Egon 30.08.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Dach mam jaki mam Nie potrzebne nam pręty metrowe, murarz je przecinał i zrobiło się 40 szt., a potrzebowaliśmy 36 Monmark, mój murarz też ciął metrowe pręty na pół, to norma. Ale u mnie wyszło ich ponad 80 szt. (kupiłem 45 całych). Ale ja mam parterówkę z dachem kopertowym, więc obwód ścian jest większy A tak przy okazji. Deskujesz dach? Jaką wybrałaś membranę i gdzie kupujesz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.08.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Całkowity koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 30.08.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 A ile wyszło za transport od osoby i montaż ?? dokładnie tyle ile kolega TIA (lub koleżanka ) napisał(a) czyli 2300 + 650transport za szambo 10m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monmark 30.08.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Monmark,Ale ja mam parterówkę z dachem kopertowym, więc obwód ścian jest większy Pozdrawiam My mamy dwuspadowy dach, więc dlatego mniej tego wychodzi Długo się zastanawialiśmy czy deskować czy nie, czytaliśmy różne fora, pytaliśmy znajomych co się budowali, cieśli, dekarza, kierbuda, zdania były podzielone. Jedni zachwalali, mówili, że deskować, a inni znowu, że efekt końcowy nie jest współmierny do poniesionych kosztów. Zdecydowaliśmy się deskować. Nie kładziemy papy, kierbud powiedział, że tak już się nie powinno robić, tylko właśnie membranę, ale zabij mnie nie pamiętam jaką, małż wyjechał to mi nie pokaże, którą wybraliśmy, jak się dowiem to Ci napiszę. Wszystkie akcesoria do dachu bierzemy w Kolmaxie w Swarzędzu, bardzo się upierali i "walczyli, zeszli z ceny, wyszło taniej niż w Dach Budzie. A drewno bierzemy jeszcze gdzie indziej niż mieliśmy. Brał u nich nasz znajomy, wybudował się parę lat temu, wychodzi po 670 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 31.08.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Co do membrany- to nam polecono Tyvex Ultra i taka polozylismy. Wyglada na dachu bardzo porzadnie. Dają na nią 30 letnia pisemna gwarancję. Niby papier wszystko przyjmie, ale to mnie ostatecznie przekonało.Kupilismy ją w Folnecie- mieli najlepsza cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 31.08.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 jak bedziecie organizowac transport szamba w okolicach konca wrzesien/pazdzeiernik to my tez sie piszemy. Będziemy robic ekologiczna oczyszczalnie, ale widzialam, ze tez tym sie zajmuje dostawca szamb w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 31.08.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Co do membrany- to nam polecono Tyvex Ultra i taka polozylismy. Wyglada na dachu bardzo porzadnie. Dają na nią 30 letnia pisemna gwarancję. Niby papier wszystko przyjmie, ale to mnie ostatecznie przekonało. Kupilismy ją w Folnecie- mieli najlepsza cene. a kładłaś samą mebranę (ja też chcę zakupić Tyveka) czy masz deskowanie ?? I jeszcze podpytam - czy wybrałas któregoś z dekarzy, których Ci kiedyś wypisywalam czy padło na kogoś innego - i czy jesteś zadowolona. U mnie budowa jeszcze nie ruszyła, jak sie uda ruszy jeszcze w tym roku - więc zbieram informacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 31.08.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Kładlismy sama membrane. Nie mamy deskowania. Membrana przetrwala ulewy wichury z ostatniego tygodnia w naprawde zadowalajacym stanie. Jesli chodzi o dekarza to padło na kogoś innego. Wszyscy z Twojej listy byli bardzo zajęci i nie mieli wolnego terminu, a nam sie bardzo spieszy, chcemy zamieszkac przed zimą. Mieliśmy super cieślę- polecam serdecznie - pan Piotr Bera z Pobiedzisk. 3 dni i więzba gotowa. Teraz wlasnie kladziemy dach- robi to dekarz tez od pana Piotra. Pochwale, jak skoncza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 31.08.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Droga Grupo- czy ktos jest na etaopie tynków? Jakie wybraliscie? Po ile? My wybudowlaismy domek z Yonga i do bloczkow polecane sa ponoc tynki gipsowe, a ja wolalabym wapienno-cementowe. Ale chyba stanie jednak na tych gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 31.08.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Czy mozecie napisac ile płaciliście geodecie za wytyczenie budynku? U mnie będzie robił to znajomy, więc troszkę niezręcznie będzie mi rozmawiac o kosztach, a też nie chciałabym by czuł sie zobowiązany do dużo nizszej stawki. Chciałabym usrednić cenę by wiedzieć o jakiej kwocie w ogóle rozmawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 31.08.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Czy mozecie napisac ile płaciliście geodecie za wytyczenie budynku? U mnie będzie robił to znajomy, więc troszkę niezręcznie będzie mi rozmawiac o kosztach, a też nie chciałabym by czuł sie zobowiązany do dużo nizszej stawki. Chciałabym usrednić cenę by wiedzieć o jakiej kwocie w ogóle rozmawiamy. 500 zł + koszt desek (150 zł) = 650 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 31.08.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Droga Grupo- czy ktos jest na etaopie tynków? Jakie wybraliscie? Po ile? My wybudowlaismy domek z Yonga i do bloczkow polecane sa ponoc tynki gipsowe, a ja wolalabym wapienno-cementowe. Ale chyba stanie jednak na tych gipsowych. A po co chcesz wapienno-cementowe? Masz za dużo kasy? To koszt x2 i jeszcze ta zabawa ze szpachlowaniem. Dziękuję! Także ma Ytonga+Silkę i od razu byłem zdecydowany na gips maszynowy. Zresztą na suficie i tak nie położą wapienno-cementowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 31.08.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 A po co chcesz wapienno-cementowe? Masz za dużo kasy? To koszt x2 i jeszcze ta zabawa ze szpachlowaniem. Dziękuję! Także ma Ytonga+Silkę i od razu byłem zdecydowany na gips maszynowy. Zresztą na suficie i tak nie położą wapienno-cementowych. Na przykład dlatego, że tynki gipsowe są bardzo miękkie i łatwo je uszkodzić. Ja z tego względu od razu zdecydowałem się na tynki CW. A że kosztuje..., to trzeba się z tym pogodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 31.08.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Na przykład dlatego, że tynki gipsowe są bardzo miękkie i łatwo je uszkodzić. Ja z tego względu od razu zdecydowałem się na tynki CW. A że kosztuje..., to trzeba się z tym pogodzić... Miękki to jest szpachel, Jarku. Wiem, bo mam w mieszkaniu. To największy błąd jaki zrobiłem! W niektórych miejscach pęka i osiada na wałku podczas malowania. Czy gipsowe są miękkie? Talerzami nie rzucam po ścianach Szwagier ma położone tynki z gipsu Knauf'a. Wyszły super! Minęło 7 lat, w domu małe dzieci i nic. Jak zobaczyłem powierzchnię przed malowaniem, byłem zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gębal 31.08.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Czy mozecie napisac ile płaciliście geodecie za wytyczenie budynku? U mnie będzie robił to znajomy, więc troszkę niezręcznie będzie mi rozmawiac o kosztach, a też nie chciałabym by czuł sie zobowiązany do dużo nizszej stawki. Chciałabym usrednić cenę by wiedzieć o jakiej kwocie w ogóle rozmawiamy. To nie tak, że kosztuje ileś i koniec. Za wytyczenie głównych punktów po 100 zł (czyli 400) ale budynek moze mieć dużo osi, geodeta może j wytyczać ale nie musi, z tym się wiążę i praca i drewno. Ja zapłaciłem 1200 zł za całość, ale miałem wytyczone wszystkie osie, a trochę tego było. Mogłem wytyczyć mniej za około 500-600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 01.09.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Na szczęście projekt nie jest zbyt skomplikowany i chyba tych osi nie jest dużo. Dzięki za odpowiedzi - przynajmniej wiem o jakich kwotach mówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 01.09.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Miękki to jest szpachel, Jarku. Wiem, bo mam w mieszkaniu. To największy błąd jaki zrobiłem! W niektórych miejscach pęka i osiada na wałku podczas malowania. Czy gipsowe są miękkie? Talerzami nie rzucam po ścianach Szwagier ma położone tynki z gipsu Knauf'a. Wyszły super! Minęło 7 lat, w domu małe dzieci i nic. Jak zobaczyłem powierzchnię przed malowaniem, byłem zachwycony. Ha! Wiem co to jest szpachel, bo sam mam go na ścianach i wiem co może się robić podczas malowania. Ale co do wytrzymałości, to mi go właśnie z tego powodu odradzali. Nie trzeba rzucać talerzami w ściany... wystarczy, że w złości żona w Ciebie rzuci i nie trafi... albo się uchylisz... Przy tynkach gipsowych lepiej się nie uchylać i przyjąć ten talerz dzielnie na klatę, niż później naprawiać uszkodzenia na ścianie A co do cen, to jesteś ich pewien? Bo w tym wątku ceny za gips i CW kształtują się raczej odwrotne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rahlus 01.09.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam, mam pytanie, czy ktoś z Was kupował okna w firmie Bereźnicki z Suchego Lasu? (profile Veki) Jeżeli tak, to czy mogę prosić jakieś opinie nt. okien, montażu,serwisu itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 01.09.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ha! Wiem co to jest szpachel, bo sam mam go na ścianach i wiem co może się robić podczas malowania. Ale co do wytrzymałości, to mi go właśnie z tego powodu odradzali. Nie trzeba rzucać talerzami w ściany... wystarczy, że w złości żona w Ciebie rzuci i nie trafi... albo się uchylisz... Przy tynkach gipsowych lepiej się nie uchylać i przyjąć ten talerz dzielnie na klatę, niż później naprawiać uszkodzenia na ścianie A co do cen, to jesteś ich pewien? Bo w tym wątku ceny za gips i CW kształtują się raczej odwrotne... Hahaaa, przyjmę w takim razie na klatę Jak Twoja rzuci, tynk może zostanie, ale szpachel pewnikiem odpadnie Co do cen, taki przelicznik podał mój KierBud, ten ze szczytu listy tego forum. On osobiście jest przeciwnikiem robienia tynków c-w. Uważa to za nonsens i natręctwo zakorzenione w stereotypowym, tradycyjnym myśleniu naszej nacji (podobnie jak sądy, że porządnie buduje się tylko z ceramiki). Ale to jego zdanie, każdy ma prawo mieć własne! Pamiętaj tylko, że tynków c-w z agregatu Ci nie zrobią. Na suficie będziesz miał gips, chyba że chłopaki polecą to ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 01.09.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam, mam pytanie, czy ktoś z Was kupował okna w firmie Bereźnicki z Suchego Lasu? (profile Veki) Jeżeli tak, to czy mogę prosić jakieś opinie nt. okien, montażu,serwisu itp. Pozdrawiam Tutaj większość po okna biega do p. Michaliny Walaszczyk z Gniezna. Okna z krakowskiego Oknoplastu na profilach Veki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts