Cezarr 19.01.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 WitamBardzo proszę o pomoc w sprawie uzyskania wszelkich kwitów potrzebnych do pozwolenia na budowę, ale jeszcze przed aktem notarialnym (to co jest możliwe). Otóż po prawie 5ciu miesiącach od umowy przedwstępnej moja przyszła działka ZOSTAŁA WRESZCIE PODZIELONA(wyodrębniona z większej). Od dwóch dni decyzja się upawomacnia w UG (dwa tygodnie).W związku z ogromną stratą czasu na decyzje o podziale chcialbym jak tylko to mozliwe zagęścić ruchy w biurokracji i nie tylko tak, by jak najszybciej wystartować z budową.Co mogę zrobić juz teraz i w jaki sposób, by zyskać na czasie?(warunki zabudowy, media itp)Czy mam szanse aby rozpocząć np.kwietniu?Sytuacja strasznie skomplikowała mi plany, teraz podwyżki materiałów, VAT. Nie chce popadać w panikę, myślę że dzięki Waszej pomocy uda mi się sprawę przyspieszyć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.01.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Hej, przeżywam ten sam problem Dodatkowo notariusz zarzadał nie tylko uprawomocnienia decyzji, ale także wypisu z rejestru gruntów - kolejny ~ miesiąc czekania po uprawomocnieniu Pozwolenie na budowe teoretycznie mógłbyś jednak dostać wcześniej bo w podaniu podajesz tylko oświadczenie, ze masz prawo do gruntu i z czego o wynika (można trochę ponaciągać), ale i tak musisz złożyć projekt zagospodarowania działki, a tego nie zrobisz bez mapy z naniesionym podziałem - czeka cię miesiąc czekania + czas dla architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 19.01.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Idź z obecnym właścicielem gruntu do notariusza i uzyskaj notarialne poświadczenie od niego, że wyraża zgodę na to, byś Ty postawił budynek zgodnie z projektem... itd. na jego gruncie. Stan prawny będzie taki że do czasu notarialnego przepisania działki grunt będzie jego ale budynek Twój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 19.01.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 tak, tak, a potem się okaże, że działka z powodu wybudowania przez ciebie domu zyskała pewną wartość (np. z powodu odrolnienia)........którą musisz uregulować. o decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu może wystąpić osoba nie będąca właścicielem terenu, ponieważ pozwolenie na budowę może zostać wydane wyłącznie osobie która "wystąpiła z wnioskiem o pozwolenie na budowę i może wykazać się prawem do dysponowania parcelą". więc składając mapki i czekając na decyzję nie musisz być właścicielem. na decyzję o war. zabudowy czeka się tak ze dwa miesiące. w tym czasie można wystapić do wodociągów i energetyki, ale tylko wtedy gdy jesteś właścicielem parceli, bo oni od razu podsyłają umowy. tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 19.01.2004 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Gmina posiada aktualny plan. Czy moge juz wystapić o wypis i wyrys z planu?(przeda aktem) I czy napewno elektrownia, gazownia, wodociagi wymagają aktu własności? Może niektórym wystarczy numer działki?Bartt:Jakie moge miec prawo do gruntu zamiast własności?Słyszałem coś o jakimś użyczeniu ale nie wiem o co chodzi i jak to się załatwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.01.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Gazownia i inne madia własności nie sprawdzają o wypis i wyrys występuj już (zrozumiałem, że masz już warunki zabudowy ), a potem jak najszybciej pozwolenie. W obecnych realiach warunki zabudowy możesz pominąć, dla mnie był to jednak bezcenny dokument (gmina nie ma planu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 19.01.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Jeśli byś miał już wszystko i chciał składać wniosek o pozwolenie na budowę przed przeniesieniem własności działki, to odradzałbym składanie w starostwie oświadczenie o prawie dysponowania nieruchomością na cele budowlane "na krzywą twarz" (do więzienia pewnie za to nie wsadzą, choć teoretycznie mogą, jak się wykryje, ale po co problemy). Trzeba - dla bezpieczeństwa - mieć papier na poparcie swego oświadczenia. Dla celów pozwolenia faktycznie powinno wystarczyć podpisanie z obecnym właścielem umowy użyczenia (nie trzeba do tego notariusza), w której musi być napisane, że Ci użycza działkę na cele budowy domu. Jednak do czasu przeniesienia własności nie ryzykowałbym wkładania kasy w budowę na podstawie samej umowy użyczenia. Bo jakby gościowi coś złego się stało albo odwiedziało, to jesteś na lodzie - fundamenty i cała reszta są według prawa własnością tego, który ma własność ziemi, Tobie zostaje tylko jakieś roszczenie o zwrot nakładów, a i to niekoniecznie. Nie warto zaczynać budowy bez co najmniej długoletniej dzierżawy z prawem zabudowy (też nie trzeba robić aktu notarialnego, ale warto zanieść do notariusza żeby zrobił tzw. datę pewną - znacznie tańsza zabawa, a w zasadzie chroni przed historiami typu śmierć właściciela albo sprzedanie ziemi komuś innemu). Takie rzeczy praktykuje się czasem przy budowie "pod biznes" - jak ktoś ma obliczony okres zwrotu inwestycji np. na 20 lat, wtedy 30-letnia dzierżawa może go zadowalać, ale nie słyszałem, żeby ktoś tak budował sobie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 20.01.2004 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Bartt:warunków zabudowy nie mam, bo chyba nie muszę o nie występować jeśli gmina ma aktualny plan zagospodarowania, powinienem chyba wystapić o wypis i wyrys z planu(jesli się mylę,popraw mnie).Czy w tej sytuacji mogę juz wystapić o ten dokument?Co do mediów, to spotkałem się z tym, że podłączający wymagają aktu własności(być może jednak nie jest to konieczne)Tomasz M:Jak wygląda ta umowa uzyczenia? Jeśli nie jest potrzebny notariusz, to czy ktoś inny ma ją poświadczyć np. UG, wójt?Myślę, że to byłby sposób na przyspieszenie. Pozwolenie uzyskałbym z takim kwitem, natomiast zaczął budowę, mając już akt notarialny.Czy jest to mozliwe?Dzięki za Wasze porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.01.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Umowy użyczenia nikt nie musi poświadczać - wystarczą podpisy obu stron. Na Twoim miejscu najpierw upewniłbym się w starostwie, czy nie będą robić problemu, że jest to tylko użyczenie, a nie np. dzierżawa (w oświaczeniu o prawie do gruntu musisz podać jakie jest Twoje prawo do ziemi i z czego wynika). Jak wspomniałem, nie jest raczej typowe, żeby budować na podstawie użyczenia. Użyczenie jest w Twoim przypadku wygodne, bo to umowa nieodpłatna, więc odpadają problemy ze zgłaszaniem do opodatkowania. W takiej umowie wystarczy napisać kto komu i co użycza (nr działki itp.), że biorący w użyczenie ma prawo zbudować na gruncie i użytkować dom jednorodzinny i ew. podać czas trwania użyczenia - może to być czas nieoznaczony (tak naprawdę wygaśnie ono automatycznie, kiedy staniesz się właścicielem działki). Nie mam wzoru takiej umowy w formie elektronicznej, ale spróbuj poszukać np. na http://www.infor.pl (nie wiem czy jest coś w części bezpłatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 20.01.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Możesz śmiało wystąpić o wypis i wyrys( nie trzeba być właścicielem, żeby go dostać)Możesz wystąpić o Warunki Techniczne mediów(u mnie tylko gazownia życzyła sobie aktu not.,ale nie wiem czy upieraliby się gdybym nie miała) Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale u mnie na odpowiedź z gazowni czeka się miesiąc, z energ. i wodociągów-2tyg, zrobienie adaptacji projektu npdst.wypisu i wyrysu też trochę potrwa-jeśli dobrze zrozumiałam twoją sytuację sprawy własościowe powinieneś mieć do tego czasu uregulowane?Pozdr.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 21.01.2004 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 AgaDzięki. W Twojej odpowiedzi mam wszystko, czego chciałem. Zgadza sie myślę, że przez miesiąc poradzę sobie z aktem własności, a w tym czasie może uda mi się załatwić sprawy mediów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 21.01.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 z tą decyzją to się trochę zagalopowałam. rzeczywiście, tam gdzie jest uchwalony nowy plan miejscowy wystarczy tylko wyrys z planu. no cóż, mam doświadczenia z mojego ogródka: duża gmina, tylko plan się gdzieś zapodział.a z tym aktem notarialnym w energetyce itp: to raczej jest konieczny, bo razem z warunkami dostawy mediów dostajesz do podpisania umowę, a ona musi być na właściciela, chyba, że chcesz później przepisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 22.01.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 do usług Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 22.01.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Cezarr Aga ma rację t ylko czy gmina ma aktualny plan zagospodarowania.Dzisiaj przy bałaganie prawnym sprawdź w gminie jak jest faktycznie.A tak ogółnie to pamiętaj budowa nie lubi pośpichuczyli "śpiesz się powoli " .... i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts