Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna wysokość komina

Recommended Posts

Witam,

jaka może być minimalna wysokość komina by skutecznie odporwadzał on spaliny?

Ewa

Minimalna 3,5 - 4 m, optymalna 5-6 m . Ta minimalna miara mierzona od czopucha do końca komina.. Najlepiej o przekroju 400cm2 i kształt zbliżony do kwadratu lub okrągły. No i komin powinien być ocieplony. To są ogólne zalecenia dotyczące kominów dymowych.

Natomiast w praktyce jest rożnie. W niektórych domach 3 - 3,5 mb komina fi 150 a nawet fi 120, sprawdza się i jest dobry ciąg. Ale bywa tak, że komin ma

5-7 mb i jest w nim kiepski ciąg.

A niby to dlaczego? To niby jak mam dach ze znacznym spadkiem, a komin w jego dolnej części to mam go murować aż ponad wysokość kalenicy. Bzdura!

Zależy od usytuowania budynku - taka bzdura może zdarzać się dosyć często. Przy wietrze od strony kalenicy może być odwrotny ciąg. Grozi to m.in. oglądaniem telewizji w masce p.gaz. :D . Komin może kończyć się poniżej kalenicy ale musi być zachowana odpowiednia odległość wylotu od dachu a najlepiej jeszcze do tego zastosować odpowiednią nasadkę.

Pamiętaj żeby wystawał nad kalenicę (wiatr musi go owiewać ze wszystkich stron bez zakłóceń).

A niby to dlaczego? To niby jak mam dach ze znacznym spadkiem, a komin w jego dolnej części to mam go murować aż ponad wysokość kalenicy. Bzdura!

Przekonasz się, że kiepsko masz ten komin usytuowany wzgl. kalenicy oraz innych kominów które pewnie wyżej mają zakończenie :-)

Pamiętaj żeby wystawał nad kalenicę (wiatr musi go owiewać ze wszystkich stron bez zakłóceń).

Żadna bzdura, tylko prawda.

Witam.

Na wyspach brytyjskich prawo nakazujące murowanie kominów ponad kalenicę dachu zostało ustanowione jakieś 700 lat temu...Obowiązuje do dzisiaj i jest bezwzględnie przestrzegane.

U nas w kraju powstają setki projektów domów, w których w żaden sposób sprawy kominowe (czytaj sprawy bezpieczeństwa) nie są zachowane. A jeżeli są, to nie jest w żaden sposób zachowany tzw. zdrowy rozsądek. Bo tak można nazwać prawie wszystkie prawie kominy w domach parterowych, ledwo co wystające ponad dach.

Pozdrawiam.

Witam.

Na wyspach brytyjskich prawo nakazujące murowanie kominów ponad kalenicę dachu zostało ustanowione jakieś 700 lat temu...Obowiązuje do dzisiaj i jest bezwzględnie przestrzegane.

U nas w kraju powstają setki projektów domów, w których w żaden sposób sprawy kominowe (czytaj sprawy bezpieczeństwa) nie są zachowane. A jeżeli są, to nie jest w żaden sposób zachowany tzw. zdrowy rozsądek. Bo tak można nazwać prawie wszystkie prawie kominy w domach parterowych, ledwo co wystające ponad dach.

Pozdrawiam.

I tu się Waćpan mylisz nie będąc w błędzie :D

http://www.wadex.pl/zd/pp1.pdf

Normy są , ale " mądrzy inaczej " architekci mają normy w d.... :(

pzdr.

Witam.

A nie no...normy są...i prawo budowlane też...

Tyle, ze nadzór budowlany żaden...no, pojawia się po pieniądze od inwestora. A jakieś zastrzeżenia?...a po co sobie i innym kłopoty robić... :lol:

Oczywiście uogólniam...lecz specjalnie...

Pozdrawiam.