zbigmor 27.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 To może ja poważniej. Mamy w firmie kilka nagrzewnic olejowych o mocy ponad 100kW. Przy temp. poniżej zera używane są wewnątrz budynku, czyli bez wiatru. Jeśli staniesz przed wylotem powietrza tej nagrzewnicy w odległości kilku metrów to nawet nie odczujesz, że dmucha na Ciebie ciepłe powietrze.Porównaj teraz skalę:100kW - 20kWkilka metrów - kilkadziesiąt metrówwewnątrz pomieszczenia - na zewnątrz pomieszczeniaCzu naprawdę wierzysz, że takie coś może obniżyć temp. dla obszaru z zerową izolacją o kilka stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.01.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 mnie zastanawia jaką sprawność ma taka powietrzna PC przy -10oC. Przecież lepiej było ją chyba wyłączyć przynajmniej by nie hałasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.01.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 mnie zastanawia jaką sprawność ma taka powietrzna PC przy -10oC. Przecież lepiej było ją chyba wyłączyć przynajmniej by nie hałasowała. Nie po to wydałem 16 tysięcy zeby mi w zimie nie hałasowała! żadnego wylączania!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasey 27.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam. Niedaleko mnie, ok. 70 m jest zainstalowana pompa ciepła typu "powietrze-powietrze". Jednostka jest dosyć duża i oceniałbym ją na sporo powyżej 20 kW. Od kiedy pracuje odniosłem wrażenie że temperatura zewnętrzna, koło mojego budynku obniżyła się o ok. 2-3 st. C. Bardzo trudno to oszacować, ale sąsiad 500 m dalej, ma temperatury wyższe o ok. 2-3 st. C. A poprzednio u niego było zwykle zimniej o 0,5 st. C. Czy może to być związane z tą PC, czy to tylko niedokładności pomiaru, i moje "urojenia". Pozdrawiam. Wyobrażasz sobie jakiej mocy musiała by być ta PC? To nierealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts