Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność zakupu pieca kondensacyjnego

Recommended Posts

Niedługo planuję uruchomienie kotłowni w domu.

Chciałem zakupić piec kondensacyjny, dwufuncyjny z zamkniętą komorą spalania, tzw lodówkę z zasobnikiem na wodę 100 l. Koszt samego pieca wynosi ok 10 tys zł.

W domu mam do ogrzania 200 m2 (na trzech kondygnacjach) z czego 50 m2 to podłogówka - reszta grzejniki przewymiarowane do ogrzewania niskotemperaturowego.

Zastanawiam się, czy nie lepiej kupić np zwykły piec gazowy z otwartą komorą spalania + jakiś gazowy podgrzewacz wody. Taki zestaw pewnie kupię już za 4 tys zł.

Przyjmując, że piec kondensacyjny zmniejszy rachunki za gaz o ok 20% i licząc np 4 tys za jeden sezon ogrzewania zwykłym piecem, to zakup pieca kondensacyjnego zaocznie się zwracać dopiero po 7 latach. To dość długo.

Ciekawi mnie jeszcze koszt zakupu pieca kondensacyjneg jednofunkcyjnego z oddzielnym zasobnikiem na wodę - tu ogólna cena powinny być chyba mniejsza jak za "lodówkę".

Mmoże ktoś ostatnio instalował taką kotłownię i orientuje się w cenie takiegp zestawu.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za 4 tys kupisz piec kondensacyjny po co Ci" lodówka"? Z powodu wyglądu?

Na Twoim miejscu w wersji econo kupiłbym kondensat o zakresie mocy 3-15 kW za 3 tys coś tam - Junkers ma coś takiego w ofercie.

Do tego zasobnik cwu.

Jak masz miejsce i kasę zaiwestuj w wielki bufor w którym ogrzejesz wodę czymkolwiek wtedy piec w ogółe jest nieważny bo bufor podgrzejesz pełną mocą pieca gazowego tym krócej im mocniejszy a możesz też grzać piecem na wungiel albo drewno itd..

O zużyciu gazu/innego opału najbardziej decyduje dom, instalacja hydrauliczna CO i jej regulacja.

Generalnie kotłownia ma 10m2 powierzchni. Mam w niej dwa wolne kominy (jeden do gazu, drugi może być do pieca na paliwa stałe). Dopływ powietrza do kotłowni też jest zapewniony.

Na tym etapie mogę kupić każdy piec. Chciałbym dokonać dobrego wyboru za w miarę rozsądne pieniądze. Kosztowo "lodówka" wychodzi najdrożej i pewnie z niej zrezygnuję.

Ja mam vailanta - lodówkę 15kW kondensat od dwóch lat..oszczędności w porównaniu z tradycyjnym buderusem to ok 27% czyli sporo..piec całkowicie zwróci mi się za ok 3 lata:)

Dom ok 170m2, temperatura 22oC w środku sporadycznie dogrzany kominkiem, ale to tylko jak goście przyjdą, raz w miesiącu maks:)(brak DGP)

W domu mam do ogrzania 200 m2 (na trzech kondygnacjach) z czego 50 m2 to podłogówka - reszta grzejniki przewymiarowane do ogrzewania niskotemperaturowego.

Skoro masz instalacje przygotowaną pod kondensat, to jaki jest sens kupowanai zwykłego pieca ?

Kondensat dostaniesz za znacznie mniej niz 10000 zł np taki o ktorym piszemy tu:

http://forum.muratordom.pl/post3981489.htm#3981489

pozdrawiam

Pawlok

Ja mam vailanta - lodówkę 15kW kondensat od dwóch lat..oszczędności w porównaniu z tradycyjnym buderusem to ok 27% czyli sporo..piec całkowicie zwróci mi się za ok 3 lata:)

Dom ok 170m2, temperatura 22oC w środku sporadycznie dogrzany kominkiem, ale to tylko jak goście przyjdą, raz w miesiącu maks:)(brak DGP)

Ciekawe... te 27%.

Kondensat 109% zwykły sprawności średnio roczna 93% = 16% różnicy :)

OK, Tylko, że ja teraz kupisz zwykły, ale nowoczesny piec gazowy to nie będzie aż takich róznic w ilości spalonego gazu. A jeśli taka różnica wyniesie np 10 - 15 % to na prawdę nie wiem czy jest sens kupować piec kondensacyjny.

Czy to nie jest tak przypadkiem, że taraz jest taka moda i każdy sprzedawca zachwala taki piec jaki to on jest oszczędny w porówananiu z tradycyjnym ( a przy tym dwa razy droższy). Ale przeciez taki piec kondensacyjny też nie chodzi cały rok na takich parametrach, które pozwalają wykorzystać jego sprawność w 107% (zresztą taka sprawność to też może być chwyt marketingowy).

Na ilość spalonego gazu wpływa przede wszystkim pogoda, ocieplenie i kształt domu.

Jedna sprawa to dane teoretyczne, a druga to wyniki faktyczne. Sprawności jakie podają producenci są określone w określonych warunkach. W praktyce każdy ma trochę inne. To trochę tak jak z solarami, albo ze zużyciem paliwa przez samochód. Przy kotłach jest trochę lepiej, ale i tak zakładałym, że ta różnica sprawności między kotłem zwykłym, a kondensacynym w praktyce będzie niższa bo dla kondensacji muszą być spełnione ściślejsze warunki niż dla zwykłego kotła co żadziej się zdarzy.

Dziwne, że już nikt nie pyta czy warto kupić telewizor 28 cali z dużym kineskopem i czy 50 lub 100 Hz. Czarno białego też już nikt nie szuka. Kotły nie kondensacyjne się kończą i tego się nie zmieni. Tak jak przyszły LCD tak będą tylko kondensacyjne bo to się opłaci klientowi a nie producentowi. Dla producenta taniej jest zrobić kocioł zwykły niż kondensat ale robią kondensaty i wychodzi im to w prawie w cenie zwykłych. Robią tak dlatego, że klienci mimo wszystko policzyli i bardziej im się opłaca kupić kondensata. Producenci wprowadzając nowe modele aby wyzbyć się starych przeznaczają je w sprzedaży dle developerów. Tak też zostają wycofywane kotły atmo, a za chwilę ich już nie będzie.

Przy tych cenach kotłów kondensacyjnych nie warto kupować innego bez względu na to co ma grzać, jaka instalacja, ile grzejników i tym podobne parametry.

Pozdr adam

Dziwne, że już nikt nie pyta czy warto kupić telewizor 28 cali z dużym kineskopem i czy 50 lub 100 Hz. Czarno białego też już nikt nie szuka. Kotły nie kondensacyjne się kończą i tego się nie zmieni. Tak jak przyszły LCD tak będą tylko kondensacyjne bo to się opłaci klientowi a nie producentowi. Dla producenta taniej jest zrobić kocioł zwykły niż kondensat ale robią kondensaty i wychodzi im to w prawie w cenie zwykłych. Robią tak dlatego, że klienci mimo wszystko policzyli i bardziej im się opłaca kupić kondensata. Producenci wprowadzając nowe modele aby wyzbyć się starych przeznaczają je w sprzedaży dle developerów. Tak też zostają wycofywane kotły atmo, a za chwilę ich już nie będzie.

Przy tych cenach kotłów kondensacyjnych nie warto kupować innego bez względu na to co ma grzać, jaka instalacja, ile grzejników i tym podobne parametry.

Pozdr adam

Fajne podejście. Tak samo pisano o grzejnikach żeliwnych, a jakimś cudem się uchowały. Oczywistym jest, że jeśli kotły kondensacyjne będą w tej samej cenie co zwykłe (wliczając w to całą instalację, a nie tylko kocioł) to nikt nie kupi zwykłego i wymrą śmiercią naturalną. To może nastąpić szybko lub wcale. Argument, że się je opłaca kupować bo ludzie kupują jakoś do mnie nie dociera. Część osób używa podobnych argumentów do zakupu solarów, rekupreratorów i wielu innych rzeczy.

Chciałem zakupić piec kondensacyjny, dwufuncyjny z zamkniętą komorą spalania, tzw lodówkę z zasobnikiem na wodę 100 l. Koszt samego pieca wynosi ok 10 tys zł.

Zastanawiam się, czy nie lepiej kupić np zwykły piec gazowy z otwartą komorą spalania + jakiś gazowy podgrzewacz wody. Taki zestaw pewnie kupię już za 4 tys zł.

Przyjmując, że piec kondensacyjny zmniejszy rachunki za gaz o ok 20% i licząc np 4 tys za jeden sezon ogrzewania zwykłym piecem, to zakup pieca kondensacyjnego zaocznie się zwracać dopiero po 7 latach. To dość długo.

Ciekawi mnie jeszcze koszt zakupu pieca kondensacyjneg jednofunkcyjnego z oddzielnym zasobnikiem na wodę - tu ogólna cena powinny być chyba mniejsza jak za "lodówkę".

Mmoże ktoś ostatnio instalował taką kotłownię i orientuje się w cenie takiegp zestawu.

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C, TB1, zbiornik ST 120-1 Z, FW200 pogodówka dla 2obiegów grzewczych, IPM1 sterowanie mieszaczem dla 1obiegu grzewczego, AZB600/2 przewód pow.spalin. przez ścianę - całość katalogowo wychodzi 10327,30 PLN. Nie uwzględniłem sprzęgła hydraulicznego.

Junkers Ceraclass Exellence ZSC 24-3 MFK, TB1, ST 120-1 Z, FW200, IPM1 - wychodzi katalogowo 8791,32 PLN. Nie uwzględniłem sprzęgła hydraulicznego i układu spalinowego.

Spodziewam się, że dom będzie potrzebował jakieś 24000kWh/a, przyjmując 0,25Pln/kWh wychodzi 6000Pln. Z takiego przykładu wynika, że jednak bardziej opłaca się wziąć kocioł kondensacyjny.

Ja bymm tez zwykłego kotła nie kupił ale nie kupiłbym też drogiego kondensacyjnego bo się nie spłaci!

Najlepiej kupić tani kondensacyjny i zabezpeczyć się w alternatywne źródła (np Na drewno) bo z gazem może byc różnie.

Przy wspomnianych tu możliwościach kotłowni postawiłbym jednak na bufor, który można nabyć za różnicę cen kotłów.

Jeżeli mogę coś doradzić to wpierw rozejrzyj się skąd będzie serwisant. Rzecz polega na tym że niekiedy (w większości) punkty sprzedaży nie świadczą usług serwisowych lub kogoś polecają. Popytaj wśród znajomych kogo polecają i wtedy pogadaj sobie z serwisantem. Na ogół serwisują kilka firm (jeżeli mówi że wszystkie to lepiej zrezygnuj z niego) i mają rozeznanie co i jak się sprawuje. Serwis to ważna sprawa a niektórzy patrzą by sprzedać a potem nie odbierają telefonu. Faktycznie ceny kondensatów spadły w stosunku do starszych typów kotłów więc tu nie macie się nad czym zastanawiać - wg mnie. Mam kondensata typu "lodówka" tj. za zbiornikiem cwu i następny też taki będzie.

Argument, że się je opłaca kupować bo ludzie kupują jakoś do mnie nie dociera. Część osób używa podobnych argumentów do zakupu solarów, rekupreratorów i wielu innych rzeczy.

Co do argumentacji to ludzie je kupują bo SAMI policzyli, że się im oplaca. Nie liczyłem tego ja :) Co do innych opłacalności to się nie wypowiadam bo każdy różnie to interpretuje.

Tak się jeszcze zastanawiam co wyszło szybko z użycia i jakoś ludzie bardzo nie płaczą.

Było :) video, walkman, czarno-białe tv, kamery video VHS, gaźnik, monitory monochromatyczne, atari i pewnie wiele innych ...

Argument, że się je opłaca kupować bo ludzie kupują jakoś do mnie nie dociera. Część osób używa podobnych argumentów do zakupu solarów, rekupreratorów i wielu innych rzeczy.

Co do argumentacji to ludzie je kupują bo SAMI policzyli, że się im oplaca. Nie liczyłem tego ja :) Co do innych opłacalności to się nie wypowiadam bo każdy różnie to interpretuje.

Tak się jeszcze zastanawiam co wyszło szybko z użycia i jakoś ludzie bardzo nie płaczą.

Było :) video, walkman, czarno-białe tv, kamery video VHS, gaźnik, monitory monochromatyczne, atari i pewnie wiele innych ...

Tylko, że ciepło z kotła takiego, czy innego jest takie samo, a w tych wymienionych urządzeniach trochę efekt się zmienił.

Ja mam przygotowaną kanalizę pod kondensat. U mnie będzie do zamontowania ok 10 m wkładu kominowego. W przypadku, gdy zdecyduję się na kondensat z zamkniętą komorą spalania to ten wkład będzie droższy (podwójne ścianki) od zwykłego wkładu - a jaka jest to różnica cenowa to jeszcze się nie orientowałem.