Morlena 17.03.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 My tez, my też!!! Gratulujemy i zazdrościmy! Ano trzeba było nam się wcześniej obudzić i do roboty wziąć! Ale szukaliśmy bezskutecznie projektu i czas leciał... No ale chyba nareszcie mamy, tylko obrabiamy go jeszcze z architektem. Tak bym chciała już zacząć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 17.03.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 LukarnaDługo czekaliscie na pozwolenie na budowe? Składaliście dokumenty w Poznaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.03.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Czekalismy na pozwolenie miesiąc. Byłoby o tydzień wczesniej ale Pani ze Starostwa nie mogła jednoznacznie stwierdzić na podstawie dokumentów jak przebiega u nas nieprzekraczalna linia zabudowy i musiałam załatwiac pisemne oświadczenie z urzędu miasta. Nie, nie składałam w Poznaniu mieszkamy 40 km od Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 17.03.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam.To ja też chetnie sie dopiszę,chociaz mój domek już stoi .Ale pozostala cała masa do wykończenia w środku.Wszystkim zaczynjącym życze powodzenia i wytrwałości, bo w trakcie budowy to czasem "ręce opadają". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forumuser 17.03.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam wszystkich! Dopisuję się i ja - chcemy zacząć w połowie roku na wschód od Poznania (gmina Pobiedziska). Póki co projekt "się adoptuje" Natomiast ja z innym tematem: orientuje się może ktoś jak to będzie wyglądać w tym roku z dofinansowaniem do "ekologicznych źródeł energii"? W zeszłym roku Starostwo Powiatowe w Poznaniu dopłacało 50% do pomp ciepła i solarów. Ponoć w tym roku miało być podobnie, a tu nagle wczoraj pojawiła się informacja: http://bip.powiat.poznan.pl/index.php?strona=490 W związku z wejściem w życie z dniem 1 stycznia 2010 roku zmian do ustawy Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2008 r. Nr 25 poz. 150 ze zm.), informujemy, iż likwidacji uległ Powiatowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Środki Funduszu stały się dochodami budżetu powiatu. W świetle obowiązujących przepisów ustawy Prawo ochrony środowiska i ustawy o finansach publicznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 157, poz. 1240 ze zm.) nie można udzielać wsparcia finansowego bezpośrednio osobom fizycznym lub prawnym realizującym inwestycje prywatne np. z zakresu odnawialnych źródeł energii. Zna się ktoś na tym temacie na tyle żeby to jakoś zweryfikować czy to już bezpowrotnie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baggio 19.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Gratki Lukarna ! Patrz od razu po tym jak dostalas pozwolenie to sie ladna pogoda zrobilla i wiosna juz na powazniej zaczyna zagladac... Witam, kolejnych którzy planują budowę na wschod od Poznania. Ja swoje starostwo zamienie z poznanskiego na gnieznienskie, nawet nie wiedzialem ze mam szanse zalapac sie na jakas zapomoge w zwiazku z wykorzystaniem pompy ciepla, przy okazji zlustruje starostowo i sprobuje sie dowiedziec co moga mi zaoferowac, troszke kiszka z tym co piszesz odnosnie starostwa poznanskiego... Ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ka_em 20.03.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Oj, dawno tu nie zalądałam i tylu nowych forumowiczów dołączyło Czy orientujecie się może ile czeka się na pozwolenie w poznańskim starostwie? Mam nadzieję, że uda nam się złożyć wniosek pod koniec kwietnia i nie wiem jak długo będziemy musieli czekać na pozwolenie. Od tego przecież zalezy na kiedy umawiac sie z ekipami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 20.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Urząd ma 65 dni na wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę od daty złożenia wniosku.... Ale myślę, że w miesiąc dostaniecie pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.03.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Ja bym chyba jednak w ten miesiąc w poznańskim starostwie zwłaszcza na szczycie sezonu budowalanego nie liczyła... ka_em może poczytaj na grupie 2009, wydaje mi się, że tam były takei dane z zeszłego roku, nie jestem pewna, ale o przebojach z czekaniem na PNB chyba też się ludzie rozpisywali.. Albo tam zadaj pytanie będą bardziej zorientowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulia19791 21.03.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Dołączam do szczęśliwych posiadaczy pozwolenie na budowę!My wniosek złożyliśmy na pocz. lutego, więc w sumie 1,5 miesiaca. Były prośby o dowóż dokumentów, uaktualnienie licencji urbanisty itd. Dużo nerwów nas to kosztowało, ale jest! Teraz podobno trzeba jechać do wydziału urbanistyki, nawet jeszcze przed uprawomocnieniem, by zgłosić budowę. I 2 kwietnia możemy wbijać łopaty.Przy okazji ponawiam prośbę o namiary na ekipę od płotui podmurówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 21.03.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 a ja mam pytanie- braliście moze gdzieś tłuczeń ostatnio? potrzebuję na moją ścieżynę prowadzącą do domu trochę tego, więc zależy mi na cenie korzystnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 21.03.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 yulia19791 gratulacje!!! na razie do tego się sprowadza moja aktywność w tym watku, ale mam nadzieję, że i ja będę mogla się pochwalić jakimś papierkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka49 21.03.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 yulia19791 równiez gratuluję kolejnej szczesliwej posiadaczce PNB:) My zaczynamy troszkę z innej strony,ale formalnosci beda troszkę trwać, także musimy cos innego w tym czasie popchnąć ...Mamy kierownika i kilka firm na oku:) jedną juz jesteśmy dość mocno zainteresowani, ponieważ podali cene za SSO 25tys-wydaje się nam się że cena w miarę przyzwoita, no a poza tym ekipa sprawdzona:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 22.03.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 agatka49 25 tysiecy za SSO- to bardzo dobra cena. Czy to jest cena z dachem? Czy to możliwe? Jak ekipa sprawdzona to brac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka49 22.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 ania_74 w 25 tys. są: fundamenty, ich zbrojenie, ocieplenie, mury, komin, ścianki działowe, strop, garaż około 22mkw i schody. Mieliśmy dac odpowiedź do zeszłego piątku, wiec mamy nadzieję,ze nikt nas nie wyprzedził my tez jestesmy raczej za ta firma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 22.03.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 agatka49 Czyli bez dachu....Ja mam 2 oferty na robocizne- SSO - jadna na 30 tys- ale jakis nie bardzo przekonujacy ten pan...., druga za 39 tys Z DACHEM- ale cos klopot z terminem panowie maja. Nam bardzo zalezy na czasie. Chcielibysmy wprowadzic sie przed zima, chocby na parter, a potem spokojnie wykonczyc gore. Zobaczymy czy sie uda. Nasz madry pan kierownik budowy mowi, ze jak postawimy SSO do koncza sierpnia- to napinajac sie, ale damy rade. Jaki podaja Wam budowlancy termin budowy SSO?- u mnie od 2 m-cy do 5.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 22.03.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ja akurat z terminem się nie spinam bardzo, więc tak mnie nie interesuje, mam założenie, że do końca roku chcę SSZ, rozpoczynam według założeń na przełomie czerwca i lipca i według obietnic budowlańców nie ma problemu, ale kiedy skończą tego nie wiem..A co do szybkiego tempa to aniu_74_ spójrz sobie do dziennika Karoliny i Artura, którzy w super ekspresowym tempie i to w więszkości w zimie wybudowali i prawie wykończyli domek, a właściwie całkiem duży dom, czyli się da.. Choć w takiej pilnej sytuacji ( kiedy bardzo zależy) pewnie będziecie musieli bardzo budowlańców pilnować czy dotrzymują terminów i w razie czego stać z batem i poganiać.. i modlić się o pogodę..Jakkolwiek życzę powodzenia i mogę tylko trzymać kciuki. A te ceny które podajecie za SSO bez informacji o tym jaki dom jest budowany tak na prawdę w ogóle nie poddają się weryfikacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 22.03.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 myszonik- dzieki za podpowiedz - poczytam dzienniki Co do cen za SSO - zgadza się, słabo można je zweryfikować, choć akurat porównanie samej robocizny to pół biedy... Ja planuję budowe 140 m domu + garaz ok 25m. - z uzytkowym poddaszem, latwy dwuspadowy dach, prosta konstrukcja bez udziwnien, balkonow, skomplikowanych okien. Ma byc tani, prosty, łatwy w budowie. Mam nadzieje, że tak właśnie się stanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 22.03.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 aniu_74 zajrzyj do tego dziennika, zaczęli w październiku 2009r., a na maj mają zaplanowaną przeprowadzkę i wygląda na to, że się uda.. http://forum.muratordom.pl/post3675635.htm#3675635 a dom o wiele większy od tego, który planujesz, więc dacie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_74 23.03.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 witam Dzis zlozyłam dokumenty w starostwie w Poznaniu. Miła Pani w okienku powiedzaiła, że poczekamy około3 tygodni do miesiąca na pozwolenia na budowę. Mam nadzięję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts