Magda MMMM 26.01.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zakupiłam działkę rolną o pow. 0,31 a, którą chcę wykorzystywać jako działke rekreacyjną jak narazie. Na ziemi rolnej jak wiadomo można postawić domek o pow. ok. 30 m2. Mnie sie wymarzył 40-50 m2. Nie uzyskałam zgody na WZ bowiem obok działki są siedliska (tzw. dobrosąsiedztwo). Kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem co robić. Jak wybudować ten domek? Niezwiązany z gruntem? Błagam rady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper1111 27.01.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 witam, jestem w podobnej sytuacji,w zeszłym roku zakupiliśmy działkę rolną o pow.3.200m2. IV i V klasa. na razie załatwiamy prąd(warunki podłączenia,umowa z energa,zaliczka)-tylko czy nie za szybko już nie jestem pewien co można i czy można postawić na ziemi rolnej,wydawało się że parterowe pomieszczenie gospodarcze o pow. do 25 m2.(ale w ustawie jest mowa o działce budowlanej)i wysokości do 5 m (z tą wysokością to sam nie wiem ale tak mówią fachowcy od budowy domków)może trzeba działkę odrolnić ? Słyszałem że trzeba zgłosić budowę parterowego pomieszczenia gospodarczego 25m2 w starostwie ,dołączyć rysunek i mapkę z naniesionym pomieszczeniem,dokładne wymiary. Mam zamiar postawić domek szkieletowy na bloczkach betonowych.wymiary 5m x 5m ale z poddaszem ( 25m2 dół i 25m2 góra) Wiem że sporo ludzi stawia na swoich działkach takie i większe domki bez żadnych zgłoszeń i pozwoleń,ja jednak trochę się obawiam stawiać na dziko Może ktoś był w podobnej sytuacji pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopek 27.01.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Gdzieś mi się o uszy obiło, że w takim wypadku trzeba albo uzyskać Warunki Zabudowy, albo "zostać rolnikiem". Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale gdzieś kiedyś ktoś wspominał, że do tego "rolnikowania" trzeba mieć odpowiednią ilość ziemi (ile ha to wiedzą w gminie) i np. wybudować choćby szklarnię, czyli bud. gospodarczy. Potem budowa domu może się łapać na zabudowę siedliskową. Podejrzewam, że coś pokręciłem, ale trop warto sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda MMMM 27.01.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zgadza się, ale żeby założyc siedlisko trzeba mieć 1 ha... a na jakich warunkach załatwiacie przyłącze prądu jak nie macie pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda MMMM 27.01.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zgadza się, ale żeby założyc siedlisko trzeba mieć 1 ha... a na jakich warunkach załatwiacie przyłącze prądu jak nie macie pozwolenia na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.01.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Nie jest to precyzyjne. Wymóg posiadania 1ha jest jednym z uwarunkowań aby zostać rolnikiem ustawowym. Dla potrzeb budowy zagrodowej trzeba być rolnikiem ustawowym oraz posiadać:- przy obowiązującym MPZP ten ustawowy 1ha,- jak nie ma MPZP, to niestety areał musi być nie mniejszy niż średnia gospodarstwa w danej gminie, i oczywiście ten areał musi być też w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper1111 02.02.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Do MAGDY MMMM wystąpiłem z wnioskiem o określenie warunków przyłączenia do sieci(gotowe druki) odpowiedż była pozytywna i propozycja umowy teraz wyślę zgłoszenie budowy budynku gospodarczego do starostwa nadal nie wiem czy to właściwa kolejność , może ktoś wie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts