ewazych 25.01.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam,Mam pytanie otóż w planach mam zamątowanie kominka w mieszkaniu (poddasze użytkowe domu jednorodzinnego) i w związku z tym mam pytanie jaka może być minimalna wysokość komina by skutecznie odporwadzał on spaliny? Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teston 25.01.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam serdecznie.Jak szukałem informacji to wszędzie piszą o minimum 4 metrach. Ja mam 3,5m z kwasówki 0.8mm i pali się mi w kominku dobrze nawet w wietrzne dni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 25.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam, jaka może być minimalna wysokość komina by skutecznie odporwadzał on spaliny? Ewa Minimalna 3,5 - 4 m, optymalna 5-6 m . Ta minimalna miara mierzona od czopucha do końca komina.. Najlepiej o przekroju 400cm2 i kształt zbliżony do kwadratu lub okrągły. No i komin powinien być ocieplony. To są ogólne zalecenia dotyczące kominów dymowych. Natomiast w praktyce jest rożnie. W niektórych domach 3 - 3,5 mb komina fi 150 a nawet fi 120, sprawdza się i jest dobry ciąg. Ale bywa tak, że komin ma 5-7 mb i jest w nim kiepski ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 26.01.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pamiętaj żeby wystawał nad kalenicę (wiatr musi go owiewać ze wszystkich stron bez zakłóceń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewazych 26.01.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 serdecznie dziękuję za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 26.01.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pamiętaj żeby wystawał nad kalenicę (wiatr musi go owiewać ze wszystkich stron bez zakłóceń). A niby to dlaczego? To niby jak mam dach ze znacznym spadkiem, a komin w jego dolnej części to mam go murować aż ponad wysokość kalenicy. Bzdura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 26.01.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 A niby to dlaczego? To niby jak mam dach ze znacznym spadkiem, a komin w jego dolnej części to mam go murować aż ponad wysokość kalenicy. Bzdura! Zależy od usytuowania budynku - taka bzdura może zdarzać się dosyć często. Przy wietrze od strony kalenicy może być odwrotny ciąg. Grozi to m.in. oglądaniem telewizji w masce p.gaz. . Komin może kończyć się poniżej kalenicy ale musi być zachowana odpowiednia odległość wylotu od dachu a najlepiej jeszcze do tego zastosować odpowiednią nasadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 26.01.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pamiętaj żeby wystawał nad kalenicę (wiatr musi go owiewać ze wszystkich stron bez zakłóceń). A niby to dlaczego? To niby jak mam dach ze znacznym spadkiem, a komin w jego dolnej części to mam go murować aż ponad wysokość kalenicy. Bzdura! Przekonasz się, że kiepsko masz ten komin usytuowany wzgl. kalenicy oraz innych kominów które pewnie wyżej mają zakończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 26.01.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pamiętaj żeby wystawał nad kalenicę (wiatr musi go owiewać ze wszystkich stron bez zakłóceń). A niby to dlaczego? To niby jak mam dach ze znacznym spadkiem, a komin w jego dolnej części to mam go murować aż ponad wysokość kalenicy. Bzdura! Żadna bzdura, tylko prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.01.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam.Na wyspach brytyjskich prawo nakazujące murowanie kominów ponad kalenicę dachu zostało ustanowione jakieś 700 lat temu...Obowiązuje do dzisiaj i jest bezwzględnie przestrzegane.U nas w kraju powstają setki projektów domów, w których w żaden sposób sprawy kominowe (czytaj sprawy bezpieczeństwa) nie są zachowane. A jeżeli są, to nie jest w żaden sposób zachowany tzw. zdrowy rozsądek. Bo tak można nazwać prawie wszystkie prawie kominy w domach parterowych, ledwo co wystające ponad dach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 26.01.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam. Na wyspach brytyjskich prawo nakazujące murowanie kominów ponad kalenicę dachu zostało ustanowione jakieś 700 lat temu...Obowiązuje do dzisiaj i jest bezwzględnie przestrzegane. U nas w kraju powstają setki projektów domów, w których w żaden sposób sprawy kominowe (czytaj sprawy bezpieczeństwa) nie są zachowane. A jeżeli są, to nie jest w żaden sposób zachowany tzw. zdrowy rozsądek. Bo tak można nazwać prawie wszystkie prawie kominy w domach parterowych, ledwo co wystające ponad dach. Pozdrawiam. I tu się Waćpan mylisz nie będąc w błędzie http://www.wadex.pl/zd/pp1.pdf Normy są , ale " mądrzy inaczej " architekci mają normy w d.... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.01.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam. A nie no...normy są...i prawo budowlane też... Tyle, ze nadzór budowlany żaden...no, pojawia się po pieniądze od inwestora. A jakieś zastrzeżenia?...a po co sobie i innym kłopoty robić... Oczywiście uogólniam...lecz specjalnie... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts