PliP 22.02.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 bowiem chcę szybko zdjąć humus - ale nie wiem czy to będzie możliwe w marcu. Jak myślicie? Nie ośmieszę się, gdy zadzwonię? działka k. Czerwonaka, więc ewentyualne namiary na tamtą stronę Poznania poposzę. I jeszcze jedno: na którym etapie budowy najrozsądniej grodzić działkę? Jak myślicie? Najrozsądniej to na sam koniec. Zresztą zacznijmy od tego jaką masz działkę. Ja swoją ogrodziłem kołkami wierzbowymi, które przepięknie puściły gałązki i o to chodziło aby te słupki były żywe. W trakcie jednak po kolei były wyrywane. 1- pierwszy słupek wyleciał jak ekipa przyjechała swoim dyliżansem 2- kolejny jak betoniarka podjeżdżała do zalewania ław fundamentowych 3- kolejny też betoniarka jak wlewała beton na posadzkę zerową 4- inny słupek poleciał jak fadromą zasypywał fundamenty itd. Tak więc po dziś dzień działka nieogrodzona. jak ktoś nie ogrodził to znaczy, że nic tam nie ma. Jak nic nie ma to i nie kusi. Kolega ogrodził to mu ogrodzenie rozcięli bo myśleli ze skarb tam trzyma. Grodził będę dopiero w tym roku.... może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 22.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 zgodnie z prawem nalezy sie ogrodzic przed rozpoczeciem budowy, zeby nikt nie wpadl do wykopow itp my zrobilismy plot z siatki lesnej co do szamba, to my mamy 9m3, na 2 osoby oprozniamy co 3 miesiace (koszt wywozu to 120 zl), koszt szamba ok 5 tysiecy (betonowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 23.02.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Witam wszystkich. My też mamy ambitny plan rozpoczęcia budowy w tym roku. Projekt wybrany, opracowujemy zmiany, wkleję jak będzie gotowy. Mapki geodezyjne "się robią" a ja całymi dniami czytam to forum i szukam już pomysłów na wnętrza Miło będzie dzielić z Wami dole i niedole budowania wymarzonego domu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samum 23.02.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 No to witam i ja... Projekt gotowy i pozwolenie na budowę już jest, teraz robią się przyłącza. Jeszcze tylko pozostaje sprzedać mieszkanie i ruszamy. Dom parterowy wg. projektu indywidualnego, bez podpiwniczenia, z poddaszem nieużytkowym i dwustanowiskowym garażem ( 252m2), działka w podpoznańskiej wsi - 2000m2. Pozdrawiam wszystkich Wielkopolan budujących w 2010 roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_łukasz1981 24.02.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Jendak Widzę, że grupa Poznań i okolice rozrasta się coraz bardzie My również chcemy ruszyć w tym roku. Póki co mamy jedynie działeczkę oraz wybrany projekt. Będziemy budować wg : http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-63,75,61,opis.html Póki co jesteśmy na etapie papierologii , czyli przyłącza, wnioski o zmianę warunków zabudowy w związku z dość nietypową działeczką itp. Plany na ten rok stan surowy zamknięty:) Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 24.02.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 My również będziemy grodzić na początek siatką leśną. Jak już wyjedzie ciężki sprzęt to zasadzimy tujki - a niech juz sobie rosną. Jetsm po spotkaniu z Kierownikiem - Panem Zbyszkiem. Na razie opinia sprawdza się i jesteśmy na niego zdecydwani. Przyjechał, pogadał z nami 3 godziny( a jeszcze nie wiedział, że się zdecyujemy),poradził w wielu kwestiach. Widzę, że będziemy ogli na nim polegać. Mam nadzieję, ze resza ekip tez nam się uda Dodatkowo wklejam rzuty naszego domku. Projekt na ukończeniu. Napiszcie prosze co o tym myślicie. W sumie jest jeszcze troszkę czasu na poprawki. http://images40.fotosik.pl/259/bbf5d2a9a2599db9m.jpg http://images36.fotosik.pl/151/a91f2263167dc87em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 25.02.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 to ja też z przyjemnością dopisuję się do grupy.. długo to trwało (projekty, papierologia) ale pod koniec marca ruszamy i nic mnie już nie zatrzyma! (tej wersji się będę trzymać). Też mamy kier.budowy p.Zbyszko.. trochę tylko zaczynam się niepokoić czy da radę obsłużyć nas wszystkich. .... Przespałam niestety sprawę z Aquanetem a biorąc pod uwagę ich procedruę to wodę mogę mieć pewnie za pół roku więc szybko muszę studnie zakładać. Jak możecie kogoś polecić do wiercenia studni to z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 26.02.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ka_em fajny ten Twój projekt:) Nie mam teraz czasu przejrzec go dokładnie bo mi się Synek denerwuje ale napewno do niego wrócę bo wodzę, że masz identyczne pomieszczenia jakich ja potrzebowałam:) a dach czterospadowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 26.02.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 No właśnie widzę, że pan Konieczny jest lekko rozrywany, może i nam się uda... Przy okazji zamieszczam projekt, do którego się przymierzamy. Konstruktywne komentarze mile widziane http://dompasywny.com/_karty/2007_Strzeszyn.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 26.02.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Lukarna ciesze się, że projekt się podoba. Staraliśmy się by było prosto i funkcjonalnie. Dach jest czterospadowy a precyjniej - wielospadowy. Osobny dla garażu i dla domu. Jak będe miała rzut dachu to wrzucę.Największym minusem jest powierzcnia domu - chcieliśmy mieć wiele rzeczy: duży salon,dużą zamkniętą kuchnię, u siebie w ypialni osobną łazienkę i garderobę - i to wszystko zabiera sporo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lok 28.02.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam Przylaczam sie do grupy. U nas projekt raczej wybrany. Murarze zamowieni. Kierownik budowy prawie zaklepany. Zalatwiamy pozwolenie na budowe. Chcielibysmy rozpoczac w maju.Szukam ciesli. Jezeli macie sprawdzone namiary to prosze o info.Projekt KIKA z Archipelagu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kika/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 28.02.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Lukarna Największym minusem jest powierzcnia domu - chcieliśmy mieć wiele rzeczy: duży salon,dużą zamkniętą kuchnię, u siebie w ypialni osobną łazienkę i garderobę - i to wszystko zabiera sporo miejsca. Nic mi nawet nie mów My nieswiadomi na poczatku planowaliśmy, że dom będzie miał 140 max 150m I tak jak piszesz: to by się przydało i to i tamto.... i wyszło nam 180 uzytkowej. Jak zeskanuję projekt to wrzucę tez bo w wersji elektronicznej mam tylko starsze wersje. Co do samego Twojego projektu to wydaje się byc zupełnie OK a juz łazienka przy sypialni to moje (niespełnione ) marzenie:) Fajne duże (ale nie przesadnie olbrzymie) pomieszczenia. Kuchnia musi byc rewelacyjna z tym wyjsciem na taras Brakuje mi jedynie jakiejs garderoby przy wejściu/wiatrołapie ale pewnie planujesz szafę po prawej stronie? U nas jest wiatrołap delikatnie mówiąc - nieustawny - drzwi wejściowe i wewnętrzne sa bardzo blisko prawej sciany a lewa jest przedzielona tak samo drzwiami (z tym , że własnie za tymi drzwiami mam garderobę która jest jednoczesnie przejsciem do garazu) Ale to drobnostka. Już się nie mogę doczekac kiedy zaczniemy budowac nasze domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.03.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam pytanie jeszcze: Czy macie zrobione kosztorysy budowy? Jeżeli tak to jakie: szczegółowe czy uproszczone jakies? I kto wam robił?A robił ktos sam? Bo tak sobie wymysliłam, ze dobrze byłoby kosztorys zrobić chociazby po to żeby etapy jakos zaplanować. Marzy mi się do zimy stan surowy otwarty, ale... no własnie czy nam wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 01.03.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Nam kosztorys budowy przygotował szef firmy (pan Bartek) , z którą prawdopodobnie podejmiemy współpracę. Marzy nam się jeden wykonawca, który nie ogołoci doszczętnie naszej sakiewki, a pracę wykona rzetelnie. Wizja lokalna na budowach, realizowanych przez ekipy pana Bartka, jak na razie utwierdza nas w przekonaniu, że ten wybór może być strzałem w dziesiątkę. Póki co mamy wstępny ale dość szczegółowy kosztorys w oparciu o projekt z uwzględnionymi (planowanymi) zmianami - lekką rozbudową i zmianą aranżacji. Muszę się teraz zebrać w sobie i spróbować dodzwonić do pana Zbyszka Koniecznego, chcę rozpocząć budowę w czerwcu/ lipcu i mam nadzieję, że jeszcze nie za późno na kompletowanie budowlanego dream teamu. Może więc nie osiwieję i nie nabawię się ciężkiej nerwicy - tzw. syndromu inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 01.03.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 My jeszcze nie mamy kosztorysu ale wstępnie orientujemy się jakie koszty nas czekają Czekamy na koniec projektu i wyliczenia architekta, a dopiero z tym do ekip na wycenę. Ludeczka daj proszę namiary na pana Bartka - jestem na etapie szukania ekip budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludeczka 01.03.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Nasz pan Bartek to polecany na forum bis-Bud. Znajdziesz ich w internecie, mają swoją stronę budujemydomy.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 02.03.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Zastanawiałam się czy to on - no ale panów Bartków może być więcej, więc nie byłam pewna Pana Zbyszka polecam mimo, ze jeszcze nie rozpoczęliśmy prac. Zrobił na nas bardzo dobre wrażenie i od razu zdecydowaliśmy się na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 02.03.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Mam pytanie - czy robiliście / zamierzacie robić takie badanie gruntu, na którym staną Wasze domy? Kiedy takie badania mają sens? Czy jeśli rozważamy pompę ciepła lub/i rekuperator z GWC, takie badania muszą być zrobione? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.03.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Hmm, badanie mówisz? P. Architekt powiedział, ze mamy wykopać 3 dziury głębokie na półtora metra i będzie wiadomo co i jak. Po wykopaniu przez ojca jednej i trochę przyszedł na działkę (bo mieszka blisko) zajrzał i powiedział: OK, więcej mi nie trzeba Mam nadzieję, że wie co mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morlena 02.03.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Kurcze już mam mętlik w głowie. Nasz architekt zaleca zrobienie odwiertów na ok. 1,5 m. No nic, poszukam jeszcze na tym forum, może dowiem się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts