piter007i 31.01.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 myślę że wraz z przyjściem wiosny/lata trzeba będzie się porządnie wziąć za obróbkę tych okien, w pierwszej kolejności bardzo dokładnie zajmiemy się dociepleniem okien, i zobaczymy jakie rezultaty będą zimą. Oczywiście jest to mniej inwazyjna metoda (jeśli okaże się że to wszystko na nic, trzeba będzie kuć strop żel-betowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 31.01.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 kurcze ja też mam obróbkę prostopadle do okna, zgodziłam się na takie rozwiązanie, bo wydawało mi się, że więcej wełny poupycham w ten sposób, z perspektywy czasu za błąd uważam w ogóle montaż okien dachowych, zwłaszcza w domach energooszczędnych to nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 01.02.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Pierwsze efekty już są widoczne , pod oknem prawdopodobnie widać zaciek na ściance kolankowej . Ten zaciek to efekt ocieplania zimą w domu grzanym dopiero od 2 tygodni. Wcześniej były duzże mrozy i na folii dachowej był szron, który teraz gdy w domu +18st rozpuścił się i spłynął (a przynajmniej tak rozumuję) dlatego też żeby uniknąć tego w przyszłości dałam ocieplenie do samej kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 01.02.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 No właśnie na tych zdjęciach obróbki są pionowe i poziome! Pozdrawiam. Nie wszystkie. Zobacz na stronie nr 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.02.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Wyjątki potwierdzają regułę!!! . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 01.02.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 I jak zwykle Fakro, dlaczego takich postów nie piszą właściciele okien dachowych innych producentów ? Trzeci albo czwarty wątek o wodzie kapiącej z okien i tradycyjnie FAKRO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 I jak zwykle Fakro, dlaczego takich postów nie piszą właściciele okien dachowych innych producentów ? Trzeci albo czwarty wątek o wodzie kapiącej z okien i tradycyjnie FAKRO. jak już robisz rzetelne statystyki to podaj też ile jest zamontowanych okien fakro a ile tych innych producentów może się wyjaśni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 02.02.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 I jak zwykle Fakro, dlaczego takich postów nie piszą właściciele okien dachowych innych producentów ? Trzeci albo czwarty wątek o wodzie kapiącej z okien i tradycyjnie FAKRO. Wszystkie okna maja praktycznie takie same opierzenia. Czy to fakro, czy velux czy roto, to bez roznicy. najwazniejsza jest prawidlowa obrobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 02.02.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 I jak zwykle Fakro, dlaczego takich postów nie piszą właściciele okien dachowych innych producentów ? Trzeci albo czwarty wątek o wodzie kapiącej z okien i tradycyjnie FAKRO. akurat marka okna ma tutaj najmniej do rzeczy, pocą się praktycznie z każdej firmy oczywiście jeżeli zostaną odpowiednio "obrobione" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 02.02.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam!Mam kawałek poddasza nieużytkowego, wraz z pokryciem dachu chcę tam wstawić kilka okien. Może kiedyś zrobię tam jakieś pokoje. Zastanawiam się jak "będą się zachowywać" okna na poddaszu nieużytkowym? Czy to ma sens - wstawiać okna dachowe by na strychu było światło. Czy one "przeżyją" te temperatury na strychu i śnieg na dachu?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 02.02.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam! Mam kawałek poddasza nieużytkowego, wraz z pokryciem dachu chcę tam wstawić kilka okien. Może kiedyś zrobię tam jakieś pokoje. Zastanawiam się jak "będą się zachowywać" okna na poddaszu nieużytkowym? Czy to ma sens - wstawiać okna dachowe by na strychu było światło. Czy one "przeżyją" te temperatury na strychu i śnieg na dachu? Pozdrawiam. ja bym wstawił z PCV, bo warunki życia bez ogrzewania ich będą napewno trudniejsze, "przeżyją" i drewniane niemniej po iluś tam latach będą wyglądać koszmarnie, przynajmniej będą do ponownej konserwacji, dlatego wstaw pcv, nie są dużo droższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mam kawałek poddasza nieużytkowego... Jakie masz krycie wstępne? W przypadku folii wstępnego krycia i nieocieplania poddasza absolutnie nie wstawiaj gdyż folia ulegnie degradacji! Okna połaciowe można bez żadnego problemu zamontować w dowolnym czasie. Ja bym ich nie montował. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.02.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Wczoraj zajrzałam do tego wątku jako że u mnie właśnie trwa ocieplanie poddasza i wszystko co z tym związane muszę poznać żeby fachowcy mnie nie wyrolowali, po południu zajechałam na budowę i co zobaczyłam??? http://foto3.m.onet.pl/_m/a32f716a8bf70a2c308cf9362fb75ea7,12,19,0.jpg okno obrobione tak jak fachmanom wygodniej a nie tak jak być powinno muszą poprawić! witam, na tym etapie warto dopilnować aby dolna ścianka była pionowa, a górna pozioma (równolegle do sufitu) w takim układzie wpada o wiele więcej światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 03.02.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Obecnie, głównie dzieki FM moje okienko wygląda tak http://foto2.m.onet.pl/_m/0132e348b5400083b69d0d126f3643ba,12,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 03.02.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Bardzo dobrze wygląda, właśnie tak powinno być zamontowane, niedość że jest lepsze podejśćie do takiego okna, od góry głąwą nie przywalisz to jeszcze cyrkulacja ciepłego powietrza od dołu będzie prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 03.02.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.02.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 a te listwy w jakim celu? tymczasowego przytrzymania folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 03.02.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ja mam swoje zdanie na temat okien dachowych roto i fakro.Mam u siebie w domu okna tych dwoch firm (2 fakro, 3 roto)i widze roznice w jakosci - generalnie dopiero zima pokazuje ich "mozliwosci." Mam np pokoj z dwoma oknami na przeciw siebie od polnocy fakro od poludnia roto. Obrobka jest wykonana prawidlowo, skosy, docieplenie, grzejnik i tak dalej sa ok, dom trzecia zima - palone moco - mam male dzieci, wentylacja mogleby byc lepsza.problem zaczyna sie gdy jest mroz okna roto nie placza one leja sie - szyba krople rosy, rama okna spocona, pozaciekane glify, odbarwienia na drzewiie i na koncu jest juz w delikatna plesn - ktos powie ze brak wentylacji, ok a dlaczego tego nie ma w oknach fakro i od strony polnocnej w tym samym pomieszczeniu.Wg mnie te okna przemarzaja, sa za wysokie w stosunku do połaci dachu, niby to ulepszenie wg innych producentow - guzik prawda bo jak ja mam zaizolowac rame ktora wystaje ponad polac dobre 5 cm - od srodka ? badziew totalnyZglaszalem problem w serwisie -powiedziano ze zly montaz itd a potem powiedziano zeby zwyklym lakierem pomalowac lub wymienic na nowszy model ktory jest juz lepszy - kpina.W nastepnym domu zero okien dachowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 03.02.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ja mam 3 okna fakro 78*140 zamontowane - niezgodnie z przyjętą metodologią - czyli bez grzejnika pod oknem, prostopadle do okna (czyli z załamaniem w stosunku do ściany). Zrobiłam to z premedytacją - wiecej wełny weszło pod okno. W domu jest rekuperacja, wiec brak problemów z wentylacją. Po 3 sezonach - suchutko, czyściutko, nie ma żadnej wilgoci skraplajacej się na oknie, nawet jak leżały zwały śniegu i lodu na szybach jak ostatnio. Dobra obróbka okna i dobra wentylacja ogólna - tu chyba tkwi rozwiązanie. Przy wentylacji grawitacyjnej może problemy by wystapiły, przy mechanicznej - po 3 latach brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 03.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 a te listwy w jakim celu? tymczasowego przytrzymania folii? To stelaż pod "deski' bo nie chcę płyt karton-gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts