luka 25.01.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Hej, Obliczyłem sobie ilość chudego betonu pod ławę fundamentową. Ma być on zgodnie z projektem w stanie półplastycznym, czyli "wilgotna ziemia". Czy zamawiając "chudego" w betoniarni podać tyle, ile mi wyszlo z obliczenia objętości, czy założyć siakiś zapas (gęstość zasypowa takiego nieubitego betonu jest przecież inna niż tego co zostanie docelowo zagęszczone w wykopie). pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.01.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Hej, Obliczyłem sobie ilość chudego betonu pod ławę fundamentową. Ma być on zgodnie z projektem w stanie półplastycznym, czyli "wilgotna ziemia". Czy zamawiając "chudego" w betoniarni podać tyle, ile mi wyszlo z obliczenia objętości, czy założyć siakiś zapas (gęstość zasypowa takiego nieubitego betonu jest przecież inna niż tego co zostanie docelowo zagęszczone w wykopie). pozdrawiam, Betoniarnia produkuje beton w ilości docelowo zagęszczonego betonu, jak 5m3 to 5 m po zagęszczeniu. Zawsze lepiej zamówić około 0.2 do 0.3 m3 więcej. Jak zostanie to gruz betonowy też sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 25.01.2010 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Betoniarnia produkuje beton w ilości docelowo zagęszczonego betonu, jak 5m3 to 5 m po zagęszczeniu. Zawsze lepiej zamówić około 0.2 do 0.3 m3 więcej. Jak zostanie to gruz betonowy też sie przyda. Konkretna odpowiedź. Dziękuję! pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 25.01.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Gdyby mimo naddatku brakowało to zawsze może być cieniej, nie będzie tragedyji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts