Marek K 26.01.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam.Niedaleko mnie, ok. 70 m jest zainstalowana pompa ciepła typu "powietrze-powietrze". Jednostka jest dosyć duża i oceniałbym ją na sporo powyżej 20 kW.Od kiedy pracuje odniosłem wrażenie że temperatura zewnętrzna, koło mojego budynku obniżyła się o ok. 2-3 st. C.Bardzo trudno to oszacować, ale sąsiad 500 m dalej, ma temperatury wyższe o ok. 2-3 st. C. A poprzednio u niego było zwykle zimniej o 0,5 st. C.Czy może to być związane z tą PC, czy to tylko niedokładności pomiaru, i moje "urojenia".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 26.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Proponuję od razu iść do sądu... Albo nie, najpierw do lekarza specjalisty, a potem do sądu prosić o ubezwłasnowolnienie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.01.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 jaja se robisz, a Kol. ma poważny problempowiadom PINB, niech się tym zajmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 26.01.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 W sumie racja - to jest sprawa dla PINB! Barbossa - a ty już sprawdzałeś jaką temperaturę ma w ogródku Twój sąsiad? Może też wali w ch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 u mnie rano było - 30 stC. Jakis ćwok sąsiad brał kąpiel chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 u mnie rano było - 30 stC. Jakis ćwok sąsiad brał kąpiel chyba...??? a to cholernik jeden w takiej wodzie się kąpać bo zadnej PC wokół twej chałupy nie dojrzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 26.01.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 coulignon, ciekawe ile osób przez Ciebie teraz monitory czyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 No i już wiemy komu spuścić wp.... za ten mróz...LOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 coulignon, ciekawe ile osób przez Ciebie teraz monitory czyści ja już wytarłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 26.01.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Wierzycie w to, ze pc moze byc wydajna w taki mroz? Na takie sytuacje pc ma wbudowane ok. 10kW grzalek. Koles gorzko sie o tym przekonal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 26.01.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Nie ma co się śmiać... dzięki tej pompie ocieplenie klimatu już nam nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 26.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 już wytarłem Ja też i stwierdzam, że takie dowcipy są niedopuszczalne, psia mać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 już wytarłem Ja też i stwierdzam, że takie dowcipy są niedopuszczalne, psia mać. eeee przesadzasz, od czasu do czasu monitor trzeba wyczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.01.2010 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 .... zadnej PC wokół twej chałupy nie dojrzałem A bo sąsiad jest kilometr dalej. Jak pompę odpalił w lecie to krowom w okolicy całkiem mleko odjeło a teraz jeszcz te mrozy. Panie i Panowie: dla takich pytań warto byc na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 27.01.2010 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Cholera, liczyłem zapotrzebowanie w OZC i nie uwzglednilem współczynnika korekcyjnego: ilość (n) powietrznych pomp ciepla o mocy (p) kW w promieniu ® m od budynku. Troche mam pietra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A może krzywa oddziaływania takiej PC jest paraboliczna z wierzchołkiem przy samiutkiej pompie? I skala oddziaływania rośnie proporcjonalnie z odległością? Przyjedze taki PINB i da się nabrać, że jak wieś i zima to musi być zimniej niż na Mokotowie, a w Mongolii ludzie z domów wyjść nie mogą bo 2 m śniegu nawaliło. I do tego nastawiali tych pomp że hej i nam teraz całe ciepło z atmosfery wypompują. Proponuję sąd polowy. Albo jeszcze lepiej - kary jak za emisję CO2 - i żeby też można było handlować . Będzie przy okazji zastrzyk dla budżetu w niepewnych warunkach ekonomicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.01.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Tylko komisja sejmowa nam pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 27.01.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Nie ma co się śmiać... dzięki tej pompie ocieplenie klimatu już nam nie grozi Biorąc pod uwage rosnąca popularność PC grozi nam epoka lodowcowa... Ktoś powinien tego zabronić! pozdrawiam Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 27.01.2010 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zainteresowanie tematem przerosło moje oczekiwania. Liczyłem na wypowiedzi forumowych specjalistów od PC, lecz ich nie widać! Bardzo dziękuję za konkretne wyliczenia i odpowiedzi. Szczególnie : STAŁYM BYWALCOM, NAJLEPSZYM DORADCOM NA TYM FORUM!!! NAJLEPSZYM DORADCOM OD ENERGOOSZCZĘDZANIA NAJPOŻYTECZNIEJSZYM FORUMOWICZOM od ZAWSZE Jeżeli kogoś jeszcze interesuje konkret to: Teraz - temp. powietrza ok. -10 st C, pompa działa (dobrze słychać) u mnie - 9,4 st. C, 500 m dalej o 0,5 st. niżej. Wróciło do normy? A może wiaterek w inną stronę? Jeżeli chodzi o moje intencje, to niestety nikt nie zgadł!, mogę tylko nadmienić że też korzystam z ciepła z tej PC, może rzadko ale jednak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A niby jak chcesz to liczyć? Jak na razie w meteorologii sukcesem jest odpowiednio wczesne ostrzeżenie przed silną lokalną burzą. a ty chcesz żeby ci ktoś pół stopnia szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts