Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ na działce rolnej

Magda MMMM

Recommended Posts

Zakupiłam działkę rolną o pow. 0,31 a, którą chcę wykorzystywać jako działke rekreacyjną jak narazie. Na ziemi rolnej jak wiadomo można postawić domek o pow. ok. 30 m2. Mnie sie wymarzył 40-50 m2. Nie uzyskałam zgody na WZ bowiem obok działki są siedliska (tzw. dobrosąsiedztwo). Kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem co robić. Jak wybudować ten domek? Niezwiązany z gruntem? Błagam rady!!!

witam,

jestem w podobnej sytuacji,w zeszłym roku zakupiliśmy działkę rolną o pow.3.200m2. IV i V klasa. na razie załatwiamy prąd(warunki podłączenia,umowa z energa,zaliczka)-tylko czy nie za szybko :roll:

już nie jestem pewien co można i czy można postawić na ziemi rolnej,wydawało się że parterowe pomieszczenie gospodarcze o pow. do 25 m2.(ale w ustawie jest mowa o działce budowlanej)i wysokości do 5 m (z tą wysokością to sam nie wiem ale tak mówią fachowcy od budowy domków)może trzeba działkę odrolnić ?

Słyszałem że trzeba zgłosić budowę parterowego pomieszczenia gospodarczego 25m2 w starostwie ,dołączyć rysunek i mapkę z naniesionym pomieszczeniem,dokładne wymiary.

Mam zamiar postawić domek szkieletowy na bloczkach betonowych.wymiary 5m x 5m ale z poddaszem ( 25m2 dół i 25m2 góra)

Wiem że sporo ludzi stawia na swoich działkach takie i większe domki bez żadnych zgłoszeń i pozwoleń,ja jednak trochę się obawiam stawiać na dziko

Może ktoś był w podobnej sytuacji pomocy

Gdzieś mi się o uszy obiło, że w takim wypadku trzeba albo uzyskać Warunki Zabudowy, albo "zostać rolnikiem".

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale gdzieś kiedyś ktoś wspominał, że do tego "rolnikowania" trzeba mieć odpowiednią ilość ziemi (ile ha to wiedzą w gminie) i np. wybudować choćby szklarnię, czyli bud. gospodarczy. Potem budowa domu może się łapać na zabudowę siedliskową.

Podejrzewam, że coś pokręciłem, ale trop warto sprawdzić.

Nie jest to precyzyjne.

Wymóg posiadania 1ha jest jednym z uwarunkowań aby zostać rolnikiem ustawowym.

Dla potrzeb budowy zagrodowej trzeba być rolnikiem ustawowym oraz posiadać:

- przy obowiązującym MPZP ten ustawowy 1ha,

- jak nie ma MPZP, to niestety areał musi być nie mniejszy niż średnia gospodarstwa w danej gminie, i oczywiście ten areał musi być też w danej gminie.

Do MAGDY MMMM

wystąpiłem z wnioskiem o określenie warunków przyłączenia do sieci(gotowe druki) odpowiedż była pozytywna i propozycja umowy

teraz wyślę zgłoszenie budowy budynku gospodarczego do starostwa

nadal nie wiem czy to właściwa kolejność , może ktoś wie ???