JOSEPH 19.01.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Szanowni Koledzy!!! ludzie mam już mętlik w głowie. szykuję się do zrobienia tynków w starym domu(mam już pięknie zbite stare i elektryk kładzie instalację) i mam jeden problem : jako że dom jest niemłody częśc scian ma zrobione z kamienia i w niektórych pomieszczeniach brak izolacji poziomej fundamentów. nastawiałem się na tynki gipsowe z agregatu ale odradzono mi ze względu na brak izolacji poziomej(wilgośc itp..) więc nastawiłem się na tynki tradycyjne i tu znowu problem ponieważ sciany są dosyć nierówne (kamień) i różna byłaby grubość tynku co mogłoby się objawiać pękaniem i odpadaniem od ściany pytanie czy można zrobić taki tynk np warstwowo z zastosowaniem siatki tynkarskiej i jak to się robi(np ile schnie jedna warstwa oby rzucić drugą)i o ile podnosi koszt 2 pytanie:może zrobić tynki z płyt gk na stelażu metalowymi i oddzielić od podłogi taśmą dylatacyjną(podłogi mam zrobione , ocieplone z ogrzewaniem podłogowym)(tylko też słyszałem że może być problem) proszę pomóżcie lub podajcie jakiś link bo sam nie wiem jak rozwiązać ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 19.01.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 dobry tynkarz wyrówna ścianę do 5 cm odchyłu. Musisz zobaczyc czy to załatwia u Ciebie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 19.01.2004 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 tak naprawdę to odchył jest różny ale pozostają nierówności między kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 19.01.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 musisz sprowadzić jakiegoś tynkarza, ale wydaje mi się że w opisywanej sytuacji nie będzie problemu z tradycyjnym tynkiem. Tynki gipsowe odradzam w Twojej sytuacji (b. wrażliwe na wilgoć)Jeżeli chodzi o GP to ja jej poprostu nie lubie i w związku z tym nie wypowiadam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 19.01.2004 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 tak naprawdę to też myślę że tradycyjny tynk robiony warstwowo ( + ewentualnie siatka)powinien być ok tylko chciałbym się dowiedzieć jak go się robi żeby nie pękał i nie odpadał( u mojego szwagra tak właśnie jest że odpada) poradźcie koledzy fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 19.01.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 musisz sprowadzić jakiegoś tynkarza, ale wydaje mi się że w opisywanej sytuacji nie będzie problemu z tradycyjnym tynkiem. Tynki gipsowe odradzam w Twojej sytuacji (b. wrażliwe na wilgoć) Jeżeli chodzi o GP to ja jej poprostu nie lubie i w związku z tym nie wypowiadam się. Podpisuje sie rowniez pod Twoją opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 20.01.2004 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Szanowni Koledzy!!! ludzie mam już mętlik w głowie. szykuję się do zrobienia tynków w starym domu(mam już pięknie zbite stare i elektryk kładzie instalację) i mam jeden problem : jako że dom jest niemłody częśc scian ma zrobione z kamienia i w niektórych pomieszczeniach brak izolacji poziomej fundamentów. nastawiałem się na tynki gipsowe z agregatu ale odradzono mi ze względu na brak izolacji poziomej(wilgośc itp..) więc nastawiłem się na tynki tradycyjne i tu znowu problem ponieważ sciany są dosyć nierówne (kamień) i różna byłaby grubość tynku co mogłoby się objawiać pękaniem i odpadaniem od ściany pytanie czy można zrobić taki tynk np warstwowo z zastosowaniem siatki tynkarskiej i jak to się robi(np ile schnie jedna warstwa oby rzucić drugą)i o ile podnosi koszt 2 pytanie:może zrobić tynki z płyt gk na stelażu metalowymi i oddzielić od podłogi taśmą dylatacyjną(podłogi mam zrobione , ocieplone z ogrzewaniem podłogowym)(tylko też słyszałem że może być problem) proszę pomóżcie lub podajcie jakiś link bo sam nie wiem jak rozwiązać ten problem koledzy czas ucieka pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Przy kładzeniu tynków wielowarstwowo należy zwrócić uwagę, żeby poprzednie warstwy były mocniejsze od następnej. Pirwsza może być cementowo piaskowa bez wapna. Ostatnia wierzchnia może być bez piasku, cementowo-wapienna lub tylko wapienna. Wtedy nie powinno się odwarstwiać. Normalnie następną warstwę można kłaść po 12 godzinach, ale jak aura wilgotna i zimna, wtedy dłużej schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 21.01.2004 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 o wielkie dzięki a co z siatką tynkarską trzeba dawać?może ktoś powie dlaczego nie można dawać płyt gk?(podobno tak jak tynki gipsowe mogą chłonąć wilgoć ze ścian ,ale jak bym zrobił płytę na stelażu metalowym i odizolował od posadzki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts