rabanista 26.01.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam. Mam pytanie o przyczyny stukania w termostacie na grzejniku. Mam ogrzewanie ekogroszkiem, grzejniki purmo i termostaty ferro. Mam ten problem od samego początku użytkowania (od półtora roku) i nawet hydraulik, który robił tę instalację nie potrafił znaleźć przyczyny. Dokładnie to wygląda tak:ustawiając termostat na określoną temperaturę grzejnik działa normalnie ale po jakimś czasie (kilka godzin) zaczyna miarowo stukać tak, że hałas jest nie do zniesienia. Takie stukanie można również wyczuć delikatnie pokręcając termostatem. Mam to na 2 grzejnikach w domu. Do tej pory były zakręcone bo nie było aż tak zimno ale teraz mrozy sa już zbyt duże aby te grzejniki były zakręcone. Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.01.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 masz pomylone zasilanie z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabanista 26.01.2010 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 myślałem o tym ale chyba hydraulik nie byłby takim ... żeby nie wiedzieć jak podłączyć grzejnik i potem nie wpaść co do przyczyny. Jeśli to byłby ten problem to co można z tym zrobić? Myślę, że to nie jest takie proste zamienić te końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.01.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dokładnie taka jest recepta,zamienić rury,czasami może to być kłopotliwe,ale musisz wybrać, czy stukanie, czy zamiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 26.01.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jesli powrot z zasilaniem nie jest zamieniony, to byc moze sa zamontowane niewlasciwe glowice termostatyczne tzw. Rts. Charakteryzuja sie one gwaltownym zamykaniem, ze slyszalnym pyknieciem, co moze byc potegowane przez grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabanista 26.01.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 jeśli chodzi o głowice to w domu mam 8 kaloryferów z takimi głowicami, a tylko na dwóch tak się dzieje. Sprawdzę dziś czy faktycznie sa dobrze połączone bo to może o to chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 26.01.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Sprawdź sam czy zasilanie z powrotem nie pomylone dla tych grzejników - pomacaj rurki do nich dochodzące. Wyraźnie cieplejsza rurka (zwłaszcza w początkowej fazie grzania) to zasilanie. Jeśli dwa tykające grzejniki mają te rurki odwrotnie to jest już odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabanista 27.01.2010 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Sprawdziłem, dokładnie tak jest. Są pomylone zasilanie z powrotem. Przynajmniej znam powody tego hałasu. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts