myszonik 20.07.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 EgonU mnie sytuacja jest specyficzna ponieważ zamarzyła nam się dachówka w kolorze łupka/grafitu glazurowana, niewiele firm am w ofercie coś co odpowiadałoby nam kolorystycznie.Co do creatona znam wszystie wątki na ten temat, poczytałam sobie i wiem z jakim to się wiąże ryzykiem, choć nie uważam, aby było ono aż tak duże. Jasne jest grupa osób, która miała problemy z tą dachówką, oczywistym jest, że serwis i obsługa klienta są u nich tragiczne, ale tak naprawdę większość osób, która ma tę dachówkę na dachu jest zadowolona. Futura u mnie odpada, bo kolor łupka w glazurze w ogóle nie przypomina łupka, a raczej folię aluminiową...Mój potencjalny wykonawca dachu (który również sprzedaje dachówkę, a zatem miałby interes żeby więcej zarobić na meyer - holsenie) o creatonie wypowiadał się pozytywnie, twierdził, że od początku działalności nie miał z nimi żadnych problemów, raz dotarła do niego dachówka z wadami, ale oczywiście nie poszła do klienta tylko we własnym zakresie załatwił jej wymainę.Jesli chodzi o meyer - holsena to nie przekonuje mnie oczyweiście 50 - letnia gwarancj i inne takie, ale wszyscy dekarze bez wyjątku chwalą bardzo tę dachówkę, że jest ładna, równa i bardzo dobrej jakości, dla mnie jest istotne, że mają w kolorze io wzorze, który mi odpowiada, ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła... zobacyzmy ile nam kasy na dach zostanie:)Jeśli chodzi o zwroty to niestety z tego co się orientowałam większości dachówek zwrowtów nie przyjumją, i nie chodzi tu o polityke poszczególnych hurtowni tylko producenta, który z kolei nie przyjumuje zwrotów od nich. Hurtownia w tej sytuacji może pewnie przyjmoać zwroty bardzo popularnych dachówek w popularnych kolorach, bo teomuś opchnie ( i niestety i tak pewnie mogą sie różnik barwami z innymi). Z tego co się orientowałam to zwroty są możliwe jeżeli chodzi o dachówki robena i koramica.. z reszą firm chyba to niestety nie przechodzi, przynajmniej w tych miejscach gdzie pytałam. Jesli zamówię dachówkę u wykonawcy to podpisuję kompleksową umowę na cały dach i wtedy mnie nie interesuje czy mu zabraknie, czy zostanie, misu tak to zaplanować żeby było dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 20.07.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jesli zamówię dachówkę u wykonawcy to podpisuję kompleksową umowę na cały dach i wtedy mnie nie interesuje czy mu zabraknie, czy zostanie, misu tak to zaplanować żeby było dobrze... To bardzo zręczne wyjście z pułapki pt. zwroty/dokupowywanie brakującej dachówki Pytanie tylko, czy opłacalne cenowo? Ile płacisz, jeśli wolno zapytać, za wykonanie m2 dachu, chodzi mi o samą robociznę, czyli więźba + pokrycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 20.07.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Poruszyliście bardzo interesujący mnie w tym momencie temat, jesteśmy na etapie zalewania stropu i niedługo będziemy "robić" daszek. Skoro mieliście robione wyceny w kilku miejscach i wiecie gdzie warto, a gdzie nie warto, to może podajcie namiary na miejsca w których korzystnie wyszło? Jutro wybieramy się obejrzeć dachówki na Obornicką, kompletnie jeszcze nie wiemy jakiej firmy wybrać, spotkanie organizacyjne z cieślą też mamy jutro po południu. Zobaczymy czy nam doradzi jakieś miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 20.07.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 W ubiegły czwartek oddałem plany dachu do wyceny. Na razie spłynęły z Weny na Dąbrowskiego (takie sobie) i WA.SZ. DACH (baz szału). Czekam na ruch Dach-Budu z Obornickiej 324/326, gdzie najintensywniej rozmawiałem i gdzie mają konkretną ofertę (RuppCeramika). Wysłałem mail'a nawet do BollAnn'u w Gnieźnie, ale ich spec od dachu jest do końca tygodnia na urlopie. Poczekam, jednemu z forumowiczów budującemu się pod Poznaniem dali najlepsze ceny (niższe od hurtowni przy rondzie Obornickim o 9 tys. !!! na tę samą dachówkę). Monmark radzę "rozpylić" swoje plany z prośbą o wycenę po możliwie największej liczbie hurtowni. Internet jest tutaj wynalazkiem stulecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 20.07.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 To bardzo zręczne wyjście z pułapki pt. zwroty/dokupowywanie brakującej dachówki Pytanie tylko, czy opłacalne cenowo? Ile płacisz, jeśli wolno zapytać, za wykonanie m2 dachu, chodzi mi o samą robociznę, czyli więźba + pokrycie? Co do opłacalności cenowej to mam zamiar dla porównania zrobić wyceny osobno wykonawstawa i zakupu materiałów, żeby mieć porównanie czy mój wykonawca nie kombinuje na jakiś kosztach... U mnie wyceny, które od niego dostałam kompleksowe (nie mam ich przy sobie, więc trudno mi podać ceny poszczególnych elementów i prac). Wyceny obejmują: więźbę (materiał, wykonanie), folie, pełne deskowanie (co do którego jeszcze nie wiem czy się zdecyduję), dachówkę (materiał i wykonanie), podbitkę, orynnowanie - i tak przy dachówce meyer - holsen vario lub zwiling (tu różnice są niewielkie) wychodzi ok. 375 zł za metr, przy dachówce creaton premion ok. 340 zł za metr - dach skomplikowany - czterospad, 3 duże lukarny i 3 małe.. Bez deskowania te ceny to przy MH 333 zł, przy creatonie ok. 300 zł. Wyceny jeszcze nie negocjowane, liczę, że coś na pewno uda się urwać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 20.07.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) Myszonik mój cieślo-dekarz bierze 76 zł/m2 dachu, załatwia drewno na więźbę za 870 zł/m3 (wg zestawień potrzebuję ok. 9,5 m3). Membranę (nie biorą mnie gadki o deskowaniu dachu) z górnej półki (Tyvek Supro) kupuję sam w poznańskim Folnecie, dachówkę właśnie mi wyceniają. Dach kopertowy, pow. 300 m2, kąt nachylenia 35 stopni, bez lukarn (chociaż żona chciała poszaleć, wyperswadowałem, że wielkoformatowe okna dachowe będą lepszą opcją). Projekt tylko nieznacznie zmieniony (podniesiony okap dachu w garażu, dzięki czemu mam stryszek gospodarczy i jeden kosz mniej). http://domus.wroc.pl/GetImg.php?sizex=585&flip=&id=1330 Mam już kilka wycen. Jutro, pojutrze postaram się wrzucić na forum.Pozdrawiam Edytowane 20 Lipca 2010 przez Egon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gębal 20.07.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ja wycenę swojego dachu dostałem na poziomie 250 zł / m2, ale mam sporo metrów, bo 450, dach jest bardzo prosty - kopertowy, a jedyna ekstrawagancja to wole oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 20.07.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 EgonCzy cena 76 zł za metr dachu to cena za wykonawstwo więźby z pokryciem membraną i dachówkami?Mogę na priva prosić namiar na cieślo - dekarza?Ja właśnie zajrzałam do szczegółów mojej wyceny i tak:- wywiązanie więźby jest policzone po 22 zł za metr,- położenie dachówki (z nabiciem łat, założeniem opierzeń) po 44 zł za metr, - deskowanie i położenie folii po 18 zł za metr,- drewno konstrukcyjne liczone po 735 zł za metr3, to są ceny netto najważniejszych prac i materiałów..Nie wykluczam, że kalkulacja jest zrobiona w ten sposób, że firma w jednym miejscu daje atrakcyjniejszą cenę, aby zarobić na czymś innym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 20.07.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ach i jeszcze to, że kupując u nich dachówkę z usługą mam 7% VAT na dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenleaf 21.07.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Myszonik powiem Ci tak - mieliśmy kiedyś inny projekt na oku, gotowy, byliśmy tez na konsultacji w jednym z biur projektowych w Poznaniu i cena projektu z adaptacją, wprowadzeniem przez nas proponowanych zmian wyniosła ok. 12 tys., a tu mamy znacznie mniej, no i przekonanie, że mamy co chcemy a brak tego, co nas wkurzało w gotowcach Morlena, mozesz zawezic te koszty projektu - czy znacznie mniej to 10tyś, czy moze 8. Z góry dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 21.07.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 EgondziękiByliśmy dziś w polecanej na forum Nadstadze w Obornikach-Dąbrówka. Jeśli chodzi o dachówkę, to mają na wystawce Koramicę i Creatona. Pan, który z nami rozmawiał skłaniał się ku Koramice, ale to tylko dlatego, że przyjmują zwroty tej dachówki, a Creatona nie. Wyceni nam i jedną i drugą dachówkę, będziemy wiedzieć na czym stoimy. Dziś wieczorem spotkanie z cieślą, wiem że współpracuje z Dach_budem z Obornickiej 342 i moge się założyć, że będzie nas namawiał na Meyera Holsena, zobaczymy jakie będzie miał argumenty.Co myślicie o tej Koramice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.07.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Monmark Dach-Bud z Obornickiej 324/326 nie handluje Meyer-Holsenem, tylko Dach-Bud z Obornickiej 327A (filia firmy z ul. Samotnej). Ci pierwsi oferują Koramica lub Ruppa, chociaż po rozmowie z p. Tomaszem Politańskim (polecam, sprawia wrażenie kompetentnego faceta) można się dowiedzieć, że RuppCeramica to lepsza dachówka od Koramica (zdarzają się ponoć pęknięcia angoby w postaci pajączków). I tutaj, jeśli chodzi o Ruppa, masz już naprawdę niezły wybór cenowy. Z kolorami nie śmiałbym cokolwiek sugerować kobiecie :). Rubin Ruppa w angobie szlachetnej to dachówka z górnej półki. Nam za kasztan policzyli po 3,60 zł/szt., a cały dach (300m2) ze stalowymi rynnami Galeco wyszedł 32 742 zł. Stanowczo za dużo, więc myślę że kupimy Syriusza, który jest robiony w Polsce i nie ma złych ocen, a do tego kolorystycznie bardziej odpowiada mojej żonie (angoba bez połysku w kolorze miedzi). Tutaj ten sam wariant kosztowałby 24 998 zł, więc różnica jest spora. Zwróć uwagę, że hurtownie chcą sprzedawać wszystko, tzn. oprócz dachówki, membranę, łaty, kontrłaty, okna dachowe i rynny. I na Obornickiej 324/326 wliczyli mi do wyceny membranę Braasa, którą olewam, bo wolę kupić TyvekSupro we Folnecie. Jest ciut droższa (7,40 zł/m2, Braas 5,50 zł/m2), ale to membrana z górnej półki z b. dobrymi notowaniami i od renomowanego producenta. Może pod marką Braasa kryje się i dobra membrana, ale nie mam też pewności, że przemycają tam jakieś dziadostwo. Przyjąłem sobie zasadę, że skoro nie deskuję dachu (koszt potworny), to membranę kupię z górnej półki i tego się trzymam. Rynny akurat mają dobre, czy cena jest dobra ... to trudno powiedzieć. Lepsza niż u figurującej na Czarnej Liście firmie WA.SZ. DACH. Wysłałem do nich pytanie o wycenę i facet nawet do mnie zadzwonił. Myślał, że już jadę wpłacić im zaliczkę. Wystarczy poczytać o nich na Czarnej Liście i .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.07.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Ach i jeszcze to, że kupując u nich dachówkę z usługą mam 7% VAT na dachówkę. Ale dachówkę policzą Ci po cenach katalogowych lub niewiele niższych i dowalą do tego 7% VAT, sami nabywając ją o wiele taniej po rabatach. Gdybyś sama kupowała, miałabyś rabaty dla siebie. Jestem po wstępnych wycenach, więc przykład: dachówka RuppCeramika Rubin 13V kasztan (górna półka cenowa) w glazurze kosztuje w katalogu 4,87 zł/szt. W hurtowni zaproponowano mi cenę 3,60 zł/szt. Jak policzysz, że na dach 300m2 wchodzi 3000 szt. x 1,27 zł różnicy w cenie = 3810 zł na górkę. A od całej kwoty odliczę sobie jeszcze 15% nadpłaconego VAT' u, który zwróci mi Urząd Skarbowy. To są tylko podstawowe dachówki, a gdzie dodatki, które niejednokrotnie kosztują drugie tyle. Wg mnie za taką kompleksową usługę sporo nadpłacisz. Radzę się zastanowić i poprosić o kosztorys materiałowy, a następnie dać go do wyceny w jakiejś hurtowni. W jakiej hurtowni zaoferowali Ci tę kompleksową usługę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.07.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Egon Czy cena 76 zł za metr dachu to cena za wykonawstwo więźby z pokryciem membraną i dachówkami? Mogę na priva prosić namiar na cieślo - dekarza? Ja właśnie zajrzałam do szczegółów mojej wyceny i tak: - wywiązanie więźby jest policzone po 22 zł za metr, - położenie dachówki (z nabiciem łat, założeniem opierzeń) po 44 zł za metr, - deskowanie i położenie folii po 18 zł za metr, - drewno konstrukcyjne liczone po 735 zł za metr3, to są ceny netto najważniejszych prac i materiałów.. Nie wykluczam, że kalkulacja jest zrobiona w ten sposób, że firma w jednym miejscu daje atrakcyjniejszą cenę, aby zarobić na czymś innym:) Cena 76 zł/m2 dachu obejmuje wszystko, tzn. zrobienie więźby, nabicie łat, kontrłat, membrany, pokrycia dachówką, bez podbitki i osadzenia okien dachowych. Drewno po 870 zł/m3 wydawało mi się drogie, ale z zaufanego tartaku spoza Poznania. U Ciebie po doliczeniu VAT wyjdzie 896,70 zł/m3. Namiary na cieślę mogę przesłać, ale jeśli myślisz robić dach w tym roku, to bezcelowe. Ja umawiałem się z nim w lutym, facet w kwietniu potwierdzał termin i miał pełny kalendarz. Dodatkowo ja potwierdzałem termin w czerwcu i nadal nie było miejsca na ruch (myślałem o przyspieszeniu prac). Pracują we dwóch lub trzech, dokładnie, więc nie mają możliwości prowadzenia kilku budów jednocześnie. Jeśli mimo to chcesz telefon, daj znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.07.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Egonw takim razie z Twojego cieśli rezygnuję, jednak mam w planach pokrycie dachu w tym roku:), chyba, że coś się zmieni, to się odezwę...Kompleksową usługę mam nie z hurtowni tylko z firmy robiącej dachy - sprzedaż dachówki prowadzą niejako ubocznie... a jako wykonawcy dachu są w okolicy u mnie polecanihttp://www.decodach.com.pl/monmarkNadstagi jeśli chodzi o dachówkę nie polecam.. inne materiały u nich braliśmy po przyzwoitych cenach, ale dachówkę wycenili nam z czapy... koramic na mój dach wyszedł u nich prawie w cenie meyer - holsena w bud-marze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.07.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Dostałem właśnie wyceny z Bud-Maru. Roben droższy od Siriusa Ruppa w Dach-Budzie !!! Śmiech na sali !!! To, że klinkier mają drogi wiedziałem, a teraz jeszcze dachówka. Hurtownia tylko dla frajerów. Pozdrawiam Panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 22.07.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 podsumowanie odnośnie dachówek: egon poleca Syriusza myszonik -creatonie albo meyer - holsen a pozostali co zamierzają klaść na swoje daszki??? bo szczerze to ja nie mam zielonego pojecia może polecicie jakąś hurtownie gdzie się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 22.07.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 (edytowane) O Meyer-Holsenie wysłuchałem wykładu w Dach-Budzie na Obornickiej (filia firmy z ul. Samotnej), tylko po co mam się podniecać 50-letnią gwarancją dachówki, skoro tego nie doczekam, jej niebywałą twardością (domieszka iłów skalnych), skoro nie będę w nią walił z dwururki . Informacją o 50 letniej gwarancji nie należy się oczywiście podniecać, ale wbrew pozorom jest to bardzo ważna informacja, świadcząca o jakości produktu. Mnie strasznie się podobał M-H, ale żona przekonała mnie, że nie warto wrzucać tyle kasy w dach i zdecydowaliśmy się na sztandarowy model Creatona. Creaton dla mnie odpada! Nie biorą mnie te teksty o Mercedesie, może dlatego, że mam starego Merca i wiem, że Mercedes jest tylko jeden. Tak na marginesie, porównywanie czegoś do Mercedesa nie jest zbyt fortunne. Jeszcze do niedawna Mercedes w rodzinnych Niemczech był jedną z najgorszych marek. Mercedes jeszcze parę lat temu dawał 1 rok gwarancji na swoje samochody, a zadowolenie niemieckich posiadaczy Mercedesa to było dno. Na ok. 25 marek samochodów, Mercedes był na 2 pozycji od końca. Tak że czasami myślę, że jedynimi krajami, w których Mercedes ma dobrę markę to Polska, USA i Chiny Ludowe... Polecali mi Futurę, która jest w promocji (wciskają ją w każdej hurtowni handlującej Creatonem). Ale w .... mam taką promocję, skoro kupuję dachówkę, której nadwyżki nie mogę zwrócić, a na uzupełnienie ewentualnych braków trzeba długo czekać. Poza tym zwykła angoba Creatona z nóg nie zwala, jest bardziej szorstka od innych dachówek (sprawdzałem). Do tego to dachówka wielkoformatowa, a ja mam kopertowy dach, więc byłoby masakrycznie dużo docinek i strat. Też mam kopertowy dach, ale nie zauważyłem, żeby było dużo strat. Tak samo trzeba docinać małą dachówkę jak i dużą. A z małą jest więcej roboty... Roben wygląda niczego sobie, ale jest ponoć krzywy na maxa. Koramic ma pękającą z czasem (robią się ponoć pajączki) angobę szlachetną. Szlag by trafił! Jak nie urok, to sraczka... Dobrze, że wybór dachówki mam już za sobą, ale trwało to wszystko ponad pół roku, zanim podjęliśmy ostateczną decyzję. A w międzyczasie skompletowaliśmy w domu zestaw 10 wzorcowych dachówek, nad którymi mogliśmy deliberować z żoną po obiadku. Przy okazji zapodam listę firm w których robiłem wyceny: - Kolmax - Budmar - Dach-Plus - Dek-pol - Budrom - Dekodach - Dachbud (po lewej stronie Obornickiej) - Dachbud (po prawej stronie Obornickiej) Edytowane 22 Lipca 2010 przez Jarek EM08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lok 22.07.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 A czy ktoś z was zastanawia się nad dachówką Nelskamp. Czytałem trochę opini na forum i często chwalona. Uwag specjalnie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcim 22.07.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Hej, Widzię, że jesteście parę etapów przede mną więc mam pytanko: ile za więźbę? pierwsza wycena roboty: więźba 22zł/m, dachówka 30zł/m, deskowanie + papa15zł/m. Dużo / mało, jak to u Was wygląda? Czy ktoś robił deskowanie?Ja wstępnie oglądam dachówkę M-H.....chyba piano ale decyzja nie zapadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts