HansKlopss 26.01.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 WitamChodzi mi po głowie pomysł pewien pomysł i potrzebuję opinii osób które znają się na rzeczy.Jestem posiadaczem rekuperatora Vena4 z firmy Bartosz. Mają oni w swojej ofercie dodatkową nagrzewnicę wodną na kanał doprowadzający powietrze do pomieszczeń. Nagrzewnica ta jest przystosowana do wody 80/60.Ponieważ ja mam podłogówkę więc nie mam tak dużej temperatury więc myślę nad tym aby na sztywnej rurze spiro wykonać spiralę, w której jest woda do podłogówki.I tu pojawia się kilka pytań:1) czy są odpowiednie rury ciepłownicze, które można nawinąć na rurę o średnicy 200mm (PEX, miękka miedź, może jakieś inne)2) czy woda z podłogówki będzie na tyle ciepła aby w sposób sensowny podgrzać powietrze wewnątrz rury.3) jeżeli ktoś używa nagrzewnic wodnych przy rekuperatorach to niech się wypowie o skuteczności takiego rozwiązaniaSpirala będzie nawinięta na rurze o długości około 1,2 - 1,5m i okryta wełną o grubości 3-5cm z folią aluminiową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts