aDw 27.01.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Spać po nocach nie mogę zadręczając się tym pytaniem.. czego wymagam ? napewno wygody (dokładanie do pieca raz na dobe też jest dla mnie wygodą) I niskich kosztów ekspoatacji. domek jak widać malutki parterówka bez poddasza 90 mkwhttp://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1281&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=m55&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1ściany porotherm 25 + 20-30 styro , 25 styro w posadzke i 40 cm wełny w strop , reku + gwc podoba mi sie idea bufora ciepła ale niestety nie w mojej kotłowni która ma 3,8 mkw jej rozmiar mnie strasznie ogranicza. Po głowie chodzi mi cały czas pompa ciepła... a może jednak gaz przy takiej powierzchni ? Dostępu do ziemnego nie mam (wtedy raczej problemu by nie było) wiec pozostaje płynny , węgiel + bufor ? tanio i przyjemnie ale gdzie ja to postawie ? PC ? wszystko pięknie tylko ta cena.. choć na oferte z ziriusem bym sie skusił ale jakoś nie przekonuje mnie system bezpoś.odparowania.. Prosze o porady !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.01.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 przy tym ociepleniu i metrażu oczywiście prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 ale jakoś nie przekonuje mnie system bezpoś.odparowania.. Prosze o porady !! To w czym problem, wybrać glikolową Malutka pompka, mniejsze koszty związane z dolnym źródłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zużycie nie powinno przekroczyć 4 000 KWh rocznie na ogrzewanie.To jest około 2 tyś zł przy zwykłej taryfie i połowę tego w taniej.Możesz też węglem ale koszt inwestycji 10-20 tyś, 2-3 godziny dziennie przy obsłudze i do 500 zł rocznie oszczędności.Decyduj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.01.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 chłopie tylko nie eko groch !!! ja pale już kotłem z podajnikiem drugi rok i to drugi rok za dużo , gdybym miał dostęp do gazy ziemnego to nic innego bym nie wybrał a wszystkie wynalazki,nowinki jak pompy srompy , kolektory i inne badziewia omijam z daleka , jeden taki mam już w kotłowni i mi ciśnienie rośnie jak go widzę żeby to wyregulować to potrzeba stalowych nerwów , a jakby ci sie to już udało to wtedy masz komin zapierdzielony i trza wyleź go wyczyścić akurat dzisiaj jestem po takiej imprezie , sadze miałem nie powiem gdzie k.....a że na mojej ulicy nie biegnie gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 27.01.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 przy takim ociepleniu i metrażu, to samo oddychanie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 27.01.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Żyrandol na 5 żarówek po 60 W i instalacji grzewczej nie trzeba A tak na serio to jako użytkownik takiego ogrzewania głosuję za prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 30.01.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Trafiony temat. Zaczynam budowę i już nie mogę spać wymyślając sposób ogrzewania. Dom z poddaszem 87 m2, podpiwniczony. Węgiel odpada bo kręgosłup już nie ten. Zdecydowany jestem na wentylację z rekuperatorem, ale bez GWC (koszty). No i co dalej? Może kominek (który i tak będzie) z systemem DGP i do tego elektrycznie podgrzewana podłoga? A co z ciepłą wodą, może system solarny do podgrzewania? Nie wiem czy to się kupy trzyma, no i koszty instalacji tego wszystkiego , a miało być mądrze i tanio. Może ktoś coś zaproponuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Gryzie Cie myśl że nie będziesz miał choć jednej z tych rzeczy? Po co Ci one ? Może tak: postaw bufor 1000 L, wsadź do niego grzałki ( jakiej mocy to już trzeba by policzyć), licznik 2-taryfowy. W tym baniaku wężownica do cwu. Ładujesz go w taniej taryfie ,,, I 1m2 załatwiasz WSZYSTKO EDIT: Zapomniałem dodać że jakieś grzejniki do odbioru albo podłogowe by się przydało. No i koszty, powinieneś się zamknąć w 10 tyś inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.01.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Może tak: postaw bufor 1000 L, wsadź do niego grzałki ( jakiej mocy to już trzeba by policzyć), licznik 2-taryfowy. W tym baniaku wężownica do cwu. Ładujesz go w taniej taryfie ,,, I 1m2 załatwiasz WSZYSTKO EDIT: Zapomniałem dodać że jakieś grzejniki do odbioru albo podłogowe by się przydało. No i koszty, powinieneś się zamknąć w 10 tyś inwestycji. Moim zdaniem grzeanie prądem ale w sposób CO jest najgorszą z możliwych opcji. To rozwiązanie ma przedewszystkim wady: - ogrzewniana elektrycznego - drogie w użytkowaniu - centralnego ogrzewania - drogie w wykonaniu i nie ma zalet: - ogrzewania elektrycznego - tanie w wykonaniu - CO - tanie, centralne źródło energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Tak, masz racje. Uważam jednak że jest to lepszy pomysł niż kominek z PW, solary i kocioł gazowy Może jestem jednak bardziej tradycjonalistą i wolałbym zrobić instalację centralnego ogrzewanie. Choć by po to aby była możliwość rozbudowania w przyszłości ,,, A bufor świetnie się do tego nadaje !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 30.01.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Tak, masz racje. Uważam jednak że jest to lepszy pomysł niż kominek z PW, solary i kocioł gazowy To jesty chyba typowa stosowana kombinacja - prawda jest jednak taka, że jest to już najgorsza z możliwych kombinacji jaką można wybrać. Ciekawe dlaczego ludzie właśnie to stosują? Cena przewyższa pompę ciepła. Powiedzmy sobie szczerze - sam dobry kominek to ceana bliska taniej polskiej pompie ciepła. Niestety do pompy potrzebne jest jeszcze drogie CO a do kominka niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.01.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Niestety do pompy potrzebne jest jeszcze drogie CO a do kominka niekoniecznie. Za to do kominka niezbędny będzie "pan Antoni" jeżeli ma być bezobsługowo. Stawkę za roboczogodzinę to już indywidualnie każdy z Antonim musi negocjować, zostaje kwestia dyżurów nocnych. Jak Antoni przyśnie przy krzyżówkach, to rano będzie zimno :D Możemy też obsługiwać palenisko samodzielnie,ale to już z komfortem życia niewiele ma wspólnego. Sorry, nie mogłem się powstrzymać od tej uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.01.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Gryzie Cie myśl że nie będziesz miał choć jednej z tych rzeczy? Po co Ci one ? Może tak: postaw bufor 1000 L, wsadź do niego grzałki ( jakiej mocy to już trzeba by policzyć), licznik 2-taryfowy. W tym baniaku wężownica do cwu. Ładujesz go w taniej taryfie ,,, I 1m2 załatwiasz WSZYSTKO EDIT: Zapomniałem dodać że jakieś grzejniki do odbioru albo podłogowe by się przydało. No i koszty, powinieneś się zamknąć w 10 tyś inwestycji. Oczywiscie te 10 tys to kotlownia + podlogowka mam nadzieje liczysz Do autora: tez jestem za ogrzewaniem pradem z buforem i licznikiem II taryfowym. Zdecydowanie najtansza i najdluzej zywotna instalacja! Ci, co radza wegiel albo kominek z plaszczem (a wiem co mowie bo sam teraz nim grzeje :) to chyba Cie bardzo nie lubia pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 30.01.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Obecnie mam kocioł c.o. na węgiel w łazience i jest masakra z utrzymaniem czystości w okresie zimowym, a ludzie na własne życzenie robią sobie kotłownie w salonie, na dodatek do kominka nie da się wrzucić wiadra węgla żeby na pół dnia mieć spokój, trzeba kursować co chwilę z całym syfem po domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.01.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Bufor z grzałkami to 2 tyś.Jak gotowy/fabryczny to max 6 tyś.Do tego podłogowe na tych 90 m2 , pompa i rozdzielacz.Można wydać 5 tyś a można i 10-12 tyś.Jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.01.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Obecnie mam kocioł c.o. na węgiel w łazience i jest masakra z utrzymaniem czystości w okresie zimowym, a ludzie na własne życzenie robią sobie kotłownie w salonie, na dodatek do kominka nie da się wrzucić wiadra węgla żeby na pół dnia mieć spokój, trzeba kursować co chwilę z całym syfem po domu. Nie porownuj jednak syfu z wegla, a drewna czy brykietu drzewnego Z wegla tego syfu jest jednak znaaaacznie wiecej pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 30.01.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Może i inny może i mniej ale to zawsze syf w salonie. Nie odradzam nikomu posiadania kominka, sam posiadam i się z tego cieszę.Ale rozpalę sobie w nim jak będę miał akurat ochotę/nastrój raz na jakiś czas. A co innego jak musisz palić na okrągło bo w domu zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 30.01.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 czego wymagam ? napewno wygody (dokładanie do pieca raz na dobe też jest dla mnie wygodą) I niskich kosztów ekspoatacji. Piec na miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.03.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 domek jak widać malutki parterówka bez poddasza 90 mkw http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1281&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&symbol=m55&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1 ściany porotherm 25 + 20-30 styro , 25 styro w posadzke i 40 cm wełny w strop , reku + gwc Postaw ten budynek na płycie fundamentowej. W płycie wykonaj ogrzewanie podłogowe. Bufor będzie zbędny, zamiast niego kocioł elektryczny ze sterowaniem pogodowym. Jeżeli zużywasz dużo ciepłej wody, to może warto pomyśleć o pompie ciepła powietrze-woda. Jeżeli chcesz wodę oszczędzać, to wystarczy bojler elektryczny. Oprócz tego co napisałeś ważne są jeszcze ciepłe okna i drzwi zewnętrzne i odpowiednie usytuowanie budynku względem stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts