Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odszkodowanie za uszkodzenia z powodu braku prądu

Recommended Posts

A jak będzie ogłoszony stan klęski żywiołowej to już na 100% zatrą łapki bo wtedy z odszkodowania nici. Zwykle ubezpieczalnia wtedy nie odpowiada.

Też sie zastanawiałem co ludzie zrobią bo czytałem, że niektórzy się powyprowadzali do rodziny która ma prąd. Przecież wtedy cała instalacja wodna w domu do remontu...

A jak będzie ogłoszony stan klęski żywiołowej to już na 100% zatrą łapki bo wtedy z odszkodowania nici. Zwykle ubezpieczalnia wtedy nie odpowiada.

Też sie zastanawiałem co ludzie zrobią bo czytałem, że niektórzy się powyprowadzali do rodziny która ma prąd. Przecież wtedy cała instalacja wodna w domu do remontu...

Przy stanie klęski żywiołowej to pół biedy bo przynajmniej część pieniędzy z budżetu przeznaczona na likwidacje skutków ostanie się dla poszkodowanych.

Przy stanie klęski żywiołowej to pół biedy bo przynajmniej część pieniędzy z budżetu przeznaczona na likwidacje skutków ostanie się dla poszkodowanych.

a myślisz że dlaczego nie ogłaszają? po gospodarsku liczą... Swoją drogą skoro 3 tygodnie braku prądu przy mrozach -10 -20oC to nie klęska żywiołowa to już nie wiem co musiałby się stać...

Pomijając prawnicze wywody - Czy potrafisz udowodnić, że awaria instalacji WOD-KAN-CO nastąpiła tylko z powodu braku zasilania?

Pewnie zależy to od klasy prawników :) W normalnym przypadku nie widzę najmniejszych problemów, przynajmniej dla CO.

Z KAN nie powinno być problemów bo skoro nie ma WOD...

Umowy dużych przedsiebiorstw, koncernów itd. są skonstruowane jak umowy ubezpieczeniowe :lol: ..... znaczy zasłaniają przedsiębiorcę nawet przed upadkiem statku powietrznego i tornada .... :lol: :wink:

więc wcale się nie zdziwie, jesli sytuacja braku prądu spowosdowana dużymi mrozami i związanymi z tym awariami - będzie ujeta gdzieś drobnym druczkiem jako wykluczająca ubieganie sie o odszkodowanie ....

moja umowa z Vattenfallem z załacznikami miała kilka ładnych stron drobnym druczkiem ... jak bede miała chwile to znajdę dziś i pooglądam :wink:

• 2 months później...
Odświeżę temat - wystarczy posiadać jakiś dowód (najlepiej opinia serwisu), że awaria urządzenia nastąpiła w wyniku braku zasilania i co najważniejsze nieplanowanego, czyli nie można było się do tego przygotować, a sam odbiorca postępował zgodnie z zaleceniami producenta / zdrowym rozsądkiem itp. itd.. Energetyka jest ubezpieczona, więc o ile awaria nie była spowodowana warunkami atmosferycznymi (nie zawinił człowiek lub sprzęt od strony energetyki) to przy dobrych argumentach roszczenia powinni uznać. Nie podałeś szczegółów co konkretnie nawaliło, więc jeśli kwestia dot. tylko tego, że gdzieś woda zamarzła, to energetyka raczej nie weźmie tego na siebie, bo to już skutek pośredni. Za same przerwy w dostawie energii przysługują bonifikaty - przykładowo: "Jeżeli ktoś nie miał prądu np. pięć dni z rzędu, to za cztery dni powinien dostać bonifikatę, gdyż bez niej dopuszczalna jest jednorazowo tylko przerwa 24 godzinna albo łącznie 48-godzinna w ciągu roku".