almayer 26.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 witamtestuje właśnie nowy groszek, i niestety bardzo sie spieka na retorcie w przeróżne konstrukcje, w wyniku czego różnego kszatłtu spieki wypadają nie dopalone do popilenika. zwiększyłem przerwy w podawaniu do 40 s, czas podawania 6 sek., temp na piecu 54 st, wentylator na minimum, przesona prawie zasłonięta, piec mam ciechewicza futura ekono mini.czy to kwestia jakosci groszku, czy ustawień ??proszę o jakąś podpowiedź.pozdrp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.01.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 witam testuje właśnie nowy groszek, i niestety bardzo sie spieka na retorcie w przeróżne konstrukcje, w wyniku czego różnego kszatłtu spieki wypadają nie dopalone do popilenika. zwiększyłem przerwy w podawaniu do 40 s, czas podawania 6 sek., temp na piecu 54 st, wentylator na minimum, przesona prawie zasłonięta, piec mam ciechewicza futura ekono mini. czy to kwestia jakosci groszku, czy ustawień ?? proszę o jakąś podpowiedź. pozdrp Ustawień. Poczytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247-2100.htm lub http://forum.muratordom.pl/piec-na-eko-groszek-elektromet-25kw,t66125-1440.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.01.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 kwestia wegla , ustawienia takie same od 3 lat , a za każdym razem inne cuda na palniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almayer 26.01.2010 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dzięki, czyli ten groszek który wlasnie testuje jest krotko mowiąc do du.....no nic szukam innygopozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 26.01.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 popróbuj jeszcze podregulować coś, nie wiem od czego to zalezy , ale przy rtych samych ustawieniach na weglu z jednego sortu ( z jednej dostawy ) raz się spiecze , a raz nie , nie wiem, zawsze jeszcze pomagało zmniejszenie nadmuchu , piszesz że czas podawania 6 sekund i przerwa 20 , spróbuj dac więcej , tak żeby się przy małym nadmuchu ta "górka" węgla na retorcie paliła żółtym spokojnym płomieniem , spieka się jak za bardzo dmucha , albo jest podane za mało wegla , ja mam ustawione czas podawania 15 sekund , przerwa 45 sek. na retorcie ma się usypać lekka górka / z węgla i palić się nie tylko w środku palnika, ale tez na talerzu retorty , jak ustawiam piec , to czekam najpierw az się usypie taki własnie stożek , zamykam przysłone , na minimalnym nadmuchu , płomień robi się czerwony i dymiący , potem powoli otwieram przyslonę aż zrobi się zółty , nie dymiący , ale palący się spokojnie , jak robi sie biały i jaskrawy to za duży nawiew, wtedy właśnie lubią powstawać spieki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almayer 26.01.2010 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 dzieki za wskazowki, dziś wyprobuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.