Esiak 26.08.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Jeśli kocioł ma moc do 21kW to przewód powietrzno-spalinowy może być wystawiony na zewnątrz przez ścianę. W przypadku kotłów o większej mocy trzeba go wyprowadzić nad dach. Więc do pieca o większej mocy kupujesz odpowiedni przewód powietrzno-spalinowy umieszczasz go w kanale wentylacyjnym i wystawiasz ponad dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.08.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Esiak dzięki za wyjaśnienia, muszę teraz szybko znaleźć jakiegoś speca od kotłów aby mi doradził... Najgorsze jest to, że ja jeszcze o kotłach nie myślałam, nie mam nic upatrzonego (producenta, modelu), uff... co chwilę jakieś nieprzewidziene numery w tym budowaniu wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 26.08.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 no w projekcie powinnaś mieć zapotrzebowanie na ciepło dla Twojego budynku, dzięki temu można dobrać moc kotła, później decyzja czy ma być to kocioł jednofunkcyjny wiszący z dostawionym zasobnikiem czy też może kocioł typu lodówka z wbudowanym np zasobnikiem warstwowym, tego ostatniego typu, dość dobrze wypadają produkty vaillanta VSC ecoCOMPACT lub z zasobnikiem solarnym (gotowy do podłączenia solarów) VSC auroCOMPACT lub viessmana: vitodens 222-F lub vitodens 333-F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.08.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Myszonik, większość kotłów ma maksymalną średnice zewnętrznej rury fi 125, więc z grubsza na tyle możesz sobie przygotować przepust. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.08.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Esiak, Seriwsdzięki za porady, musimy dzisiaj nad tym przysiąść i pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 27.08.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Szanowna Grupo, jakie macie kominy systemowe i gdzie kupowane? Ja cały czas myślałam, że kupię na allegro, ale jakoś nie mogę znaleźć sprzedawcy z okolicy, a wszędzie odbiór osobisty -na Śląsk to mi sie nie opłaca jechać:0 A może gdzieś stacjonarie są w rozsądnych cenach? Myszonik, w sprawie kominów systemowych radzę się najpierw skontaktować z przedstawicielem regionalnym, on pomoże wybrać hurtownię dającą największe upusty. Wybrałem Schiedla (nie będę uzasadniał dlaczego, bo wszyscy chyba wiedzą ). Zadzwoniłem do Patryka Wawrzyniaka (namiary na stronie Schiedla), przedstawiciela na Poznań i okolice. On, na podstawie przesłanych planów domu, doradził jakie kominy wybrać do kotła gazowego i kominka (modele rekomendowane w projekcie były przestarzałe). Zadzwonił do mnie, dał długi wykład z uzasadnieniem tego wyboru, podał hurtownię, w której dadzą najlepszy rabat. Na podstawie sporządzonej przez niego specyfikacji elementów do kominów i wentylacji zrobiłem sobie wycenę w kilku innych hurtowniach. I rzeczywiście on wskazał najtańszą. Z katalogowej wyceny 9 359 zł , w hurtowni po rabatach zrobiło się 7 600 zł. Plewa, z siedzibą w Poznaniu-Pokrzywnie, sprzedaje swoje kominy bezpośrednio. I jeszcze jedno. Na Allegro nie kupowałbym takiego towaru, jak kominy systemowe. Jeśli po odjeździe kuriera zauważysz, że rura ceramiczna jest uszkodzona (a to najdroższy element), komu wyślesz reklamację? Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 27.08.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 To ja tu troszkę sprostuję, byłam tam dziś po pręty gwintowane do murłat fi 16, potrzebowałam 18 szt. Niestety, to jest hurtownia i nie sprzedają tyle ile się chce, pakowane po 10 szt, więc wzięłam 20szt, 2 będą w zapasie. Nakrętek i podkładek to już w ogóle Pan nie chciał mi sprzedać (36szt) - za mało. Cena za pręt - 7zł z groszami, nie pamiętam dokładnie No to jeszcze jedno sprostowanie odnośnie firmy Marcopol, handlującej m.in. "szpilami" do murłat. Zakupiłem dokładnie 45 szt. po 4,95 netto, czyli 6,04 brutto, do tego 100 podkładek (łącznie 30,50 zł brutto) i 5 kg nakrętek (łącznie 31,72 zł brutto). Monmark, jaki Ty masz dach, że do mocowania murłat potrzebujesz tylko 18 szpil? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.08.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Egon dzieki za obszerne wyjaśneinia w sprawie kominów. A jeszcze zapytam to do kominka też musi być komin systemowy? Bo ja myślałam, że tylko do kotła? Oj muszę się szybko doedukować. dzięki za namiary, my również myśleliśmy o schiedel'u więc na pewno się do tego przedstawiciela odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 27.08.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Egon dzieki za obszerne wyjaśneinia w sprawie kominów. A jeszcze zapytam to do kominka też musi być komin systemowy? Bo ja myślałam, że tylko do kotła? Oj muszę się szybko doedukować. dzięki za namiary, my również myśleliśmy o schiedel'u więc na pewno się do tego przedstawiciela odezwę Wiesz, nie chciałbym, aby do kominka murarze wznosili mi komin ze zwykłych cegieł. Widziałem taki u sąsiada ... koszmar. Tym bardziej, że jeśli istnieje ryzyko zaczadzenia, pożaru, to właśnie przede wszystkim stamtąd. To jest komin, który powinien być poddawany co najmniej raz w roku "obdukcji" kominiarza. Jeśli - nie daj Boże - zapaliłaby się chata, firma ubezpieczeniowa zażąda kwitów z przeglądów kominiarskich. W przypadku ich braku, nie wypłaci odszkodowania, nawet jeśli pożar wywołany był innym czynnikiem (tak słyszałem). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.08.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 przede wszystkim kominy systemowe są szybsze do postawienia i nie sa wcale droższe a można kupić pustaki z dodatkowym wentylacyjnym i wtedy od razu załatwi sie sprawę wentylacji. Ja w Plewie za 3 kominy 1 do kominka wysokość 9,2 m, drugi do piecyka wysokość 7,5 m i trzeci do pieca gazowego wys 7,5 m zapłaciłem jakieś 7,5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 27.08.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Przekonaliście mnie:)W takim razie do kominka biorę też systemowy... ale ta budowa jest skomplikowana, ciągle jakieś newsy się pojawiają.Dzięki za uświadomienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 27.08.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 monmark- gosciu pewnie sobie zaplanował nas razem żeby mieć po drodze ale niestety chłopaki nie wyrobili sie z wieńcem i musiałam przełożyć pomiar na za tydzień... raczej nie, bo byłam z Panem wstępnie umówiona na poniedziałek, ale mi się plany zmieniły, więc przełożyłam Pana na wtorek, więc to nie była jego inicjatywa z tym wtorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 27.08.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Monmark, jaki Ty masz dach, że do mocowania murłat potrzebujesz tylko 18 szpil? Pozdrowienia Dach mam jaki mam Nie potrzebne nam pręty metrowe, murarz je przecinał i zrobiło się 40 szt., a potrzebowaliśmy 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatholandii 29.08.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam wszystkich budujących, ja również poszukuję szamba. Mogę prosić onamiary na tą firmę.z góry wielkie dzięki Transport szamb z Radomia na 16 sierpnia, jak ktoś chce się załapać proszę o kontakt 600373201, jest miejsce na 1 szambo. sprawa już nieaktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIA 30.08.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam wszystkich budujących, ja również poszukuję szamba. Mogę prosić onamiary na tą firmę.z góry wielkie dzięki Bez problemu załatwiliśmy od nich szambo ( w zeszły piątek), co tydzień mają transport do Poznania i okolic: cena 2300 + 650 transport. P.H.U. "JESBET" Honorata Rybska Wielogóra, ul. Warszawska 66 26-660 Jedlińsk Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 8:00 - 20:00 sobota 8:00 - 15:00 tel.kom. 502 037 636 tel.kom. 500 200 036 tel. (048) 3215 385 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 30.08.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 a jak duże szambo w tej cenie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 30.08.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 a jak duże szambo w tej cenie ?? http://www.jesbet.pl/szamba.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.08.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Brałem szambo z Murowanej Gośliny 10000 litrów za ok 3050 pln. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 30.08.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Brałem szambo z Murowanej Gośliny 10000 litrów za ok 3050 pln. pozdr adam A jaka cena za transport/montaż ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 30.08.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 http://www.jesbet.pl/szamba.html dzięki. A ile wyszło za transport od osoby i montaż ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts