Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najcieplejszy styropian na posadzkę

Recommended Posts

W projekcie domu, który buduję, na całość posadzki licząc od chudziaka miałem 12 cm. Stwierdziłem, że to zdecydowanie za mało. Dlatego wartość tą zwiększyłem do 20 cm. Przy takiej przestrzeni, chcę dać 12 styropianu, 6 wylewki i 2 cm na wykończenie. Dziś, po lekturze wielu wątków, dałbym 20 cm styropianu. Niestety nie mogę. Więc pytanie brzmi: Jaki jest na rynku najcieplejszy styropian na posadzkę? Znalazłem ofertę np swisspora (parking) λ - 0,035. Czy jest coś cieplejszego?

W projekcie domu, który buduję, na całość posadzki licząc od chudziaka miałem 12 cm. Stwierdziłem, że to zdecydowanie za mało. Dlatego wartość tą zwiększyłem do 20 cm. Przy takiej przestrzeni, chcę dać 12 styropianu, 6 wylewki i 2 cm na wykończenie. Dziś, po lekturze wielu wątków, dałbym 20 cm styropianu. Niestety nie mogę. Więc pytanie brzmi: Jaki jest na rynku najcieplejszy styropian na posadzkę? Znalazłem ofertę np swisspora (parking) λ - 0,035. Czy jest coś cieplejszego?

termoorganika gold, platinum. tyle że sporo to kosztuje dość.

termoorganika gold, platinum. tyle że sporo to kosztuje dość.
pytanie czy one się nadadzą na podłogę??

nadają. oczywiście w nazwie musi być dach/podłoga, a nie fasada. nazwy gold czy platinum odnoszą się to styro o różnym przeznaczeniu.

ja na parterze dałem golda - nie tyle ze względu na lambdę, co na większą wytrzymałość, bo wyszło mi 18cm. jakość styro w porządku.

niestety cena - mi wyszło ok. 35% drożej w porównaniu do standardu.

przy termoorganice uważajcie - dopiero silver dach/podłoga ma parametry wytrzymałościowe takie jak eps100 innych producentów!!

Pytanie do mjakoba : W jakich warstwach dawałeś te18cm/3x6 czy 10na8/ i co pod styropian.

zgodnie z tym co podają tu na forum zastosowałem dwie warstwy :-)

pierwsza 10cm i w niej wycięte rowki na instalacje, potem 8cm.

ale po kolei: na chudziak: papa zgrzewalna v60 s24 - folia budowlana 0,3 - styro - folia 0,3 - wylewkaaa (którą zrobie jak ino zima pójdzie w ch...re :-))

dobra, ino 0,030 dla 10st. celcjusza. takie podawanie wartości od razu pachnie kombinowaniem :-)

Dla jakiej temepratury powinno podawać się lambdę?

a nie wiem dla jakich - mnie to wygląda na "manipulowanie marketingowe" i tyle. jak czytałem karty katalogowe to nigdzie nie spotkałem żeby jakiś producent podawał lambdę dla danej temp.

Czy jak np. wybierałeś okna to widziałeś, żeby ktoś podał U=1,1 np. dla 20st. C?

dobra, ino 0,030 dla 10st. celcjusza. takie podawanie wartości od razu pachnie kombinowaniem :-)

Dla jakiej temepratury powinno podawać się lambdę?

a nie wiem dla jakich - mnie to wygląda na "manipulowanie marketingowe" i tyle. jak czytałem karty katalogowe to nigdzie nie spotkałem żeby jakiś producent podawał lambdę dla danej temp.

Czy jak np. wybierałeś okna to widziałeś, żeby ktoś podał U=1,1 np. dla 20st. C?

słabo czytałeś,przykłądowo termoorganika podaje lambdę dla 10'C.Inne nie podają nic,tylko normę i wyniki badań w warunkach laboratoryjnych.Wolę mieć czarno na białym niż domyslać się w jakiej temperaturze te wyniki są wiarygodne.I masa innych producentów podaje wyniki w określonych warunkach ,np producenci reku,membran

No właśnie, już jakiś czas temu zwróciłem uwagę na te dane.

Ja właśnie mam ten styro na podłodze. Tyle tylko, że nazwa i producent się zgadza, a parametry już nie. Ja kupowałem z lambdą 0,031. Pytanie: zmienili technologię, czy sposób liczenia ?

pzdr

Jaką dałeś grubość? Czy jakość jest OK?

(jeśli nawet lambda to 0,031 to i tak świetny wynik ;-)

• 11 months później...

Oprócz λ i twardości ważny jeszcze współczynnik chłonięcia wody, która to bardzo tą lambdę zmienia.

Ja polecam Styrodur® C BASF-A

Na posadzki super, ale cenowo .......

Pozdrawiam

Adam

• 1 year później...

Witam,

Mam pytanie do użytkowników termooorganiki platinium dach/podłoga lub styropminu pasywny dom. Chciałbym położyć to pod podłogówkę (12 cm styropianu + 7 cm wylewka), aczkolwiek w starej normie te styropiany mają EPS80. Obawiam się, czy warstwa 12 cm nie będzie za miękka i podłoga nie opadnie/ wylewka nie pęknie. Czy ktoś może się w tym temacie wypowiedzieć? W projekcie mam 15 cm EPS200, co raczej jest grubą przesadą jak na zwyczajny domek jednorodzinny.

Edytowane przez ljalowie