radman 27.01.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam wszystich i proszę o poradę w następującym problemie:W domku jednorodzinnym, jeszcze nie zamieszkanym, ale już na końcowym etapie wykańczania, posiadam następującą instalację CO: piec na ekogroszek 25kw, zasobnik cwu 300l (pod nie podłączone jeszcze solary), rurki w kotłowni miedziane, w ziemi z pex'a, dwa rozdzielacze dół i góra (na dole 3 pętle podłogówki, na górze 2 pętle "puszczone na termostatach"), dwie pompy zamontowane na powrotach: jedna do co druga do cwu, wszystko sterowanie automatycznie z pieca (sterownik o ile pamiętam geco coś tam), naczynie wzbiorcze otwarte zamontowane na nieogrzewanym strychu (naczynie ociepliłem 10 cm warstwą waty), rura wzbiorcza wychodzi bezpośrednio z pieca, przelew do kanalizacji. Do wczoraj nie działała mi pompa cwu - okazało się, że była popsuta i została wymieniona. Parametry pracy instalacji przed wymianą pompy były następujące: temperatura nastawiona na piecu 56 stopni, ciśnienierobocze 0,06MPa (przed właczeniem pompmy po napełnieniu instalacji manometr wskazywał 0,056Mpa, co by się mniej więcej zgadzało z wysokością dna naczynia wzbiorczego (woda nie przelewała sie przez rurę przelewową!). Po wymianie i uruchomieniu pompy cwu (i dolaniu nieznacznej ilości wody do instalacji) zaczęły się dziać bardzo dziwne rzeczy z ciśnieniem. Zaczęło ono rosnąć wraz ze wzrostem temperatury w piecu, przy czym wahania temp sięgają maks 2-3 stopni, a wahania ciśnienia 0,06-0,09MPa (manometr kończy się na 0,1Mpa).Pytanie moje skąd te wahania? Czy to sytuacja normalna? Instalator twierdzi, że tak, ale mnie się tak nie wydaje!Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.01.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 zamarznięty zbiornik wyrównawczy na 100%to samo miałem dwa tygodnie temu , najlepiej to sprawdzić dopuszczając delikatnie wody do co i obserwować cisnienie , jak rosnie wraz z dopuszczaniem , to oznaka że ci zamarzło na strychu , zazwyczaj zamarzają kolana i śrubunki jako pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam wszystich i proszę o poradę w następującym problemie: W domku jednorodzinnym, jeszcze nie zamieszkanym, ale już na końcowym etapie wykańczania, posiadam następującą instalację CO: piec na ekogroszek 25kw, zasobnik cwu 300l (pod nie podłączone jeszcze solary), rurki w kotłowni miedziane, w ziemi z pex'a, dwa rozdzielacze dół i góra (na dole 3 pętle podłogówki, na górze 2 pętle "puszczone na termostatach"), dwie pompy zamontowane na powrotach: jedna do co druga do cwu, wszystko sterowanie automatycznie z pieca (sterownik o ile pamiętam geco coś tam), naczynie wzbiorcze otwarte zamontowane na nieogrzewanym strychu (naczynie ociepliłem 10 cm warstwą waty), rura wzbiorcza wychodzi bezpośrednio z pieca, przelew do kanalizacji. Do wczoraj nie działała mi pompa cwu - okazało się, że była popsuta i została wymieniona. Parametry pracy instalacji przed wymianą pompy były następujące: temperatura nastawiona na piecu 56 stopni, ciśnienierobocze 0,06MPa (przed właczeniem pompmy po napełnieniu instalacji manometr wskazywał 0,056Mpa, co by się mniej więcej zgadzało z wysokością dna naczynia wzbiorczego (woda nie przelewała sie przez rurę przelewową!). Po wymianie i uruchomieniu pompy cwu (i dolaniu nieznacznej ilości wody do instalacji) zaczęły się dziać bardzo dziwne rzeczy z ciśnieniem. Zaczęło ono rosnąć wraz ze wzrostem temperatury w piecu, przy czym wahania temp sięgają maks 2-3 stopni, a wahania ciśnienia 0,06-0,09MPa (manometr kończy się na 0,1Mpa). Pytanie moje skąd te wahania? Czy to sytuacja normalna? Instalator twierdzi, że tak, ale mnie się tak nie wydaje! Z góry dziękuję za pomoc Jak dobrze zrozumiałem masz instalację typu otwartego a więc ciśnienie w takiej instalacji równa się wysokości słupa wody w instalacji mówiąc krótko w instalacji o wysokości 10m będzie 1 atmosfera i nie może wzrosnąć chyba że miejsce połączenia z atmosferą jest zaślepione Wniosek Kris 2222 chyba ma racje a hydraulik mówi głupoty a czy masz jakiś zawór bezpieczeństwa na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.01.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 raczej też mi sie wydaje że zamarzło , ja miałem ocieplony zbiornik przez producenta w takiej piance zalany , rury ładnie ocieplone a tu taka niespodzianka , teraz dodatkowo wpakowałem na to wszystko rolke wełny , jak na razie (-22) i nic nie zamarzło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.01.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Najprościej jest tak podłączyć naczynie by był obieg jak w grzejniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts