Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie Fundamentu

evol88

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Spotkałem sie juz z tym na budowie ale tylko wzrokowo coś tam sie dowiedziałem ale niestety nie zajmuje sie tym na codzien

Mam stary Dom cały czas czuć zimno od strony podłogi przy oknach (Fundamenty nie są i nie były nigdy ocieplane ) wierzchnia warstwa tynku jest zerwana

Zamierzam sie za to zabrac

Po obliczałem juz sobie co i jak mam zrobić

wygląda to tak:

http://images46.fotosik.pl/252/240d66209dcdc8f8m.jpg

Projekt "1" przedstawia Ułozenie płyt styropianowych na ścianie budynku (Sam fundament wysokość 1,50m )wyjdzie na to że płyta będzie 1 m w glebie i 0,50 m nad ziemią (chyba tak powinno być )

tam juz sobie policzyłem że to wyjdą 4 paczki tego styropianu .

Pytanie moje jest takie czy styropian dokładnie: STYRODUR C BASF XPS 50mm

Przyklejać go do budynku na Dysperbit ?

Jeśli tak to dopiero na którą warstwe dysperbitu przykleić styropian ?

Czym poźniej ochronić styropian ?( będzie później zabudowany Marmurowymi kamieniami od Gleby 50cm do początku elewacji budynku ) jakiego rodzaju foli Użyć ?

Z odpowiedzią nie trzeba się spieszyć narazie za zimno by to robić :(

z góry dzięuje za pomoc może być tu dość mały nieład artystyczny z tym tematem gdyby były problemy w zrozumieniu mnie prosze pisac :)

Pozdrawiam i dziękuje

W tym roku przymierzam sie do fundamentów .Po analizie wielu wątków na forym postanowiłwm zrobić tak

2x dysperbit Izolbet

styrodur 8 przyklejony klejem Tytan EOS - jedna starcza na ok 8 m2

na styrodur klej i siatka ,ale tylko 40 cm bo na tyle przykleje płytki elewacyjne .

Styrodur nie wymaga żadnej osłony w ziemi .

Cena między 5 a 8 niewielka a bedzie cieplej .