Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam mało czasu!!!!!

JOSEPH

Recommended Posts

Szanowni Koledzy!!!

ludzie mam już mętlik w głowie.

szykuję się do zrobienia tynków w starym domu(mam już pięknie zbite stare i elektryk kładzie instalację) i mam jeden problem :cry: :

jako że dom jest niemłody częśc scian ma zrobione z kamienia i w niektórych pomieszczeniach brak izolacji poziomej fundamentów. nastawiałem się na tynki gipsowe z agregatu ale odradzono mi ze względu na brak izolacji poziomej(wilgośc itp..) więc nastawiłem się na tynki tradycyjne i tu znowu problem ponieważ sciany są dosyć nierówne (kamień) i różna byłaby grubość tynku co mogłoby się objawiać pękaniem i odpadaniem od ściany

pytanie czy można zrobić taki tynk np warstwowo z zastosowaniem siatki tynkarskiej i jak to się robi(np ile schnie jedna warstwa oby rzucić drugą)i o ile podnosi koszt

2 pytanie:może zrobić tynki z płyt gk na stelażu metalowymi i oddzielić od podłogi taśmą dylatacyjną(podłogi mam zrobione , ocieplone z ogrzewaniem podłogowym)(tylko też słyszałem że może być problem)

proszę pomóżcie lub podajcie jakiś link bo sam nie wiem jak rozwiązać ten problem :cry:

musisz sprowadzić jakiegoś tynkarza, ale wydaje mi się że w opisywanej sytuacji nie będzie problemu z tradycyjnym tynkiem.

Tynki gipsowe odradzam w Twojej sytuacji (b. wrażliwe na wilgoć)

Jeżeli chodzi o GP to ja jej poprostu nie lubie i w związku z tym nie wypowiadam się.

Podpisuje sie rowniez pod Twoją opinia

Szanowni Koledzy!!!

ludzie mam już mętlik w głowie.

szykuję się do zrobienia tynków w starym domu(mam już pięknie zbite stare i elektryk kładzie instalację) i mam jeden problem :

jako że dom jest niemłody częśc scian ma zrobione z kamienia i w niektórych pomieszczeniach brak izolacji poziomej fundamentów. nastawiałem się na tynki gipsowe z agregatu ale odradzono mi ze względu na brak izolacji poziomej(wilgośc itp..) więc nastawiłem się na tynki tradycyjne i tu znowu problem ponieważ sciany są dosyć nierówne (kamień) i różna byłaby grubość tynku co mogłoby się objawiać pękaniem i odpadaniem od ściany

pytanie czy można zrobić taki tynk np warstwowo z zastosowaniem siatki tynkarskiej i jak to się robi(np ile schnie jedna warstwa oby rzucić drugą)i o ile podnosi koszt

2 pytanie:może zrobić tynki z płyt gk na stelażu metalowymi i oddzielić od podłogi taśmą dylatacyjną(podłogi mam zrobione , ocieplone z ogrzewaniem podłogowym)(tylko też słyszałem że może być problem)

proszę pomóżcie lub podajcie jakiś link bo sam nie wiem jak rozwiązać ten problem

koledzy czas ucieka pomocy!!

Przy kładzeniu tynków wielowarstwowo należy zwrócić uwagę, żeby poprzednie warstwy były mocniejsze od następnej. Pirwsza może być cementowo piaskowa bez wapna. Ostatnia wierzchnia może być bez piasku, cementowo-wapienna lub tylko wapienna. Wtedy nie powinno się odwarstwiać. Normalnie następną warstwę można kłaść po 12 godzinach, ale jak aura wilgotna i zimna, wtedy dłużej schnie.