agnieszkakusi 27.01.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 No właśnie...usuwacie śnieg? Mamy dach o kącie nachylenia 15 stopni, więźba kratownica robiona fabrycznie. Śniegu na dachu co raz więcej...usuwać czy zostawić? Jak macie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.01.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Jak macie u siebie? u siebie mamy duzo iwkesze nachylenie wiec nie usuwamy ostatnio sie nawet nad tym zastanawialem i powiem szczerze ze patrzac dzis za nasze okna pewnie na Twoim miejscu bym wzial szufle i wskoczyl na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.01.2010 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 tylko, że dach oblodzony i trochę się boję puszczać tam męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja mam 42 stopnie nachylenia i dachówkę, szczerze mówiąc nie widzę, żeby to chciało zjeżdżać. Co napadało to i leży . A jeszcze teraz pięknie sobie przymarzło. U sąsiada blachodachówkowca zjeżdża aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.01.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 u nas dachówka betonowa i przymarzło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 27.01.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja mam 42 stopnie nachylenia i dachówkę, szczerze mówiąc nie widzę, żeby to chciało zjeżdżać. Co napadało to i leży . A jeszcze teraz pięknie sobie przymarzło. U sąsiada blachodachówkowca zjeżdża aż miło. nie wiem czy tak miło - może to oznaczać że sąsiad ma źle ocieplony dach i śnieg się topi od spodu... JA mam megaśliską dachówkę i stromy dach a śnieg leży Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.01.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 to Wy nie wiecie , jak się to białe gówno na goncie trzyma koło komina mi się nieco tego stopiło ... na reszcie dachu ile napadało tyle leży kąt nachylenia dachu 45st ... nie odśnieżam ... nawet nie wiem jak miałabym to zrobić ... wleźć na tak oblodzony dach to samobójstwo a ja mam jeszcze wiele planów na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja mam 42 stopnie nachylenia i dachówkę, szczerze mówiąc nie widzę, żeby to chciało zjeżdżać. Co napadało to i leży . A jeszcze teraz pięknie sobie przymarzło. U sąsiada blachodachówkowca zjeżdża aż miło. nie wiem czy tak miło - może to oznaczać że sąsiad ma źle ocieplony dach i śnieg się topi od spodu... JA mam megaśliską dachówkę i stromy dach a śnieg leży Browar Albo masz tony zmrożonego białego ślicznego paskudztwa nie do ruszenia metodą chałupniczą nad głową, albo zimno i duże rachunki I weź tu zadecyduj, co lepsze i mniej denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.01.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Daga, ale ja zaczynam panikować, że mi się to ustrojstwo na głowę zwali Dzwoniłam do fabryki, która robiła nam więźbę. Powiedzieli mi, że obliczenia są na pokrywę śnieżną na 30-40 cm. Tyle, że kolejne dni ma padać i przekroczymy te centymetry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutrija 27.01.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 my nawet nie bardzo mamy jak wejść na dach... żadnego okna dachowego... hm.. czy przypadkiem nie ma obowiązku odśnieżania dachu? .. czy tylko na niektórych domach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja w ramach uprawiania panikarstwa mam juz namiary na firmę odśnieżającą. Tylko kolejka jak za Gierka po mandarynki. Nie wiem ile dokładnie biorą za taka uprzejmość, ale podejrzewam, że teraz maja żniwa i raczej niemało chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 27.01.2010 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 po południu przyjedzie mój brat i będą z mężem coś kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwekkk 27.01.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam! nie wiem ile masz tego śniegu na dachu ale według mnie więźba jest przystosowana do obciążenia śniegiem. i to śniegiem mokrym. wydaję mi się że taki suchy śnieg jest lżejszy i może go być więcej. a jak zacznie się odwilż to się zsunie (tylko żeby nikt wtedy nie stał pod okapem ) a w sprawie przymusu usuwania śniegu z dachu to jest ale jeżeli zagraża że spadnie komuś przypadkowemu na głowę (np.jeżeli dom znajduje się przy chodniku i przechodnie chodzą po chodniku) więc chyba nie trzeba się martwić usuwaniem śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nutrija 29.01.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 a w sprawie przymusu usuwania śniegu z dachu to jest ale jeżeli zagraża że spadnie komuś przypadkowemu na głowę (np.jeżeli dom znajduje się przy chodniku i przechodnie chodzą po chodniku) więc chyba nie trzeba się martwić usuwaniem śniegu to miła wiadomość uff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.01.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 po południu przyjedzie mój brat i będą z mężem coś kombinować. daj se spokój, to nie ten metraż i konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.01.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ja też doszłam do wniosku , że nie ma sensu .... jedynie sople z dachu strącił małż .... coby nie spadło na które zwierze domowe i by był piesek tudzież kotek nadziewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Z dachów spadzistych nie usuwamy śniegu! To nie hiszpańskie pawilony. Obliczenia wytrzymałościowe są dla mokrego zbitego śniegu a nie dla puchu. Przy profesjonalnym usuwaniu śniegu z płaskich dachów należy pozostawić ~5 cm śniegu jako warstwę ochronną dla pokrycia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 U nas pięknie odśnieżyły wiatr z odwilżą. Zupełnie bezpłatnie i poza kolejnością. Czasami to co leży na dachu to zdecydowanie nie jest puch. Ostatnio po większych opadach śniegu była klasyczna gołoledź - czyli warstwa lodu i na to znowu sporo śniegu, który zamarzł w -20. To już była spora warstwa grubego, ciężkiego jak diabli i mocno zamarzniętego lodośniegu. "Zwykłym" śniegiem się nie przejmuję, ale to coś wyglądało na naprawdę spory ciężar, który do tego na dobre zadomowił się na dachu i wygladał na mocno z nim zintegrowany. Oczywiście na to szły kolejne opady i czapa robiła się powoli całkiem imponujaca, do tego ani myslało to spadać - siedziało sobie na dachu i rosło w siłę. Na szczęście - zima stworzyła, zima zabrała. Teraz już osiada zupełnie porządny śnieżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.01.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 no niestety...miejscami było prawie metr śniegu i właśnie teraz odśnieżają http://foto2.m.onet.pl/_m/92dbd0a7124fc644a6f98494e8a4c5b6,6,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/ac0feff3db01f8f4df2e251d588d2008,6,19,0.jpg na dachu została warstwa około 5 cm, bo śnieg jest przyklejony do dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub jankowski 21.02.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 WitamZsuwający snieg zniszczył mi 3 kominki wentylacyjne. Mam 24 stopnie nachylenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts