patrzeć własnie na to żeby mi te drzwiczki nie przeszkadzały. Co do wkładania naczyń to nad tym właśnie się nie zastanawiałam. Więc chętnie poznam opinie na ten temat.

Powiem ci tak, że stoisz albo z przodu zmywarki, albo z boku, ale tego po której masz szafkę do której coś wkładasz, a podejrzewam, że w ścianie szafki mieć nie będziesz, w związku z tym nie będziesz odczuwał potrzeby stawania po tej stronie zmywarki która będzie przylegać do ściany.

Zmywarka ma tylko 60 cm, wiec spokojnie z przodu albo z drugiego boku sięgniesz do niej (mowie o środku - np. dosypać sol, albo wyciągnąć coś co ci wypadło z kosza), kosze i tak są wysuwane wiec problem jest zerowy.

Szafka wisząca to jest normalna szafka z półkami, na których trzymam talerze. Piec mam w pomieszczeniu gospodarczym. Kuchnia nie jest duża, ma 255cmx370cm.

http://images43.fotosik.pl/253/222d8a2e44f2e27amed.jpg

http://images42.fotosik.pl/165/1d38d6b9982ac6e7med.jpg

http://images39.fotosik.pl/249/14ead9c8f92ad7ffmed.jpg

Zdjęcia umieściłam też w wątku o kuchniach, ale nie wzbudziły niczyjego zainteresowania. Może moja kuchnia jest zbyt beżowa a może za mało błyszcząca... :roll: