piter007i 27.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witajcie,jest to pierwsza zima w naszym domu, poprzednią zimą było palone, prawie codziennie, tak aby nie zamarzła woda w instalacji.Instalacja ogrzewania w domu to kaloryfery [kermi] dodatkowo w WC, łazience, kuchni ogrzewanie podłogowe.Dom zbudowany z pustaka MAX do tego 10 cm ocieplenie, strop żel-bet o grubości bodaj 7cm ? docieplony styropianem 2x5cm. W skosach zdecydowaliśmy się zamonotwać okna dachowe jedynie od strony południowej jako doświetlenie pokoi. Okna firmy fakro, problem jest następujący: na płytach GK zaczęła wychodzić wilgoć, okna strasznie się pocą, tak iż na parkiecie znajduje się woda, chodzenie non stop ze szmatką i ścieranie wody jest bardzo uciążliwe. Oparawa okien wykonana była we własnym zakresie, możecie powiedzieć co jest przyczyną tego, czy ktoś się już czymś takim spotkał? Temperatura w domu ok 21oC, nie jesteśmy zwolennikami bardzo wysokiej temp. w domuponiżej kilka zdjęć [zaznaczam iż zdjęcie wykonałem niedługo po wytarciu okien]http://images46.fotosik.pl/252/5aec703606d153c6m.jpg http://images49.fotosik.pl/253/5466bd3183416abcm.jpg http://images42.fotosik.pl/165/2767c458ff0fbcaam.jpg http://images48.fotosik.pl/253/6bbc0746d2eff168m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.01.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Wentylacja w pomieszczeniu jest ?Nawiewniki w oknach są ?Grzejniki pod oknami są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter007i 27.01.2010 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Wentylacja w jednym z pokoi znajduje się, grzejniki zostały umieszczone w całym domu pod oknami, nawiewniki fabrycznie są w oknach [oczywiście dachowych].Dodam że przy obróbce okien dachowych upychano wełnę za płytami GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.01.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Masz źle zrobioną obróbkę okna z płyt k-g, powinno być prostopadle do podłogi a nie szyby. O tak:http://www.muratorplus.pl/images/fakro_widok.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 27.01.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 wydaje mi się że glify(chyba tak to się nazywa) masz w oknie zrobione w sposób który trochę blokuje cyrkulację powietrza - jeżeli nie jest winna wentylacja to właśnie być może taki sposób wykonania obróbki okna. Druga możliwość to niedokładne ocieplenie co prowadzi do zimniejszych stref w narożach. Dodam że ja mam na poddaszu bardzo dużo okien dachowych ale nie mam pod nimi "parapetów" - wszystko wykończone na prosto od podłogi. Pod każdym z nich grzejnik z wyjątkiem łazienki - podłogówka.Na tych oknach w narożach właśnie zbiera się czasami para i nawet zamarza ! Na pozostałych nie ma prawie wcale problemu (tam gdzie są grzejniki) napisałem prawie ponieważ okna mam łączone w systemy jedno nad drugim które oddzielają delikatne drewniane glify , one trochę blokują cyrkulację i czasem tam pojawia się para. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych Warsaw 27.01.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Okna dachowe narażone są na naprawde ekstremalne warunki dlatego no trudno ale przy montażu trzeba spełnić kilka warunków jeżeli chcesz cieszyć się bepzproblemowym użytkowaniem. Sam montaż powinien być przeprowadzony przez jakiegos fachowca bo odpowiednie docieplenie także ma duże znaczenie. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter007i 27.01.2010 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Swoją drogą otwór w skosie w żelbecie został źle umieszczony, jest zdecydowanie za wysoko, no ale w sumie to nasza decyzja bo w ostatnim momencie powiedzieliśmy żeby jednak uwzględnili 2 okna w owych pokojach. Nie dopilnowaliśmy i fachowcy zrobili to po swojemu. Stawiacie na to że okno jest niewłaściwie docieplone? oczywiście było montowane przez "speców" od dachu...Dodam jeszcze że myślałem że to nie możliwe by "futryna?" tego okna była aż tak mokra, częstym widokiem jest BARDZO wielka ilość kropel wody na drewnie, które niby jest ciepłe... edit:znalazłem zdjęcie które obrazuje pozycję okna http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29b0965891c069bc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.01.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 "Oparawa okien wykonana była we własnym zakresie, możecie powiedzieć co jest przyczyną tego, czy ktoś się już czymś takim spotkał?" Już ktoś to poruszył ze jest źle,ja myślę podobnie. Możliwe że masz też źle wykonane obróbki i połaczenia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 27.01.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Nie mam grzejników pod oknami dachowymi, bo tu pasują mi meble np. łóżko w sypialni czy to znaczy że będe miała takie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba86 27.01.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Strop żelbetowy ma bardzo słabe właściwości termiczne, co z nieprawidłową obróbką daje właśnie takie efekty. Dół powinien być prostopadły do podłogi. W narożach przy ramie masz mostki termiczne przez co na płycie masz "punkt rosy" i skrapla się woda. W takim przypadku droga do pieczarek na ścianie jest już ekspresowa . Efekt ten jest potęgowany jeszcze przez fakt, iż jest to pierwszy sezon grzewczy więc jest duża wilgotność powietrza. Wpływ na to ma także zła cyrkulacja powietrza. jeżeli powietrze "stoi" za długo w glifie, ochładza się i może się skarplać para wodna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.01.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Nie mam grzejników pod oknami dachowymi, bo tu pasują mi meble np. łóżko w sypialni czy to znaczy że będe miała takie problemy? Zależy to od obróbki okna i będą to problemy przejściowe, a nie stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czestero 27.01.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 uchyl ten szary nawiewnik w oknie, niech się wietrzy ile sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remasczwa 28.01.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Tak jak pisała mynia żle obrobione okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 29.01.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wczoraj zajrzałam do tego wątku jako że u mnie właśnie trwa ocieplanie poddasza i wszystko co z tym związane muszę poznać żeby fachowcy mnie nie wyrolowali, po południu zajechałam na budowę i co zobaczyłam??? http://foto3.m.onet.pl/_m/a32f716a8bf70a2c308cf9362fb75ea7,12,19,0.jpg okno obrobione tak jak fachmanom wygodniej a nie tak jak być powinno muszą poprawić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter007i 29.01.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 okno obrobione tak jak fachmanom wygodniej a nie tak jak być powinno muszą poprawić! u nas błąd leży jedynie w tym że nie zorientowaliśmy się wcześniej, nim zaczęliśmy cokolwiek robić, ale Ty widać trafiłaś na "prawdziwych" "fachowców"... każ im to poprawiać momentalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 i przy okazji przed zakryciem płytami sprawdź dokładność wykonania ocieplenia i paroizolacji, bo jak tak szybko przykryli to pod spodem mogą być różne kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.01.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Pierwsze efekty już są widoczne , pod oknem prawdopodobnie widać zaciek na ściance kolankowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 No właśnie należy to bezwzględnie sprawdzić bo prawdopodobnie okno jest także źle obrobione z zewnątrz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm6 30.01.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Myślę, że klucz nie leży w tym czy ściana ściana pod oknem jest pionowa czy prostopadła do okna. U mnie jest prostopadła do połaci okna i nie ma problemów z wykraplaniem się wilgoci. Trzeba dopilnować, żeby okno bardzo dokładnie uszczelnić wełną przed zamontowaniem obudowy g-k. Możliwe, że same okna wraz z systemem montażu tez mają na to wpływ. Ja mam okna Roto. Przesyłam reklamówkę, pokazującą sposób montażu, u mnie wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciach. http://www.roto-frank.com/dst/uploads/media/Roto_WDF_7_A4_PL_oddzielnie_strony_na_www.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.01.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 No właśnie na tych zdjęciach obróbki są pionowe i poziome! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts