Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja podłogi - bdynek niepodpiwniczony

luka

Recommended Posts

City Matic wielkie dzieki .Czyli moge wysmarowac chudziak taka plynna folia a potem polozyc normalnie folie czy smaruje sie tylko pod pape?

Dogrzebalam sie jesczze do watku gdzie proponowales mazidlo firmy Ceresit : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155330-Jakie-quot-czernidlo-quot-do-pierwszej-izolacji-chudziaka&p=4063054 Mozesz napisac jak ostatecznei zaizolowales swoj chudziak-na co sie zdecydowales?

Jak widzisz wszędzie coś proponowałem i do dnia dzisiejszego mam chudziak niezaizolowany :( robię inne rzeczy a sam mam dylemat.

Tobie zaproponowałem folie w płynie ale tylko w miejscach niedostępnych bo jako materiał na chudziak w całości to zadanie zbyt kosztowne, CM poruszony w wątku też przerasta moje zaangażowanie finansowe na ten cel (200,-za opakowanie i 17 opakowań !!)

Wydaje się ze po konsultacjach i rozmowach z kier - budem i inspektorem nadzoru skłaniam się, że na..

Na chudy beton pod ogrzewanie podłogowe jako izolacja pójdzie:

http://elstol.pl/files/fotob/product-207.jpg

jako grunt

Oraz

http://www.rem-dach.pl/logos/czarnamamba.jpg

papa podkładowa jako powłoka izolacyjna i zabezpieczenie p.wilgoci.

następnie folia , styropian 15cm w warstwach 10 +5 folia alu ogrzewanie podłogowe i wylewka 7cm

I to chyba będę dawał-czy dobrze?na pewno szczelnie czy zdrowo-piszą że tak..czy bezpiecznie w czasie - nikt chyba nie wie.

Pozdrawiam

(nawet nie wiedziałem że ta decyzja zajmie mi tyle czasu?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie kwiatki:)Ja tez dawno temu duzo myslalam o izloacji potem odpuscilam bo byly pilniejsze sprawy ale czas biegnie nieublagalnie i trzebaby bylo podjac jakas decyzje.Jesli masz mozliwosc wszedzie przygrzania bezproblemowo papy to ja rowniez bylabym za taka opcja.Nie jestem tylko przekoanan czy faktycznie pod pape az tak konieczne jest dawanie jakiegos mazidla.

teraz zauwazylam ze budujesz dom wg projektu ktory kiedys tez zwrocil moja uwage:)

• 2 months później...

Witam serdecznie

Ostatecznie poszło na chudziak taj jak napisałem powyżej

http://elstol.pl/files/fotob/product-207.jpg

Oraz papa termozgrzewalna IcoPal-szybki profil SBS v60 s24 w 12m rolkach

Napiszę tak- śmierdzi przy smarowaniu- rozpuszczalnik -potem wysycha w ok 3 h i tworzy powłokę nie porównywalną do innych wodnych, a głębokość penetracji wgłąb chudego betonu - rewelacja 5-10mm

Papa zgrzewana do izolacji poziomej ścian i pomiędzy sobą z zakładem 7-10cm -zapach chwilowy do wywietrzenia (w ciągu 7 dni już nic nie czuć) ale izolacja super.

Wszystkim niezdecydowanym polecam, sam wielokrotnie i u rożnych źródeł pytałem czy dać papę czy folię szczególnie pytałem starszych bo jak wiadomo młodzi idą w nowocześniejsze technologie.Wszyscy poparli papę.

Dodatkowo dowiedziałem się również aby nie zgrzewać całości do posmarowanej powierzchni, a tylko zakłady ze sobą,( w pewnym stopniu brak powierzchniowego zgrzania uniemożliwia pękanie -rozrywanie papy spowodowane pęknięciami chudziaka). Jakoś nie wydaje mi się aby chudziak miał tak pękać, ale i tego się posłuchałem.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Zainteresowanych tematem ocieplenie, izolacja, materiały izolacyjne, izolacja termiczna, wyciszenie pomieszczeń zapraszamy do wątku eksperta URSY. Przemysł konstrukcyjny, inżynieria lądowa, izolacje techniczne, sufity, ściany czy podłogi – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich.

Szczegóły tu: Porady eksperta - podpowiadamy - radzimy - zadaj nam pytanie

• 1 year później...
Witam. SAmi z mężem będziemy izolowac podłogę na gruncie papą plus folia. Mam pytanko czy rozkłądany styropian nalezy łaczyć ze sobą na klej na tych frezach czy tylko dociskac ręcznie i tak zostawić??/

Tak naprawdę to niczym się nie klei, układa się z przesunięciem z reguły w dwóch warstwach, jednak jeśli układacie na styropian z frezem to musicie po prostu ciasno spasować, a ewentualne szpary wypełnić pianką rozprężną