Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAMOWOLA LEGALIZACJA

PatiJ

Recommended Posts

Witam

poczytałem wcześniejsze informacje na forum odnośnie legalizacji samowoli budowlanej, jednak każdy przypadek jest inny i podobnego nie znalazłem.

Jak zalegalizować domek jednorodzinny wybudowany w 1990r bez pozwolenia, bez projektu? Budynek stoi na granicy działki, a na działce sąsiada nie ma domu na granicy przylegającego....

Wiem że na podstawie ustawy wtetdy obowiązującej z 1974r nie ma opłaty legalizacyjnej. Znam już obowiązki jakie będą aby można było zalegalizować: inwentaryzacje techniczne, plan miejscowy itp... Rozmawiałem z PINB i wg. nich jeśli dom jest na granicy działki, a sąsiad nie ma dobudowanego budynku do mojego to nie zalegalizują domu tylko wydadzą decyzje o rozbiórce, ponieważ dom nie spełnia wymogów prawnych odległości od granic działki, nawet jeśli sąsiad się godzi na to.

Proszę o informacje czy ktoś wie, czy z domem postawionym nielegalnie na granicy działki nie da się już nic zrobić? Czy trzeba pisać prośbe o wydanie zgody na odstępstwo?

pozdrawiam

No tak, ale nie da rady, sąsiad obok ma ze 4m do swojego domu od granicy a zaraz przy granicy działki ma swoje podwórze i wiazd na działke, tak więc odpada. To takie osiedle domków jednorodzinnych, starych klocków z małymi działkami po około 400-500 m/2 i ruchy z zakipem nie przejdą.

pozdrawiam

Prawo budowlane z 1974r:

Art. 37. 1. Obiekty budowlane lub ich części, będące w budowie lub wybudowane niezgodnie z przepisami obowiązującymi w okresie ich budowy, podlegają przymusowej rozbiórce albo przejęciu na własność Państwa bez odszkodowania i w stanie wolnym od obciążeń, gdy terenowy organ administracji państwowej stopnia powiatowego stwierdzi, że obiekt budowlany lub jego część:

1) znajduje się na terenie, który zgodnie z przepisami o planowaniu przestrzennym nie jest przeznaczony pod zabudowę albo przeznaczony jest pod innego rodzaju zabudowę, lub

2) powoduje bądź w razie wybudowania spowodowałby niebezpieczeństwo dla ludzi lub mienia albo niedopuszczalne pogorszenie warunków zdrowotnych lub użytkowych dla otoczenia.

2. Terenowy organ administracji państwowej stopnia powiatowego może wydać decyzję o przymusowej rozbiórce albo o przejęciu na własność Państwa bez odszkodowania i w stanie wolnym od obciążeń obiektu budowlanego lub jego części, będącego w budowie albo wybudowanego niezgodnie z przepisami obowiązującymi w okresie jego budowy, jeżeli jest to uzasadnione innymi ważnymi przyczynami poza wymienionymi w ust. 1.

3. Wraz z przejęciem na własność Państwa obiektu budowlanego lub jego części, określonych w ust. 1 i 2, podlega przejęciu na własność Państwa również działka, na której obiekt jest położony - o obszarze niezbędnym do właściwego użytkowania obiektu. Przejęcie działki następuje za odszkodowaniem płatnym według przepisów o wywłaszczaniu nieruchomości. Jeżeli obiekt jest położony na terenie oddanym w użytkowanie wieczyste, umowa użytkowania wieczystego ulega rozwiązaniu.

4. Przejęcie prawa własności obiektu budowlanego wraz z działką następuje z dniem, w którym decyzja o przejęciu obiektu i działki na własność Państwa stała się ostateczna. Z tym dniem ulega rozwiązaniu umowa użytkowania wieczystego, jeżeli obiekt jest położony na terenie oddanym w użytkowanie wieczyste. Decyzja ta stanowi podstawę do ujawnienia w księdze wieczystej objętych nią praw rzeczowych.

5. Z przyczyn określonych w ust. 1 i 2 obiekty budowlane i urządzenia, określone w art. 28 ust. 3, podlegają przymusowej rozbiórce.

Art. 40. W wypadku wybudowania obiektu budowlanego niezgodnie z przepisami, jeżeli nie zachodzą okoliczności określone w art. 37, właściwy terenowy organ administracji państwowej wyda inwestorowi, właścicielowi lub zarządcy decyzję nakazującą wykonanie w oznaczonym terminie zmian lub przeróbek, niezbędnych do doprowadzenia obiektu budowlanego, terenu nieruchomości lub strefy ochronnej do stanu zgodnego z przepisami.

Stwierdzam iż mój problem nie spełnia wymogów by była wydana decyzja o rozbiórce. Natomiast moją wątpliwość budzi fakt iż dom nie spełnia aktualnych wymogów usytułowania budynku na działce - tzn stoi przy granicy działki, a aby zalegalizować budynek powinien odpowiadać wymogom prawa.