polaris 26.01.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam, mam problem z utrzymaniem temperatury na pierwszym pietrze, na parterze temperatura jest taka jaka chcę.Domek w zabudowie bliźniaczej, druga połówka niezamieszkana ale ogrzewana.Nad sufitami na I pietrze jest zamknięta wolna przestrzeń, ograniczona sufitami i dachem. Dach podobno ocieplony. W pokojach przy włączonym piecu(gazowym, który cały czas się grzeje ) na 70 stopni, odkręconych grzejnikach na max temperaturę, przy temp na zewnątrz ok -5 stopni ledwo daje się utrzymać temp w pomieszczeniach na poz ok 19, dzisiaj przy temp na dworze -26 stopni temp w pomieszczeniach 17 stopni. Na skosie w jednym pokoju dzisiaj pojawiła mi się mała kropka lodu ok 5mm. Sufity i skosy są zimne, a wręcz lodowate w dotyku. Od szczytu dachu w odległości ok 70 cm z każdej strony nie ma śniegu, gdy na reszcie połaci leży. Jak zgłosiłem się do dewelopera z problemem -powiedział mi ze jest wszystko ok i nie dociepli mi sufitów. Jak twierdzi tak jest w projekcie i tak ma być. I teraz mam pytanie, czy docieplenie sufitów jest uzasadnione czy nie? Co ewentualnie można zrobić, aby podwyższyć temperaturę w pomieszczeniach na I piętrze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Podwyższyć temp. najprościej przez zwiększone ogrzewanie, ale pewnie nie o taką odpowiedź chodziło.Wygląda na to, że ocieplenie dachu jest za słabe. Zorientuj się jak wygląda ta przestrzeń nad sufitami. Gdzie i jakie jest dokładnie ocieplenie. Jeśli sam dach jest ocieplony, a pomiędzy sufitem, a dachem jest wentylowana pustka powietrzna to taki to będzie efekt jak u Ciebie. Jeśli ta przestrzeń nad sufitem jest niemożliwa do uzytkowania to powinna w całości być zasypana materiałem izolacyjnym.Dziwna jest ta informacja o lodzie na skosach. Nie ma takiej możliwości, aby temp. na płycie przed izolacją była ujemna. Napisz co miałaś na myśli pisząc "na skosie". Jeśli to rzeczywiście typowy skos poddasza to z pewnością jest tam potężny mostek termiczny, czyli dziura w ociepleniu. Takie coś jak najbardziej bym reklamował. Jako dowód można wykonać badania kamerą termowizyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polaris 26.01.2010 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 miałem na myśli skos w pokoju, z drugiej strony tego skosu jest dach teoretycznie powinno miedzy nimi być jakieś ocieplenie ocieplenie, deweloper twierdzi, że wszystko jest zrobione zgodnie z projektem i powiedział, że nie podejmie żadnych dodatkowych działań, bo tak ma być i koniec, nie mam pojęcia co mogę dalej robić aby naprawili swój błąd w sztuce?? Może ktoś kto się zna na prawie mi podpowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 W takim razie granicząc z pewnością śmiem twierdzić, że coś jest skopane w ociepleniu. Złożyłbym reklamację chociażby na brak zakładanych parametrów budynku. Dowód na to jest prosty - pomieszczenia nie osiągają zaplanowanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polaris 26.01.2010 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 a jakie to są zakładane parametry, czy znajdę je w umowie, czy są jakieś ogólne dla wszystkich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.01.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 masz jakiś przekrój przegród (dokładnie chodzi o te skosy)? widziałem parę dni temu coś takiego i dom budowany przez developera ma w projekcie ocieplenie poddasza warstwę 20cm wełny między krokwiami + oczywiście folie. Niestety tam też jest zimno -Pytanie czy to u Ciebie to kwestia niedokładności wykonania czy zbyt małej ilości wełny dobrze byłoby wiedzieć jakie to ocieplenie powinno być (na przekroju będzie napisane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 masz jakiś przekrój przegród (dokładnie chodzi o te skosy)? widziałem parę dni temu coś takiego i dom budowany przez developera ma w projekcie ocieplenie poddasza warstwę 20cm wełny między krokwiami + oczywiście folie. Niestety tam też jest zimno - Pytanie czy to u Ciebie to kwestia niedokładności wykonania czy zbyt małej ilości wełny dobrze byłoby wiedzieć jakie to ocieplenie powinno być (na przekroju będzie napisane) Racja, ale w przypadku zamarzania wody na skosie dywagacje na temat projektu są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.01.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 niby tak - przy tych temperaturach wystarczy dziura w wełnie przy krokwi i mamy -10 -15 oC po drugiej stronie płyty GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts