janzar 27.01.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zgrzewane tylko zakładki (ok 10 cm). Potem na to folia budowalna i styro. czytałem, że niektórym śmierdziało. pewnie dzięki tej folii, u ciebie nie śmierdzi przy podłogówce. po lekturze waszych porad też zastanawiam się nad użyciem papy. i folii - wtedy odpowiednio cieńszej. aby uciąć wszelką dyskusję na temat szkodliwości papy należy przeczytać ze zrozumieniem http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/izolacje/rozne-postacie-styropianu,6335_903.htm pochodzący z naszego muratora stosuję różne papy różnych producentów oprócz pap na lepiku czyli tzw tekturowych na papy typu V60 należy położyc folię a na papy typu SBS nie trzeba jej kłaść... pozdrawiam jz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 27.01.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 janzar napisał:aby uciąć wszelką dyskusję na temat szkodliwości papy należy przeczytać ze zrozumieniem http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/izolacje/rozne-postacie-styropianu,6335_903.htm o jakiej szkodliwości "mówisz" stosuję różne papy różnych producentów oprócz pap na lepiku czyli tzw tekturowych na papy typu V60 należy położyc folię a na papy typu SBS nie trzeba jej kłaść...wg.Ciebie "papa na lepiku" oznacza papa tekturowa(papa na osnowie z tektury) możesz wyjaśnić moje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 27.01.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 janzar napisał:aby uciąć wszelką dyskusję na temat szkodliwości papy należy przeczytać ze zrozumieniem http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/izolacje/rozne-postacie-styropianu,6335_903.htm o jakiej szkodliwości "mówisz" stosuję różne papy różnych producentów oprócz pap na lepiku czyli tzw tekturowych na papy typu V60 należy położyc folię a na papy typu SBS nie trzeba jej kłaść...wg.Ciebie "papa na lepiku" oznacza papa tekturowa(papa na osnowie z tektury) możesz wyjaśnić moje wątpliwości witam nie mówię o szkodliwości a wręcz zaprzeczam bo jej nie ma i nie stwierdzono papa na lepiku to nie papa na osnowie lecz papa tekturowa powleczona ale ciągle papierowa jeszcze raz izolacja zaczyna się od papy termozgrzewalnej np. V60 s30-35-42 aż do http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=main czyli papa fundament szybki profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 28.01.2010 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 U siebie całośc chudego pomalowałem Gumbitem (bałem sie dysperbitem, mimo ze jest wodorozcienczalny, ale nie ma chyba aprobaty do stosowania wewnątrz). Na to poszła papa termozgrzewalna. Zgrzewane tylko zakładki (ok 10 cm). Potem na to folia budowalna i styro. Listku, sprawdziłem Dysperbit firmy Izohan i atest higieniczny dopuszcza stosowanie go jako izolacji posadzek na gruncie, i chyba go użyję. Dobra cena. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 12.04.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 WitamWybieram materiały na izolację podłogi na gruncie. Proszę o ocene materiałów 1. Papahttp://www.taniachata.pl/produkt/izolacje-papa-dobry-werner-s-30 2. Folia 0,3 atestowanahttp://www.allegro.pl/item982597651_folia_izolacyjna_budowlana_gr_0_3mm_atest_4x25.html 3. Taśma do sklejania folii ( w pewnych miejscach nie da się ułożyć jednolitej warstwy)http://allegro.pl/item982606824_corofix_jednostronna_tasma_do_pe_i_paroizolacji.html Papę chcę zgrzać z tą wystającą z pod ściany. 4. Folię na papę wystarczy dać jeden raz?5. Czy na położony już styropian należny jeszcze raz dać folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 17.04.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Ja przedstawię swoją sytuację.Mamy dom częściowo podpiwniczony, nie podpiwniczony jest tylko salon i teraz mam pytanie. Jak kolejno wykonać izolację...Czy wewnątrz salonu ściany fundamentowe powinny być pomalowane lepikiem i dana izolacja? co dać na grunt rodzimy, aby przygotować pod wylewkę? dodam iż gleba na działce jest przepuszczalna i nie ma możliwośći podsiąkania wodą),z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mytka 09.05.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Listku, sprawdziłem Dysperbit firmy Izohan i atest higieniczny dopuszcza stosowanie go jako izolacji posadzek na gruncie, i chyba go użyję. Dobra cena. pozdr ..to dobre rozwiązanie;) od przyszłego tygodnia ruszamy z wylewkami i płyte fundamentu będziemy zabezpieczać przeciwwilgociowo dwu lub 3-warstwowo IZOPLASTem DYSPERBENT - jest wodorozdzienczalny, nie zawiera rozpuszczalników organicznych, nie wchodzi w reakcje ze styropianem i oczywiście środek można stosować wewnątrz budynków, nie zawiera składników toksycznych. Najlepiej zagruntować roztworem IZOPLAST-u DYSPERBENT rozcieńczonym wodą w stosunku 1:1, odczekać ok. 6godz i wykonać dwie kolejne powłoki (również odczekując ok 6h pomiedzy wykonywaniem kolejnych powłok). Pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 16.05.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 witam mam inny problem jestem juz po tynkach ale okazało się ze musze skuć chudziaka (napewno tylko w salonie ale w innych pomieszczeniach mam też skuy bo mi kładli rury od kanalizy)więć skuwam chudziaka - muszę go dobic bo ziemia mi siadła następnie zrobic mini wylewkę na to co skułem i pytanie - długo czekać z izolacją papą zgrzewalną ? pod papę pasuje pewnie coś wysmarować - jakiś izobet ?papę ułozyć jedną warstwe czy może dwie warstwy na krzyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy2000 18.05.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam Prosze o ocene wykonania izolacji przeciwilgociowej .Jest to poziom 0 na chudziaku położona jest papa termozgrzewalna nie!!zgrzana ani do izolacji poziomej której defakto nie ma mysle że fachowcy nie trafili z poziomami i została zalana chudziakiem na pape połozony jest styropian 3 i wylewka .Mam jeszcze jedno pytanie czy dopuszczalne jestaby poziom 0 w wewnącz był niżej od poziomu na zewnącz.Czy na fundament pomalowany czymś czarnym ma być zgrzana papa czy może być tylko założona."Fachowcy "zapewniają ze tak sie buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 19.05.2010 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Proszę specjalistów o informację odnośnie pap. Musze kupić papę, którą dam na ściany fundamentowe i póżniej połączę z izolacją podłogi. I głupieje już z tymi nazwami (asfaltowa, asfaltowa zgrzewalna, termozgrzewalna, wierzchniego krycia, podkładowa, niemodyfikowana, modyfikowana SBS, różne osnowy). Na ławy kupilismy papę lembit taką, która ma w karcie opis, że może byc stosowana na ławy, ale jak sie ją powącha to śmierdzi strasznie. Mam kawałek uciętej papy Werner , która nie wydziela tak ostrego zapachu, może dlatego że modyfikowana SBS. Wiadomo jak wszyscy boje sie tego zapachu lepiku. Podsumowując jaka tą pape nalezy kupić szukając ewentualnie tańszej niż Icopal szybki profil SBS, bo w tych nazwach się już gubię . Podajcie prosze symbole i nazwy pap oraz producenta (Werner, Lembit, inne z Icopalu też można - są modyfikowane SBS ale pisze, że to do pokryc dachowych- czy to oznacza, że tylko na dach, do środka nie można, o jakis Czarnych Mambach też czytałam). I jeszcze ile warstw tej papy nalez kłaść:a) na ścianę fundamentowąb) na posadzkę Czy wystarczy jedna warstwa, bez względu na producenta, czy ten drogi to raz Icopal to raz a innych dwa razy? Jeżeli na moje pytania już padły odpowiedzi to bardzo przepraszam i prosze o podsumowujące wyjaśnienie w przystępny sposób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 24.05.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Podbijam. Może ktoś rozjaśni mi temat tych pap.Dziekuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 06.06.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Na stronie http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=main znajdziesz wszystko, filmy, instrukcje, pomoc w doborze rozwiazania systemowego.Ja mam u siebie pape Icopal Fundament Szybki Profil SBS jako izolacje law fundamentowych, scian i podlogi na gruncie. Jedna warstwa - wszystko zgodnie z instrukcja.Po polozeniu jest to bezwonne i trwale. Sprawia wrazenie ze zadna sila tej papy nie ruszy.A tak poza tym to nie ma sensu oszczedzac na rzeczach, ktorych nie da sie poprawic, naprawic. Dla porownania dachmani mi jakies gowno kupili aby polozyc pod murlate - rozlazi sie w rekach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 07.06.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Zgadzam się, jednakże w moim przypadku to koszt ok. 4600 ma samą papę icopala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pga 07.06.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 No zgadza sie - ta papa tania nie jest ale porzadna na pewno.Mi poszlo lacznie 14 rolek, ale nie zaluje wydanych pieniedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 27.06.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Wszystko fajnie z ta papa termozgrzewalna na chudziaku kiedy chudziak jest caly "goły" i mozna ja spokojnie sobie rozkladac i zgrzewac.Ja niestety mam juz rozlozona instalacje wodna i kanalizacyjna gdzie czesc rur (kanalizacyjnych) jest przymocowana obreczami bezposrednio do chudziaka natomiast wiekszosc rur wodnych lezy tak nisko na chudziaku ze ciezko byloby tam pewnie wcisnac pape a co dopiero ja zgrzewac.Podobno pozostaje mi tylko rozlozenie folii i to nie bezposrednio na chudziak ale przykryc nia te wszystkie rury .Co o tym myslicie?Tak bardzo zalezalo mi na pozadnej izolacji a tu taki zonk ( Jest jakies rozsadne wyjscie z tej sytuacji ?Czy wszyscy robiliscie najpierw izolacje chudziaka a potem dopiero instalacje wod-kan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2010 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 .Co o tym myslicie?Tak bardzo zalezalo mi na pozadnej izolacji a tu taki zonk ( Jest jakies rozsadne wyjscie z tej sytuacji ?Czy wszyscy robiliscie najpierw izolacje chudziaka a potem dopiero instalacje wod-kan? Myślę ze rozsądnym wyjściem jest wykonanie w tych miejscach samemu izolacji z masy kauczukowo bitumicznej i siatki z włókna szklanego -papy na zimno Dokładnie wszystko pokryj papą termozgrzewalną omijając wrażliwe i wspomniane miejsca a potem wykonaj taką izolację na zimno łącząc wszystko z położoną papą -będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 30.06.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Może Komuś się przyda http://foto.onet.pl/6css,b97owoz89hww,o2ejw,u.html#o2ejw :http://foto1.m.onet.pl/_m/793b8ad1417c9a032fb7711dc2e15b91,6,19,2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 30.06.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 CityMatic dzieki za rade.Boje sie smarowac chudziaka masami bo na wiekszosci parteru mam podlogowke (nie ejstem epwna czy nie ebdzie tego czuc po wlaczeniu ciepelka) Moze faktycznie w pokojach gdzie nie ma zadnych rur dam pape a kuchnie ,lazienki i hol przez ktore przebiegaja rury przykryje folia:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.06.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 CityMatic dzieki za rade.Boje sie smarowac chudziaka masami bo na wiekszosci parteru mam podlogowke (nie ejstem epwna czy nie ebdzie tego czuc po wlaczeniu ciepelka) Moze faktycznie w pokojach gdzie nie ma zadnych rur dam pape a kuchnie ,lazienki i hol przez ktore przebiegaja rury przykryje folia:wiggle: Wiele (przynajmniej dwie) są przeznaczone do tego typu więc nie widzę tutaj przeszkody do stosowania wewnątrz nawet przy ogrzewaniu podłogowym, sam mam wątpliwości do zastosowania papy 100% podłogówka ale posłucham się rad specjalistów i doświadczenia którzy wykluczają nawet to że wstępnie jest to na rozpuszczalniku organicznym który pochłania styropian. Możesz również zastosować: http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/96/48/10/1096481028 bo zwykle trudno jest zapewnić szczelność w niedostępnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 04.07.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 City Matic wielkie dzieki .Czyli moge wysmarowac chudziak taka plynna folia a potem polozyc normalnie folie czy smaruje sie tylko pod pape?Dogrzebalam sie jesczze do watku gdzie proponowales mazidlo firmy Ceresit : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155330-Jakie-quot-czernidlo-quot-do-pierwszej-izolacji-chudziaka&p=4063054 Mozesz napisac jak ostatecznei zaizolowales swoj chudziak-na co sie zdecydowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts