Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

farba zmywalna

trelemorele777

Recommended Posts

witam wszystkich.mam problem.mam zamiar malować pokój na pietrze. przedtem miałem tapetę. pod nią była gładź,budynek jest nieocieplony(domek) i od ściany zewnętrznej zaczęła wychodzic pleśń. zerwałem tapetę i mam zamiar malować. tylko nie wiem jaką farbą: zmywalną czy zwykłą emulsją do wnętrz.

czy jak pomaluję zmywalną to grzyb nie wyjdzie? czy ta farba "oddycha"? jakby wyszedł to wystarczyłoby go przetrzeć a z emulsji nie zejdzie chyba po starciu.

mam taki środek do pryskania ale on jest z chlorem i może farbę odbarwić.

czy farba zmywalna może być malowana na gładź? jestem nowy na forum i proszę o odpowiedź. dziękuję :)

dzięki chris ale powiedz jaką farbą. chciałem zmywalną tylko nie wiem czy grzyb nie wyjdzie bo ta farba tworzy taką powłokę i nie wiem czy ściana będzie "oddychać".bezpieczniej byłoby pomalować zwykłą emulsją do wnętrz. czy to nie ma znaczenia jaką farbą malować?

Słuchając marketingu producentów farb, to nowoczesne farby oddychają. Ja u siebie malowałem farbami lateksowymi f-my Beckers. Niestety w jednym miejscu gdzie ściana przemarza grzyb i tak wyszedł na powierzchnię, mimo że w tym miejscu został skuty a następnie położony nowy tynk.

Jeśli masz możliwość wykonania badania termowizyjnego to polecam je wykonać. Można dzięki temu wybrnąć z 'nałogu" ciągłego malowania.

dzięki stary. tylko tak się zastanawiam, że na zmywalnej farbie można zetrzeć tego grzyba , a z emulsji chyba nie zejdzie a środkiem przeciw grzybiczym nie będę pryskał, bo jest z chlorem i się odbarwi. zmywalna nie powinna się odbarwić?

Od zewnątrz jak najbardziej tak. Skoro jest to dom to masz szerokie pole manewrów. Notabene dział jest o mieszkanianiach, więc myślałem ze mieszkasz w bloku/kamienicy itp.

W sprawie ociepleń jest wiele wątków, wystarczy poczytać. Ze swojej strony polecę Ci wykonanie badania termowizyjnego przed ociepleniem, aby wychwycić najgorsze miejsca i podjąć odpowiednie kroki. Jeśli jesteś z okolic łódzkiego, to mogę polecić jedną firmę, która wykonuje takie badania.

Teraz jest dobry okres na takie badania, gdyż są duże różnice temp i szybko wychodzą mostki.