Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak bardzo pompa ciepła, może schłodzić zewnętrzne powietrze

Marek K

Recommended Posts

To może ja poważniej. Mamy w firmie kilka nagrzewnic olejowych o mocy ponad 100kW. Przy temp. poniżej zera używane są wewnątrz budynku, czyli bez wiatru. Jeśli staniesz przed wylotem powietrza tej nagrzewnicy w odległości kilku metrów to nawet nie odczujesz, że dmucha na Ciebie ciepłe powietrze.

Porównaj teraz skalę:

100kW - 20kW

kilka metrów - kilkadziesiąt metrów

wewnątrz pomieszczenia - na zewnątrz pomieszczenia

Czu naprawdę wierzysz, że takie coś może obniżyć temp. dla obszaru z zerową izolacją o kilka stopni?

mnie zastanawia jaką sprawność ma taka powietrzna PC przy -10oC. Przecież lepiej było ją chyba wyłączyć przynajmniej by nie hałasowała.

Nie po to wydałem 16 tysięcy zeby mi w zimie nie hałasowała! żadnego wylączania!!

Witam.

Niedaleko mnie, ok. 70 m jest zainstalowana pompa ciepła typu "powietrze-powietrze". Jednostka jest dosyć duża i oceniałbym ją na sporo powyżej 20 kW.

Od kiedy pracuje odniosłem wrażenie że temperatura zewnętrzna, koło mojego budynku obniżyła się o ok. 2-3 st. C.

Bardzo trudno to oszacować, ale sąsiad 500 m dalej, ma temperatury wyższe o ok. 2-3 st. C. A poprzednio u niego było zwykle zimniej o 0,5 st. C.

Czy może to być związane z tą PC, czy to tylko niedokładności pomiaru, i moje "urojenia".

Pozdrawiam.

Wyobrażasz sobie jakiej mocy musiała by być ta PC?

To nierealne