Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe, pocenie się, pleśń = WIELKI PROBLEM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie do tego roku nie było żadnych problemów. Rekuperacja załatwiała sprawę. Ale z racji tego iz mam czerpnię powietrzną w czasie duzych mrozów byłam zmuszona wyłączać reku i wtedy pojawiał się problem pary na szybkach. I tu pomagało otwieranie drzwi do pomieszczeń :wink: Co prawda dziwny sposób wentylowania , ale skuteczny.

Obecnie, głównie dzieki FM moje okienko wygląda tak :lol:

http://foto2.m.onet.pl/_m/0132e348b5400083b69d0d126f3643ba,12,19,0.jpg

A czy okno nie powinno być obrobione w taki sposób:

http://www.ifb.pl/dandys/dandysbudowa263.jpg

Wydaje mi się, że wtedy można napchać więcej ocieplenia, przy zachowaniu dobrej cyrkulacji powietrza.

Pzdr

To witam w klubie płaczących okien dachowych.

To co działo się z moimi oknami w czasie ostatnich mrozów (tak od -5 st.) to był koszmar. Pewnego ranka obudziło mnie kapanie wody z wnęki na podłogę. Myśłam, że sama zaczne płakać.

Prawdopodobna przyczyna - dolna wnęka prostopadła do szyby a nie do podłogi. Bo ocieplenie mam nadzieję, jest prawidłowe. Chociaż teraz juz sama nie wiem, skoro ta skroplona woda zamarzla mi w rogach okna (na szybach).

I co mogę teraz zrobić, jak już wszystko mam wykończone (sama też jestem wykończona ...)

Mam rozwalać poddasze (8 okien połaciowych) ??

Można to jakoś docieplić bez rozwlania regispów ??

A może przyczyną jest zbyt duża wilgotność powietrza (wilgoć technologiczna). W sumie dom nie miał kiedy porządnie wyschnąć - tynki skończone w grudniu, posadzka zrobiona w marcu, a już w kwietniu było ocieplanie i zabudowa poddasza i ostateczne wykańczanie domu.

Jak to teraz porządnie wysuszę, to może nie będzie takich numerów kolejną zimą ?

Mam wentylację mechaniczną, wszędzie podłogówka.