Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Niedaleko mnie, ok. 70 m jest zainstalowana pompa ciepła typu "powietrze-powietrze". Jednostka jest dosyć duża i oceniałbym ją na sporo powyżej 20 kW.

Od kiedy pracuje odniosłem wrażenie że temperatura zewnętrzna, koło mojego budynku obniżyła się o ok. 2-3 st. C.

Bardzo trudno to oszacować, ale sąsiad 500 m dalej, ma temperatury wyższe o ok. 2-3 st. C. A poprzednio u niego było zwykle zimniej o 0,5 st. C.

Czy może to być związane z tą PC, czy to tylko niedokładności pomiaru, i moje "urojenia".

Pozdrawiam.

u mnie rano było - 30 stC. Jakis ćwok sąsiad brał kąpiel chyba...
??? a to cholernik jeden w takiej wodzie się kąpać :lol: bo zadnej PC wokół twej chałupy nie dojrzałem ;)
.... zadnej PC wokół twej chałupy nie dojrzałem ;)

A bo sąsiad jest kilometr dalej. Jak pompę odpalił w lecie to krowom w okolicy całkiem mleko odjeło a teraz jeszcz te mrozy.

Panie i Panowie: dla takich pytań warto byc na forum :lol:

Cholera, liczyłem zapotrzebowanie w OZC i nie uwzglednilem współczynnika korekcyjnego: ilość (n) powietrznych pomp ciepla o mocy (p) kW w promieniu ® m od budynku. Troche mam pietra...

A może krzywa oddziaływania takiej PC jest paraboliczna z wierzchołkiem przy samiutkiej pompie? I skala oddziaływania rośnie proporcjonalnie z odległością?

Przyjedze taki PINB i da się nabrać, że jak wieś i zima to musi być zimniej niż na Mokotowie, a w Mongolii ludzie z domów wyjść nie mogą bo 2 m śniegu nawaliło.

I do tego nastawiali tych pomp że hej i nam teraz całe ciepło z atmosfery wypompują.

Proponuję sąd polowy. Albo jeszcze lepiej - kary jak za emisję CO2 - i żeby też można było handlować :p . Będzie przy okazji zastrzyk dla budżetu w niepewnych warunkach ekonomicznych.

Nie ma co się śmiać... dzięki tej pompie ocieplenie klimatu już nam nie grozi :lol: :lol: :roll:

Biorąc pod uwage rosnąca popularność PC grozi nam epoka lodowcowa... :o Ktoś powinien tego zabronić!

pozdrawiam

Browar

Zainteresowanie tematem przerosło moje oczekiwania.

Liczyłem na wypowiedzi forumowych specjalistów od PC, lecz ich nie widać!

Bardzo dziękuję za konkretne wyliczenia i odpowiedzi. :o

Szczególnie :

STAŁYM BYWALCOM,

NAJLEPSZYM DORADCOM NA TYM FORUM!!!

NAJLEPSZYM DORADCOM OD ENERGOOSZCZĘDZANIA

NAJPOŻYTECZNIEJSZYM FORUMOWICZOM od ZAWSZE

Jeżeli kogoś jeszcze interesuje konkret to:

Teraz - temp. powietrza ok. -10 st C, pompa działa (dobrze słychać) u mnie - 9,4 st. C, 500 m dalej o 0,5 st. niżej.

Wróciło do normy? A może wiaterek w inną stronę?

Jeżeli chodzi o moje intencje, to niestety nikt nie zgadł!, mogę tylko nadmienić że też korzystam z ciepła z tej PC, może rzadko ale jednak.

Pozdrawiam.

A niby jak chcesz to liczyć? :o

Jak na razie w meteorologii sukcesem jest odpowiednio wczesne ostrzeżenie przed silną lokalną burzą. a ty chcesz żeby ci ktoś pół stopnia szukał.