DACxxxAZ 25.01.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów , mam pytanko generalnie skierowane do szanownego grona inwestorów . Zrozumiałe jest że zarówno inwestorowi jak i wykonawcy zależy na wykonaniu usługi w cenie korzystnej dla strony przy zachowaniu należytej jakości. Rozumiem też to że rynek jest wolny mamy możliwość wyboru najkorzystniejszej oferty i prawo do targowania się. Czy cena w okolicach 30-60 zł za metr samej więźby w zależności od rodzaju konstrukcji to naprawde tak dużo ? Spotykam się często z propozycjami wykonania więźby po cenie 10-15 zł za metr , oczywiście odmawiam i zastanawiam się kto to zrobi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 25.01.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 To ja ci odpowiem Dachołaz, wedle nakładu sił odpowiedzialności za cały dach (szczelność pokrycia, dachu, okien ,kominów ,rynien, wytrzymałości na zerwanie pokrycia, szczelności krycia wstępnego, estetyki końcowej)mojej a Twojej, to 60 zł dla Ciebie uważam że to dużo, biorąc zakres prac Twój i mój (oraz czas wykonania czynności) ta ja za swoją robotę powinienem dostać 60 x3 czyli 180 zł, tylko kto mi to zapłaci ? cena 10-15 zł to jest zupełny żart, brak jakiejkolwiek podstawowej wiedzy , narzędzi ect. Nie to żebym miał coś do Twoich cen tylko o zakres odpowiedzialności w danej cenie mnie się rozchodzi, z moich obserwacji wynika że w budowlance najlepiej wychodzi pan elektryk (bardzo krótki czas wykonania pracy, praca lekka, warunki panujące na dworze bez znaczenia, bardzo dobra kasa w stosunku czasu wykonania pracy) dalej hydraulik, dalej cieśla, dekarz, na końcu murarz który zaczyna cały proces budowy ( w moim odczuciu najmniej zapłacona robota w stosunku do nakładu sił i czasu wykonania). Akurat widziałem zdjęcia Twoich wieźb, i jako jeden z niewielu stosujesz podcinanie krawędzi gradowych , koszowych, wymiany itd. osobiście przyjemnie jest wykonywać pracę po takiej robocie jak Twoja. większość więźb na których pracuję a w zasadzie 99 procent nie ma ściętych krawędzi, krokwie krzywo byle jak (na kopertach) żadnego mierzenia miarą, na oko, zbite gwoździkami 5 calowymi, czasami blaszka wzmacniająca ale i to rzadko, wymian to jak sam sobie zrobię to mam (przy kominie najczęściej) pomijam garby na połaci (najczęstsze tłumaczenie , bo takie drewno panie było) pośpiech, pośpiech i jeszcze raz pośpiech. Ps. coś mi świta , że jesteś "Wartownik" lub "Docent 56" z innego forum Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 25.01.2010 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Na tym innym forum mam też nick DACHOŁAZ docent56 też jest na tym forum ,bardzo dobry cieśla i dużo mnie nauczył w zawodzie cieśli, mozna powiedzieć ze to właśnie Panu Pawłowi zawdzięczam jakość swoich usług pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millerek 26.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 To ja ci odpowiem Dachołaz, wedle nakładu sił odpowiedzialności za cały dach (szczelność pokrycia, dachu, okien ,kominów ,rynien, wytrzymałości na zerwanie pokrycia, szczelności krycia wstępnego, estetyki końcowej)mojej a Twojej, to 60 zł dla Ciebie uważam że to dużo, biorąc zakres prac Twój i mój (oraz czas wykonania czynności) ta ja za swoją robotę powinienem dostać 60 x3 czyli 180 zł, tylko kto mi to zapłaci ? cena 10-15 zł to jest zupełny żart, brak jakiejkolwiek podstawowej wiedzy , narzędzi ect. Nie to żebym miał coś do Twoich cen tylko o zakres odpowiedzialności w danej cenie mnie się rozchodzi, z moich obserwacji wynika że w budowlance najlepiej wychodzi pan elektryk (bardzo krótki czas wykonania pracy, praca lekka, warunki panujące na dworze bez znaczenia, bardzo dobra kasa w stosunku czasu wykonania pracy) dalej hydraulik, dalej cieśla, dekarz, na końcu murarz który zaczyna cały proces budowy ( w moim odczuciu najmniej zapłacona robota w stosunku do nakładu sił i czasu wykonania). Akurat widziałem zdjęcia Twoich wieźb, i jako jeden z niewielu stosujesz podcinanie krawędzi gradowych , koszowych, wymiany itd. osobiście przyjemnie jest wykonywać pracę po takiej robocie jak Twoja. większość więźb na których pracuję a w zasadzie 99 procent nie ma ściętych krawędzi, krokwie krzywo byle jak (na kopertach) żadnego mierzenia miarą, na oko, zbite gwoździkami 5 calowymi, czasami blaszka wzmacniająca ale i to rzadko, wymian to jak sam sobie zrobię to mam (przy kominie najczęściej) pomijam garby na połaci (najczęstsze tłumaczenie , bo takie drewno panie było) pośpiech, pośpiech i jeszcze raz pośpiech. Ps. coś mi świta , że jesteś "Wartownik" lub "Docent 56" z innego forum Pozdro Oczy bolą od czytania tego Twojego wywodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 26.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 To ja ci odpowiem Dachołaz, wedle nakładu sił odpowiedzialności za cały dach (szczelność pokrycia, dachu, okien ,kominów ,rynien, wytrzymałości na zerwanie pokrycia, szczelności krycia wstępnego, estetyki końcowej)mojej a Twojej, to 60 zł dla Ciebie uważam że to dużo, biorąc zakres prac Twój i mój (oraz czas wykonania czynności) ta ja za swoją robotę powinienem dostać 60 x3 czyli 180 zł, tylko kto mi to zapłaci ? cena 10-15 zł to jest zupełny żart, brak jakiejkolwiek podstawowej wiedzy , narzędzi ect. Nie to żebym miał coś do Twoich cen tylko o zakres odpowiedzialności w danej cenie mnie się rozchodzi, z moich obserwacji wynika że w budowlance najlepiej wychodzi pan elektryk (bardzo krótki czas wykonania pracy, praca lekka, warunki panujące na dworze bez znaczenia, bardzo dobra kasa w stosunku czasu wykonania pracy) dalej hydraulik, dalej cieśla, dekarz, na końcu murarz który zaczyna cały proces budowy ( w moim odczuciu najmniej zapłacona robota w stosunku do nakładu sił i czasu wykonania). Akurat widziałem zdjęcia Twoich wieźb, i jako jeden z niewielu stosujesz podcinanie krawędzi gradowych , koszowych, wymiany itd. osobiście przyjemnie jest wykonywać pracę po takiej robocie jak Twoja. większość więźb na których pracuję a w zasadzie 99 procent nie ma ściętych krawędzi, krokwie krzywo byle jak (na kopertach) żadnego mierzenia miarą, na oko, zbite gwoździkami 5 calowymi, czasami blaszka wzmacniająca ale i to rzadko, wymian to jak sam sobie zrobię to mam (przy kominie najczęściej) pomijam garby na połaci (najczęstsze tłumaczenie , bo takie drewno panie było) pośpiech, pośpiech i jeszcze raz pośpiech. Ps. coś mi świta , że jesteś "Wartownik" lub "Docent 56" z innego forum Pozdro Oczy bolą od czytania tego Twojego wywodu. obchodzi mnie to tyle co zeszłoroczny śnieg..., masz coś sensownego do przekazania w tym temacie ? jak oczy bolą to do okulisty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orchidea81 29.01.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Witam i tez nurtoje mnie to pytanie ile wynosi cena pracy ciesli kuj-pom.Jedni przeliczaja na metry kw.Tylko jak to ma sie do prostego dachu i bardzo skomplikowanego.Pozostaaje jeszcze kratownica. Przymierzam sie do dachu ze stropem drewnianym w projekcie zenit jak to by panstwo widzieli moze ktos ma jekies sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 30.01.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Zapomnieliście jeszcze o jednym. Ci porządniejsi więźbę robią na gniazdo, ale takich już mało i wszyscy niestety trzepią na zacięcie. Ja szukam pomimo wszystko tych porządniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.01.2010 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jestem w stanie wykonać twoją więźbe bez użycia metalu , nawet bez gwoździ.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 30.01.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 To są chyba ceny robocizny, ale czy można w przybliżeniu określić cenę dachu za 1 m kw na gotowo z materiałem (drewno, blachodachówka, rynny itp) ? Wiem, że materiały to różne kosmiczne technologie ale chodzi mi o cenę od ...Lub cenę robocizny dachu na gotowo ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.01.2010 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Ocyzwiscie, taka wzcene najlepiej zrobic opierajac sie o projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 30.01.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jestem w stanie wykonać twoją więźbe bez użycia metalu , nawet bez gwoździ. Pozdrawiam. Jeśli tak to potwierdzam "jesteś fachowiec" Właśnie z jednej drużyny zrezygnowałem, jak nie chcieli mi zrobić więźby na gniazdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 30.01.2010 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jeszcze dużo nauki przedemna , jestem mlodym ciesla dopiero rozwijajacym umiejetnosci . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orchidea81 31.01.2010 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 DACxxxAZ co to oznacza wiezba zrobiona na gniazdo.Jesli masz czas zerkni na strone http://www.extradom.pl/projekt-domu-ZENIT-ID-3392.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona= i podaj przyblizony koszt pracy lub jakies sugestie.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.01.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Bardzo ogólnie opisując gniazdem nazywamy wrąb przy połączeniu z czopem. Jak będę robił następną więźbę to zrobie zdjęcia połączeń na czop i gniazdo. moja cena za tą więźbę byłaby w okolicach 45-50zł za metr powierzchni dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.01.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Bardzo ogólnie opisując gniazdem nazywamy wrąb przy połączeniu z czopem. Jak będę robił następną więźbę to zrobie zdjęcia połączeń na czop i gniazdo. Pozdrawiam. Nie musisz, my to znamy od przedszkola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 31.01.2010 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Bardzo ogólnie opisując gniazdem nazywamy wrąb przy połączeniu z czopem. Jak będę robił następną więźbę to zrobie zdjęcia połączeń na czop i gniazdo. Pozdrawiam. Nie musisz, my to znamy od przedszkola Fakt ,ale mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 02.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam.Nie wiem czy tu mozna o tym pisac i czy tu ktos poradzi. Chodzi mi mianowicie o to ile by kosztowalo polozenie wiezby, pozniej odeskowanie o polozenie papy na dom z linku ponizej. Dom jest wydłużony o garaz. Razem gdzies 350m2http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=432&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=&symbol=c149&x=0&y=0&nr=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 02.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam. Nie wiem czy tu mozna o tym pisac i czy tu ktos poradzi. Chodzi mi mianowicie o to ile by kosztowalo polozenie wiezby, pozniej odeskowanie o polozenie papy na dom z linku ponizej. Dom jest wydłużony o garaz. Razem gdzies 350m2 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=432&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=&symbol=c149&x=0&y=0&nr=0 Więźba prosta, nie płać więcej niż 35-40zł/m2, oczywiście z deskowaniem i papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.02.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów , mam pytanko generalnie skierowane do szanownego grona inwestorów . Zrozumiałe jest że zarówno inwestorowi jak i wykonawcy zależy na wykonaniu usługi w cenie korzystnej dla strony przy zachowaniu należytej jakości. Rozumiem też to że rynek jest wolny mamy możliwość wyboru najkorzystniejszej oferty i prawo do targowania się. Czy cena w okolicach 30-60 zł za metr samej więźby w zależności od rodzaju konstrukcji to naprawde tak dużo ? Spotykam się często z propozycjami wykonania więźby po cenie 10-15 zł za metr , oczywiście odmawiam i zastanawiam się kto to zrobi . Pozdrawiam dobrze Cię ktoś kiedys roboty nauczył ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna lt 04.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A ja mam pytanie ile będzie mnie kosztować więźba do tego domku:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=512 ruszamy z budowa na wiosnęna razie dogaduje wykonawców...niestety z cieślami jest kłopot w Lublinie (pod Lublinem będzie budowa...)na razie znaleźliśmy dekarza który zrobi razem z więźbą cały dach ale nie wiem, czy nie wolałabym cieśli z prawdziwego zdarzenia, tym bardziej, że mam troche innych elementów (zmienionych względem oryginału z Muratora), które będą z drewna, m.in. taras ma być drewniany i balkon od frontu ma byc drenwiany z podparciem drewniane słupy itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts