Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ różni eksperci, do których się zgłosiłem w tej sprawie mają odmienne zdanie - postanowiłem zadać to pytanie na tym forum. Mam drewniany dom, ktory miesiąc temu został zalany 40m3 wody - podłoga sosnowa polakierowana, na legarach i pod nią styropian mający dawać izolację cieplną. Mam teraz dylemat - czy zrywać całą podłogę i wymieniać styropian - czy zostawić całość tak jak jest i tylko podłogę wycyklinować i polakierować? (dom jest teraz ogrzewany i wietrzony - schnie). Czy taki zalany styropian ma szansę wyschnąć? Co z jego właściwościami termoizolacyjnymi? Będę wdzięczny za opinie - być może ktoś ma podobne doświadczenia. Z góry dziękuję.
https://forum.murator.pl/topic/137016-czy-wymienia%C4%87-styropian-pod-zalan%C4%85-pod%C5%82og%C4%85/

Ponieważ różni eksperci, do których się zgłosiłem w tej sprawie mają odmienne zdanie - postanowiłem zadać to pytanie na tym forum. Mam drewniany dom, ktory miesiąc temu został zalany 40m3 wody - podłoga sosnowa polakierowana, na legarach i pod nią styropian mający dawać izolację cieplną. Mam teraz dylemat - czy zrywać całą podłogę i wymieniać styropian - czy zostawić całość tak jak jest i tylko podłogę wycyklinować i polakierować? (dom jest teraz ogrzewany i wietrzony - schnie). Czy taki zalany styropian ma szansę wyschnąć? Co z jego właściwościami termoizolacyjnymi? Będę wdzięczny za opinie - być może ktoś ma podobne doświadczenia. Z góry dziękuję.

Ze wzgędu za styropian to zrywać podłogi nie trzeba.

Styropian ma niewielką nasiąkliwość.

Ale czy legary są proste ?

Styropian powoli nasiąka. Kwestia tylko jak długo ma możliwości nasiąkania. Jeśli woda tylko przez niego się przelała to nie widzę problemu. Gorzej jeśli stał w tej wodzie dłużej i zdążył naprawdę nasiąknąć. Nie byłby to problem izolacji, ale uwalnianej stopniowo wilgoci, która może mieć zły wpływ na drewnianą podłogę.
jesli podloga byla zalana i nie jest zerwana to pod podloga bedzie sie " kisic " wilgoc bardzo dlugo jesli wylakierujesz i wycyklinujesz podloge to na 100% wilgoc bedzie wychodzi bardzo dlugo i podloga bedzie do wymiany
  • 3 weeks później...
Radzę podłogi nie malować około 1 roku w przypadku gdy jest możliwość wykonania otworów z zewnątrz w ścianie poniżej powierzchni podłogi tak aby dostało się zewnątrz świeże powietrze i ono będzie suszyć beton lub tym podobne pod styropianem oraz legary i deski od spodu.Położenie lakieru na podłogę nic nie da bo to będzie odchodziło bo jest drewno w wysokiej wilgotności.