barkley1 26.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam, ponieważ jestem całkowicie laikiem w sprawach kotłów a stoje dokładnie teraz przed wyborem jako kocioł założyć do swojego domku, proszę Was o pomoc i rady DOM: - 80m dom z lat 70 dych, 4 pomieszczenia miszkalne + piwnica(w piwnicy=4 pomieszczenia, które są zagospodarowane jako kotłownia, miejsce na węgiel, drewno) - dom jednorodzinny nieocieplony - okna będą wymieniane niedługo na PCV - latem ogrzewanie tylko ciepłej wody - Obecnie stary piec na gruby węgiel połączony z centralnym ogrzewaniem - kaloryfery żeliwne, ale również dość stare - ISTOTNA SPRAWA: ponieważ chcę skorzystać z dofinansowanie w Urzędzie Miasta Jaworzna to kocioł musi być z pełną autoamtyką oraz musi mieć "ZNAK BEZPIECZEŃSTWA EKOLOGICZNEGO" wydany przez Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu (chyba że każdy kocioł ma taki znak?) Pytanie: -Jaki kocioł założyć /jakiej firmy/ jaka moc kotła powinna wystarczyć? - czy potrzeba wymiany starych kaloryferów na jakieś inne/nowe, czy mogę je zostawić? - czy trzeba robić nową instalację do ogrzewania czy mozna korzystać ze starej instalacji c.o.? - Proszę napiszcie swoje uwagi na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie? Będę bardzo wdzięczny za pomoc Stawiam piwko za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.01.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pytanie: -Jaki kocioł założyć /jakiej firmy/ jaka moc kotła powinna wystarczyć? Co do mocy to najlepiej porównać do mocy poprzedniego kotła. Żadne obliczenia nie dadzą dokładniejszego wyniku niż praktycznie wartości. Co do rodzaju kotła to też trzeba ustalić priorytety i na ich podstawie wybrać. Ważny jest stosunek obsługowości do kosztów. - czy potrzeba wymiany starych kaloryferów na jakieś inne/nowe, czy mogę je zostawić? Jeśli są w dobrym stanie technicznym to spokojnie można je zostawić. Nowsze grzejniki mogą zapewnić większą sterowalność i mniejszą bezwładność układu, ale to nie musi być na plus. - czy trzeba robić nową instalację do ogrzewania czy mozna korzystać ze starej instalacji c.o.? Jak wyżej. Można co najwyżej ją uzupełnić np. o zawory i termostaty. - Proszę napiszcie swoje uwagi na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie? Generalnie warto zwrócić uwagę jak układ się sprawdzał poprzednio. Będę bardzo wdzięczny za pomoc Stawiam piwko za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barkley1 26.01.2010 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 1.) Napewno patrzę pod względem bezobsługowości kotła. Bo obecnie jestem zmuszony do chodzenia do kotłowni po kilka razy dziennie i ciągłego palenia/przykładania węglem. I mam już tego dość Dlatego ważne aby zaglądać tam nie częściej niż 2/3 razy w tygodniu 2.) Na tej stronie znalazłem kalkulator do doboru mocy: http://www.seko.pl/dobor_kotla.html wybrałem: -budynek z lat 70 bez ocieplenia, tradycyjna instalacja -80mkw i wyszło że wystarczy kocioł o mocy 12 kW Nie wiem czy tym się sugerować czy nie? Natomiast na moim starym piecu(robiony przez znajomego) nie ma podanego mocy więc ciężko mi powiedzieć ile mocy obecnie mi mój stary piec wytwarza. P.S. W ciągu całej zimy spalam 5-6 ton grubego węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.01.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Może i ta moc 12kW wystarczy do podtrzymania temp. 20 C, przy temp. na zewnątrz -20C. problem może być kiedy dom się wychłodzi i aby go w miarę szybko nagrzać potrzeba sporo większej mocy. Dlatego sugeruję, aby w tym przypadku sugeruję, abyś dobrał moc kotła ponad 20kW. Dom mam mniejszy i cieplejszy, kocioł 16kW i po wyziębieniu potrzebuje 2 dni na powrót do komfortowej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barkley1 28.01.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 zbigmor napisał: Może i ta moc 12kW wystarczy do podtrzymania temp. 20 C, przy temp. na zewnątrz -20C. problem może być kiedy dom się wychłodzi i aby go w miarę szybko nagrzać potrzeba sporo większej mocy. Dlatego sugeruję, aby w tym przypadku sugeruję, abyś dobrał moc kotła ponad 20kW. Dom mam mniejszy i cieplejszy, kocioł 16kW i po wyziębieniu potrzebuje 2 dni na powrót do komfortowej temperatury. A mam jeszcze mam takie pytanie: W tej chwili mieszkam i używam 4 pokoi + łazienka (to daje ok 80mkw do ogrzania) ale mam jeszcze piwnice (4 puste pomieszczenia), które z czasem również będe chciał przystosować do mieszkania ( tam też jest ok 80mkw powierzchni) Czy w takim przypadku powinienem dobrać moc kotła większą? czy np. 15-20kw wystarczy ? Czy już się rozglądać za 20-30kw? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.01.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 barkley1 napisał: zbigmor napisał: Może i ta moc 12kW wystarczy do podtrzymania temp. 20 C, przy temp. na zewnątrz -20C. problem może być kiedy dom się wychłodzi i aby go w miarę szybko nagrzać potrzeba sporo większej mocy. Dlatego sugeruję, aby w tym przypadku sugeruję, abyś dobrał moc kotła ponad 20kW. Dom mam mniejszy i cieplejszy, kocioł 16kW i po wyziębieniu potrzebuje 2 dni na powrót do komfortowej temperatury. A mam jeszcze mam takie pytanie: W tej chwili mieszkam i używam 4 pokoi + łazienka (to daje ok 80mkw do ogrzania) ale mam jeszcze piwnice (4 puste pomieszczenia), które z czasem również będe chciał przystosować do mieszkania ( tam też jest ok 80mkw powierzchni) Czy w takim przypadku powinienem dobrać moc kotła większą? czy np. 15-20kw wystarczy ? Czy już się rozglądać za 20-30kw? dzięki Podawanie mocy potrzebnej jest tylko strzelaniem. Osobiście dałbym większy kocioł od razu, ale jeśli do czasu wykorzystania piwnicy ocieplisz dom to pewnie taki, który wystarczy do ogrzania tych 4 pokoi wystarczy i na całość. Ja bym strzelał w 20kW, ale specjalnie się tym nie sugeruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts