Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnice prefabrykowane doświadczenia czy OK ?

leniwybudowniczy

Recommended Posts

witam mamy małą działkę i niestety musimy się podpiwniczyć (w celu uzyskania miejsca garażowego ) na działce są dobre warunki glebowe ( piach kilka metrów w dół woda na 2.8 m podskórna ) nasz plan to piwnica zagłębiona jakies 1.5 m w ziemię. Chcielibyśmy to zrobić jak najszybciej i bez komplikacji dlatego zainteresowalismy się piwnicami prefabrykowanymi wraz ze stropem prefabrykowanym z płyt. w niemczech jest to podobno metoda budowy 50% procent piwnic i wygląda to tak http://www.youtube.com/watch?v=eTH-Wx7NaQs - dla mnie elegancja francja ;) ciekawe czy ktoś w polce to robi - dzwoniłem do jedynej firmy która się tym chwali na stronie www ale powiedzieli ze juz nie prowadzą tej działaności

zalety wg. nas :

1. szybkość budowy - podobno montaż w kilka dni

2. płyta fundamentowa pod całością - szybkość budowy i bezpieczeństwo jakby się podniosł poziom wód

3. porządek na budowie etc...

4. elementy są gładziutkie więc wykończenie przy instalacjach natynkowych w piwnicy (w piwnicy nie musi być ładniutko ;) ) praktycznie zero koszów

płyta fundamentowa odrazu zatrarta na gładko więc gotowa posadzka ;)

Jesli ktoś ma doświadczenia w tej materii lub ma jakies ciekawe uwagi do tego pomysłu to plisss o wpis ;)

w szczegolności chodzi nam o :

a ) koszty - czy nie jest to strasznie droga impreza

b ) jakąś firmę godną polecenia

c ) plusy i minusy rozwiązania - pewno nie wiemy wszystkiego o tym

• 2 months później...

b/c/ mogą być problemy z wykonaniem...

to ładnie wygląda na filmiku w wykonaniu gut dojcze arbajterów, w Polsce mogą być problemy...

trzeba stosować technologie które są w miarę znane wykonawcom...

nie wiem w czym ta przewaga w czasie, najmując do odlania z betonu ścian fundamentowych

kogoś kto ma i umie stosować szalunki jakieś "systemowe" ściany piwnic też stoją w kilka dni

i są w miarę gładziutkie.......

Był na forum Pan który prefabrykował na placu budowy ściany żelebtowe a następnie skłądał to w domek. Jego nicu nie pamiętam ale może ktoś skojarzy o kim pisze i podpowie.

Co do szybkości myslę podobnie jak beton44 nie wiele stracisz czasu przy sparawnej ekipie i efekty też beda dobre. Oczywiście nie możesz szalować deskami :)

b/c/

nie wiem w czym ta przewaga w czasie, najmując do odlania z betonu ścian fundamentowych

kogoś kto ma i umie stosować szalunki jakieś "systemowe" ściany piwnic też stoją w kilka dni

i są w miarę gładziutkie.......

Czas czasem, ale ciekawe, jak to wygląda cenowo. Niestety strona tej firmy z filmiku jest tylko w języku niemieckim - kompletnie mi nieznanym :( Chyba że ktoś zna rodzime firmy zajmujące się tą problematyką. Autor wątku pisał o jednej, która niestety już się tym nie zajmuje.

• 1 year później...