Piczman 27.01.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Od kilku dni pralka nie chce prać. Myślałem że się zepsuła ale wczoraj stwierdziłem brak wody bieżącej w jednym punkcie w kotłowni-stąd pobiera. Rurka PP jest w ścianie zewnętrznej o grubości 24 cm z betonu komórkowego obłożonej styropianem 20 cm a w pomieszczeniu 15-18 C całą dobę. Potem idzie pod podłogą między 10 a 18 cm warstwą styropianu do głównej nitki. Jest to pierwsze odejście, reszta domu ok. więc problem jest prawdopodobnie w ścianie. Zamarzła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Odkręć i sprawdź czy leci woda , u mnie rura z wodą fi40 idzie w kącie między ścianą a podłogą w garażu (brak ocieplenia w podłodze) , ściana ma tylko 20cm styro , temp w środku 0 stopni, woda nie zamarzła , jedynie pojawił się sopel na nieszczelnym kraniku . Jeszcze nie mieszkam , woda nie jest puszczana , cały czas stoi w rurze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 27.01.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 spróbuj zmienić zawór - może się zaciął. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przy takiej izolacji, w ogrzewanym domu, zamarzła woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zawór wykręciłem całkiem. Wody nima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 27.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A ja mam dom niezamieszkały, nieogrzewany i mi woda nie zamarzła. Ale ściana trójwarstwowa i piwnica w połowie zasypana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zawór wykręciłem całkiem. Wody nima Musieć gdzieś złapało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 A ja mam dom niezamieszkały, nieogrzewany i mi woda nie zamarzła. Ale ściana trójwarstwowa i piwnica w połowie zasypana. No i co w związku z tym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Chciał się pochwalić kolega, udało się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 27.01.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Kurde, wydaje mi się, że to niemożliwe żeby zamarzło Jest kilka możliwości: - zapchało się czyms?? , - pękła rura (z powodu wady ukrytej) -- tak było u moich rodziców, rurka w ścianie w łazience w centrum domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.01.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 może spróbuj jakimś drutem poszturać zobaczysz jak daleko dochodzi i jeśli wiesz dokładnie jak szła instalacja to podgrzej to miejsce może puści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.01.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Rurka PP jest w ścianie zewnętrznej o grubości 24 cm z betonu komórkowego obłożonej styropianem 20 cm a w pomieszczeniu 15-18 C całą dobę. Potem idzie pod podłogą między 10 a 18 cm warstwą styropianu do głównej nitki. Jest to pierwsze odejście, reszta domu ok. więc problem jest prawdopodobnie w ścianie. Zamarzła ? Uwierzyłeś tym od styropianu.... eeech.... Bardzo pięknie za to ten izolator sprawdza się w technice chłodniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Wklejam rzut instalacji : http://img43.imageshack.us/img43/6659/31057467.jpg 1. Wyjścia na kran zewnętrzny 2. Punkt poboru wody dla pralki 3. Licznik do wody Mam jedno przypuszczenie ale nie wiem czy to jest mozliwe. W kranie zewnętrznym tez nie ma wody. W ścianie jest zawór podtynkowy odcinający go, zakręciłam tak jak się powinno przed zimą ! Nie jestem pewny na 100 % czy spuściłem wodę z tego kranu ale jeśli bym tego nie zrobił możliwe jest aby zamarzła część instalacji zaczynając od zewnętrznego kranu z wodą w rurce ??? Wiem dokładnie jak biegnie instalacja, może spróbuję zlokalizować zapchanie jakąś żmijką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.01.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Piczman - próbowałeś grzać to co wystaje ze ściany suszarką? - jakie to rury? Cu czy pex ? Sam izolowałeś rury? Może popatrz na zdjęcia z instalacji - może one pokażą gdzie jest jakiś błąd w izolacji? Ale aż mi się nie chce wierzyć że mogło zamarznąć. edit: dopiero teraz zobaczyłem rysunek... no to masz powód - rury to Cu? Zamarzło pewnie w aż do trójnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 mróz poszedł po rurce od kraniku na zewnątrz , czy masz w budynku odcięcie tego kraniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zawór odcinający jest w ścianie i był zamknięty.Ale chyba nie zamarzł bo normalnie odkręciłem i zakręciłem.Rury to PP zgrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.01.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 "w ścianie" - od środka ? jak kręciłeś to leciała woda na zewnątrz ? zagotuj wody i polewaj zaworki , cudów nie ma , musi w końcu puścić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.01.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zawór odcinający jest w ścianie i był zamknięty. Ale chyba nie zamarzł bo normalnie odkręciłem i zakręciłem. Rury to PP zgrzewane. O żesz - teraz mi sie przypomniało - ja równiez mam kran z wodą na zewnatrz - w elewacji - a konkretnie rura wkuta w pustak i to przykryte styropianem - i oczywiście zapomniałem z tej nitki spuścić wodę - mam zawór odcinający ta nitkę w budynku / zakręcony / - potem odcinek rurki około metra zakończony kranikiem - już schowany w elewacji i ocieplony ... Rurki zgrzewane PP . Myślicie że zamarzło - u mnie bywało -25 stopni ... ?? Ja pierniczę - jak rurkę rozwaliło to mam prucie elewacji - a tynk już zrobiony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Może gdzieś masz miejscową dziurę w izolacji i w tym miejscu ściane "złapało". Czy ściana nie jest gdzieś miejscowo lodowata?Sąsiadowi myszy nieźle ciachnęły styropian w jednym miejscu - zauważył zupełnie przypadkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 27.01.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Myślicie że zamarzło - u mnie bywało -25 stopni ... ?? Tu nie ma co myśleć , trzeba sprawdzić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.01.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 moim zdaniem zamarzło - nie ma siły... chyba że po drugiej stronie tego kraniku wisi grzejnik na ścianie. U mnie woda zakręcona i spuszczona z kawałka 2m (aż do licznika wody ogrodowej umiejscowionego w kotłowni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts