Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek w mieście - projekt indywidualny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 240
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze:)

Wesołych Świąt Wielkanocnych

Jestem pod wrazeniem , ten dom ma styl i niepodwazalny urok , naprawde z przyjemnoscia sie na niego patrzy -mysle ze wiele osob jezeli jest juz po , to zadaje sobie dlaczego ja wczesnie tego nie widzialem , a jezeli przed to ma szanse zainspirowac sie paroma rozwiazaniami.

Czas w ktorym to :cudo: powstalo to tez organizacyjne mistrzostwo swiata , a mi sie cisna same pytanie na usta :

1)dach- kto jest producentem dachowki , jaki jest to typ i kolor , jaka zostala zastosowana obrobka blacharska producent, ryny - stalowe czy plastikowe , jaki kolor , kto jest producentem, podbitka jakie drewno , jaka chemia zostala uzyta do malowania wystajacych na zewnatrz krokwi i podbitki

2) okna i rolety zewnetrzne - kto jest producentem okien jaki kolor , czy to sa okna drewniane - czy plastiki w okleinie , kto jest producentem rolet , jaki jest ich typ , jaki kolor okleiny , czy maja naped elektryczny i czy zdaja egzamin w normalnym funkcjonowaniu domu

3)tynk - jaki rodzaj akrylowy , silikonowy , kto jest producentem jaki to jest typ , czy byl malowany farba jaka

4)elewacja drewniana - jaki rodzaj drewna , dlaczego taki , jaki byl koszt materialu i robocizny , czy moge prosic namiary na wykonawce bede wdzieczny za info na maila

nie wiem czy nie przesadzilem , ale ja jestem przed a zaraz moge byc w trakcie i niestety nadchodzi czas ze na czesc z tych pytan musze znalezsc odpowiedzi

Pozdrawiam

Witaj Piotrm777:)

Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że domek ci sie spodobał. Postaram się odpowiedziec na twoje pytania.

Ad.1 Dachówka Creaton Domino, kolor łupek (antracyt), obróbki z blachy płaskiej TK33 - grafit mat. Blacha ta ma podobno grubszą powłokę lakierniczą niż blacha z połyskiem. Gwarancja 15 lat. Rynny Galeco PCV, również grafit;). Podbitka jest ze świerka, malowana tak jak i wystające krokwie, Sadolinem kolor Pinia. Chciałam uzyskać kolor jak najbardziej zbliżony do okien.

Ad.2 Okna plastiki 5-komorowe, dwustronny kolor "złoty dąb", producent Okno-Pol. Rolety firmy Portos, silniki jakies chińskie chyba. Napęd radiowy na piloty. Z okien jestem bardzo zadowolona, natomiast co do napędu rolet teraz zrobiłabym wszystko na kable. Nie wiem czemu uparliśmy się na te piloty. Na początku sporo rolet nie działało. Co chwilę któraś nie chodziła. Teraz działają bez zarzutu, ale kto wie ile to potrwa. Tak więc gdybym miała jeszcze raz decydować na pewno zrobiłabym wszystkie rolety z okablowaniem i przełaczniki przy każdym oknie i jakaś baza przy wejściu.

Ad.3 Tynk akrylowy Kabe, kornik 1,5, taki bardzo drobniutki, kolor złamana biel.

Ad.4 Elewacja z drewna egzotycznego Garapia, dlatego taka bo bardzo nam się podoba drewno egzotyczne, a to bardzo pasuje do naszych okien "złoty dąb" Kolor jest naturalny taki miodowy, jedynie olejowany. Taras tez planujemy z tego drewna. Realizacja w przyszłym tygodniu najprawdopodobniej:)

Powodzenia podczas budowy domku. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało:)

Pozdrawiam

Taras prawie skończony:) Taki kolor, jak ta ciemniejsza strona po deszczu, będzie miał taras po zaolejowaniu. Ten jasny fragment jest pod okapem. Mam nadzieję że później nie będą aż takie różnice w kolorystyce.

Zastanawiam się też nad pergolą albo jakimś innym zadaszeniem nad tym szerszym fragmentem tarasu. Ktoś ma jakieś propozycje?

http://lh4.ggpht.com/_KXB-A_d2clw/S-ulJlqWswI/AAAAAAAAAkk/HRFze5LTkQw/s512/Zdj%C4%99cie0231.jpg