Maksicho 25.01.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ponieważ różni eksperci, do których się zgłosiłem w tej sprawie mają odmienne zdanie - postanowiłem zadać to pytanie na tym forum. Mam drewniany dom, ktory miesiąc temu został zalany 40m3 wody - podłoga sosnowa polakierowana, na legarach i pod nią styropian mający dawać izolację cieplną. Mam teraz dylemat - czy zrywać całą podłogę i wymieniać styropian - czy zostawić całość tak jak jest i tylko podłogę wycyklinować i polakierować? (dom jest teraz ogrzewany i wietrzony - schnie). Czy taki zalany styropian ma szansę wyschnąć? Co z jego właściwościami termoizolacyjnymi? Będę wdzięczny za opinie - być może ktoś ma podobne doświadczenia. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.01.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ponieważ różni eksperci, do których się zgłosiłem w tej sprawie mają odmienne zdanie - postanowiłem zadać to pytanie na tym forum. Mam drewniany dom, ktory miesiąc temu został zalany 40m3 wody - podłoga sosnowa polakierowana, na legarach i pod nią styropian mający dawać izolację cieplną. Mam teraz dylemat - czy zrywać całą podłogę i wymieniać styropian - czy zostawić całość tak jak jest i tylko podłogę wycyklinować i polakierować? (dom jest teraz ogrzewany i wietrzony - schnie). Czy taki zalany styropian ma szansę wyschnąć? Co z jego właściwościami termoizolacyjnymi? Będę wdzięczny za opinie - być może ktoś ma podobne doświadczenia. Z góry dziękuję. Ze wzgędu za styropian to zrywać podłogi nie trzeba. Styropian ma niewielką nasiąkliwość. Ale czy legary są proste ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.01.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Styropian powoli nasiąka. Kwestia tylko jak długo ma możliwości nasiąkania. Jeśli woda tylko przez niego się przelała to nie widzę problemu. Gorzej jeśli stał w tej wodzie dłużej i zdążył naprawdę nasiąknąć. Nie byłby to problem izolacji, ale uwalnianej stopniowo wilgoci, która może mieć zły wpływ na drewnianą podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 25.01.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 jesli podloga byla zalana i nie jest zerwana to pod podloga bedzie sie " kisic " wilgoc bardzo dlugo jesli wylakierujesz i wycyklinujesz podloge to na 100% wilgoc bedzie wychodzi bardzo dlugo i podloga bedzie do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrborkowski 15.02.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Radzę podłogi nie malować około 1 roku w przypadku gdy jest możliwość wykonania otworów z zewnątrz w ścianie poniżej powierzchni podłogi tak aby dostało się zewnątrz świeże powietrze i ono będzie suszyć beton lub tym podobne pod styropianem oraz legary i deski od spodu.Położenie lakieru na podłogę nic nie da bo to będzie odchodziło bo jest drewno w wysokiej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts