Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja podłogi - bdynek niepodpiwniczony

luka

Recommended Posts

Hej.

Interesuje mnie newralgiczny fragment styku fundamentu i podłogi.

Znajomy budowlaniec powiedział mi, że "ideałem byłoby, gdyby hydroizolacja pozioma podłogi była z jednego kawałka.

Chciałbym tak zrobić, chociażby z tego względu, że warunki gruntowe mam okresowo niekorzystne.

I teraz pytanie - na rysunku widać że folia przykrywa też wierzch ściany fundamentowej z bloczków. Jak się to ma do zalecenia, że folie pod pierwszą warstwę ściany powinny mieć fakturę zapobiegającą ślizganiu? A tradycyjna folia podłogowa jest gładka.

Gdyby przyjąć, że w linii ścian kładziemy folię "nieślizgową" a pod posadzką gładką, to sklejenie wypadnie blisko ścian. Czy to nie szkodzi?

Ktoś ćwiczył taki przypadek?

pozdrawiam

http://bi.gazeta.pl/im/3/2826/m2826253.jpg

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dajesz papę na izolacje poziomą na ściance fundamentowe, i "wypuszczasz wewnatrz na min z 15cm. Potem kładziesz papę na chudziaku i zgrzewasz wszystko razem. Jest ciągłośc izloacji.

no tak listek, to jest bardzo dobra rada, ale jak uzyskać taką ciągłość chcąc zastosować folię PE 0.5mm? Nie chciałem kłaść papy.

mam jeszcze taki pomysł: na ścianie fundamentowej (szer. 38cm) kładę pas 60cm folii "chropowatej", który wystaje do wnętrza na 22cm i zachodzi na uprzednio założoną folię zwykłą.

Potem kleję obie folie taśmą w odstępie 22cm od ściany.

Zostawiam lekki zapas folii (taką fałdkę) w razie, gdyby płyta usiadła (chociaż przy dobrej stabilizacji nie powinna, ale "strzeżonego...")

a gdzie to wyczytałeś/usłyszałeś o tej śliskiej folii, he?

no i folia to nie hydroizolacja (przynajmniej ta i tak układana), warto o tym mieć świadomość, uniknie się rozczarowań...

a jak tak patrzę, to większość folii tych w wąskich arkuszach, do obwodowej izolacji ścian ma lekko ryflowaną powierzchnię, ale może gładką też można - to by uprościło sytuację.

a co masz na myśli pisząc o folii, taka np. 0,5mm nie jest dobrym rozwiązaniem? co lepsze?

pozdr

Dajesz papę na izolacje poziomą na ściance fundamentowe, i "wypuszczasz wewnatrz na min z 15cm. Potem kładziesz papę na chudziaku i zgrzewasz wszystko razem. Jest ciągłośc izloacji.

oto najbardziej trafna i krótka odpowiedź na temat izolacja na gruncie

popieram

pozdrawiam jz

http://img521.imageshack.us/img521/2283/litw11207528.th.jpg

no tak listek, to jest bardzo dobra rada, ale jak uzyskać taką ciągłość chcąc zastosować folię PE 0.5mm? Nie chciałem kłaść papy.

a co się tak boisz tej papy? ke?

ja użyłem v60 s24 (czyli 2,4mm gruba - to do mnie bardziej przemawia niż 0,5mm :-) nawet ułożone podwójnie).

papa zgrzewalna, fajnie się ją kładło - w sposób pokazany na rys. powyżej przez janzar-a.

oczywiście na papę potem folia budowlana taka właśnie 0,5 (nie była ryflowana tylko gładka) i dopiero styro.

chudziak pewnie jest chropowaty - połóż bezpośrednio na nim tą folię i pochodź po niej chwilę - może to Cię przekona :-)

a jeśli Cie nie przekona, to imho ciągłość izolacji zapewni odpowiedni zakład foli na folię, można sobie przykleić taśmą żeby ktoś nie przesunął i tyle.

czyżby konkurencja,

boisz się że braknie pożywienia

patrz emblemat

2x papa(podkładowa na osnowie szklanej)na lepiku(patrz na instrukcje,składniki)

50/33 dzięki temu otrzymamy przesunięcie na łączeniach poszczególnych warstw oraz optymalnie wykorzystamy materiał(rolka szeroka na 1m)

czy papa termo będzie lepsza

wątpie

1. czy warto na chudziaka nałożyć cienką warstwę dysperbitu jako grunt?

2. czy trzeba idealnie podgrzać całą powierzchnię arkusza papy czy nie jest to tak istotne a najważniejsze są łączenia?

pozdr

U siebie całośc chudego pomalowałem Gumbitem (bałem sie dysperbitem, mimo ze jest wodorozcienczalny, ale nie ma chyba aprobaty do stosowania wewnątrz). Na to poszła papa termozgrzewalna. Zgrzewane tylko zakładki (ok 10 cm). Potem na to folia budowalna i styro.

Jeszcze jedno doswiadczone empirycznie.

Wykonawcy (nie wszyscy) wolą kłaść folię jako izolację chudziaka bo im łatwiej i szybciej. Papę żeby położyć dokładnie trzeba się trochę napracować.

Papę i folię kładłem sam, także mam porównanie. Ułożenie i zgrzanie dokładnie papy zajęło mi ok 3-4 dni (ok 100 m^2), natomiast folie ułożyłem w pół dnia.

Z papą jest dużo łatwiej jak masz kogoś do pomocy.

Zgrzewane tylko zakładki (ok 10 cm). Potem na to folia budowalna i styro.

czytałem, że niektórym śmierdziało. pewnie dzięki tej folii, u ciebie nie śmierdzi przy podłogówce. :)

po lekturze waszych porad też zastanawiam się nad użyciem papy.

i folii - wtedy odpowiednio cieńszej.