zbigmor 29.01.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wkład do kondensata a do zwykłego różni się tylko tym, że jeden musi mieć uszczelki a drugi nie. Zbigmor jaki masz piec u siebie )) Z piecy mam tylko kozę w garażu Kuzynka w zeszłym roku wymieniała kocioł gazowy (po 15 latach użytkowania), zwykły i kupiła znowu zwykły bo nawet w obliczeniach sprzedawcy nie warto było dopłacać do kondensata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Kuzynka w zeszłym roku wymieniała kocioł gazowy (po 15 latach użytkowania), zwykły i kupiła znowu zwykły bo nawet w obliczeniach sprzedawcy nie warto było dopłacać do kondensata. Sprzedawca tak wyliczył by wynik wykazał opłacalność a sprzedaży tego on chcę A w uproszczeniu proponuje przyjąć założenia: - kondensat pożyje 10 lat - 10% mniejsze zużycie roczne od obecnego - dom o takim zapotrzebowaniu ze zasilanie niskotemperaturowe wystarczy. Po dziesięciu latach mamy "jeden sezon " tego co dziś spalamy gratis . Wiec jeżeli różnica pomiędzy kondensatem a rachunkiem który teraz opłacamy to wybór jest prosty .A dokładając pod uwagę pewny wzrost cen źródeł energii w tym gazu w przyszłości to już chyba watpliwości nie mamy. Zupelnie inaczej byłoby gdyby wymiana na kondensat pociągała za soba inne nieplanowane koszty np. wymiane zupełnie sprawnej instalacji wysokotemperaturowej CO itp itd pozdrawiam Pawlok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 kocioł chyba pociągnie dłużej niż 10 lat. Stawiałabym na 2 x dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 kocioł chyba pociągnie dłużej niż 10 lat. Stawiałabym na 2 x dłużej A jakieś przykłady? Nie znam nikogo kto by użytkował dłużej niż 15 lat (a w tym przypadku kocioł nie był bardzo intensywnie eksploatowany), ale nie znam ich za wielu. Nie jest to złośliwe pytanie tylko pytanie o fakty. Z chęcią poznam kogoś kto użytkuje taki kocioł dłużej niż 10 lat. Znam jeszcze przykłady z gazowymi ogrzewaczami przepływowymi, ale to inny temat, choć okres użytkowania podobny. Problemem może się jeszcze okazać kwestia trwałości urządzeń kilkunastoletnich, a ich współczesnych odpowiedników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Kotły starsze są bardziej trwałe. Takie czasy teraz, że urządzenia są mniej trwałe bo i tak postęp jest tak duży, że nie warto robić nic na dłużej niz 10-15 lat.10 lat to będzie działać ale może się okazać mocno energożerne i to będzie powodem do wymiany a nie to, że już nie działa. Nawet jeśli kondensat nie zawsze pracuje na niskich parametrach to i tak jest bardziej sprawny niż atmo. pozdradam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Fabrycznie żywotność jest określana na 15 lat. Mój ma rok więc jeszcze wszystko przed nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Fabrycznie to producent ma zapewnić części do urządzenia i klient ma mieć możliwość wymiany zużytych elemetów. Taki piec może działać dłużej niż 15 lat ale powoli robi się jak z samochodami, ludzie je wymieniają choć stare jeżdżą pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 29.01.2010 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Poszperałem z necie i znalazłem coś takiego:http://www.allegro.pl/item890162773_viessmann_vitodens_100_w_kondensat_zasobink_120_l.htmlalbohttp://www.allegro.pl/item896273222_kociol_vaillant_ecotec_vc186_vih_r_120l_tanio.htmlalbohttp://www.allegro.pl/item899939664_vaillant_ecotec_vc_186_vih_120_kondensat_hit.htmlalbohttp://www.allegro.pl/item904046408_vaillant_ecotec_vc_plus_186_3_5_zasobnik_150.htmlLodówka najtańsza ok 10 tyshttp://www.allegro.pl/item896273214_vaillant_vsc_246_c170_ecocompact_kondensacyjny.htmlI co by tu wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 29.01.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 kocioł chyba pociągnie dłużej niż 10 lat. Stawiałabym na 2 x dłużej A jakieś przykłady? Nie znam nikogo kto by użytkował dłużej niż 15 lat (a w tym przypadku kocioł nie był bardzo intensywnie eksploatowany), ale nie znam ich za wielu. Nie jest to złośliwe pytanie tylko pytanie o fakty. Z chęcią poznam kogoś kto użytkuje taki kocioł dłużej niż 10 lat. Znam jeszcze przykłady z gazowymi ogrzewaczami przepływowymi, ale to inny temat, choć okres użytkowania podobny. Problemem może się jeszcze okazać kwestia trwałości urządzeń kilkunastoletnich, a ich współczesnych odpowiedników. Wtrącę dwa grosze. Użytkuję wiszący polski kocioł CO ze Świebodzic, wtedy jeszcze atmosferyczny kupiłem go w chyba 1990r, tak więc prawie 20lat, ale od początku nie pracował na pełnych parametrach, zmniejszyłem modulację płomienia na mozliwe minimum, nic nie jest przepalone bądź zardzewiałe. Ogrzewa fakt tylko nieco ponad 38m2. Póki hula nie ma potrzeby jego wymiany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.01.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wkład do kondensata a do zwykłego różni się tylko tym, że jeden musi mieć uszczelki a drugi nie. wydaje mi się że do kondensata musi być wkład podwójny (również do czerpania powietrza) a do zwykłego (atmosferyka) nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 wydaje mi się że do kondensata musi być wkład podwójny (również do czerpania powietrza) a do zwykłego (atmosferyka) nie Ja dziękuje mieć w nowo wybudowany domu, zetke by pracował kocioł atmosferyczny. Kolejna zaleta kondensatu lub zwykłego turbo - stoi sobie w PG gdzie min jest suszarnia i jest ciepło! Byłem w piwnicy u znajomego przy niedawnych - 16 , sie go pytam czemu tu tak zimno a on że obok jest kociołek i zetką ciągnie... pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wtrącę dwa grosze.Użytkuję wiszący polski kocioł CO ze Świebodzic, wtedy jeszcze atmosferyczny kupiłem go w chyba 1990r, tak więc prawie 20lat, ale od początku nie pracował na pełnych parametrach, zmniejszyłem modulację płomienia na mozliwe minimum, nic nie jest przepalone bądź zardzewiałe. Ogrzewa fakt tylko nieco ponad 38m2. Póki hula nie ma potrzeby jego wymiany.Pozdrawiam Jak to mówią jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale i ona coś wnosi. Podejrzewam jednak, że więcej znajdzie się osób, które wymieniły wcześniej kotły gazowe z powodu zużycia technicznego bądź technologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 29.01.2010 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zetka również zaleca się robić, gdy jest kocioł kondensacyjny - ze względu na prawidłową wentylację pomieszczenia.Nie zauważyłem również, żeby zetka (kotłownie znajomych) w jakiś szczególny sposób wyziębiała pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.01.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 wydaje mi się że do kondensata musi być wkład podwójny (również do czerpania powietrza) a do zwykłego (atmosferyka) nie Ja dziękuje mieć w nowo wybudowany domu, zetke by pracował kocioł atmosferyczny. Kolejna zaleta kondensatu lub zwykłego turbo - stoi sobie w PG gdzie min jest suszarnia i jest ciepło! Byłem w piwnicy u znajomego przy niedawnych - 16 , sie go pytam czemu tu tak zimno a on że obok jest kociołek i zetką ciągnie... pozdrawiam Pawlok No niestety tak jest !!! Powinni tgo prawnie zakazać. Ale taka rura też kosztuje i koszcie całej kotłowni stanowi niezły wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zetka również zaleca się robić, gdy jest kocioł kondensacyjny - ze względu na prawidłową wentylację pomieszczenia. Nie zauważyłem również, żeby zetka (kotłownie znajomych) w jakiś szczególny sposób wyziębiała pomieszczenie. U mnie zetka nieżle wyziębia. Bez kaloryfera w obecnie przy -20C dochodziło do 2C w kotłowni ... nowe budownictwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 29.01.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zetka również zaleca się robić, gdy jest kocioł kondensacyjny - ze względu na prawidłową wentylację pomieszczenia. Nie zauważyłem również, żeby zetka (kotłownie znajomych) w jakiś szczególny sposób wyziębiała pomieszczenie. Prawidłowa wentylacja jest konieczna, czymkolwiek by się nie grzało. Ciągnie powietrze o temp -10, -20 i nie wyziębia pomieszczenia? Chyba nieźle grzeją w tej kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 29.01.2010 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 W tej kotłowni na pewno mają na plusie a żadnego grzejnika tam nie ma. Kotłownia jest w nieogrzewanej piwnicy - ale pewnie ją kociął ogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 29.01.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zetka również zaleca się robić, gdy jest kocioł kondensacyjny - ze względu na prawidłową wentylację pomieszczenia. Zetka po co ? Gdy masz sprawną wentylacje kocioł nie bierze ci tlenu do spalania gazu, więc zwykłe zapotrzebowanie na powietrze starczy. Gdy w poprzednim domu modernizowałem co to wołałem wejść w TURBO (dobra rada instalatora) niż wyziębiac pomieszczenie z kotłem (ceny kondensatów wtedy to był kosmos). Ale taka rura też kosztuje i koszcie całej kotłowni stanowi niezły wydatek. Bez przesady nie jest to mega koszt - parę stówek. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Bez sensu ktoś tu pisze jaka zetka przy zamniętej komorze ? po co druga rura ? Jedna rura tylko dla spalin np.fi 60 lub 80 a ścianki komina robią z drugą rurę. Chyba, że wylot przez ściane to podwójnie ale to tylko metr, dwa. Co do wyboru kotła to zacznij do szukania serwisu w okolicy. Jak trafisz na dobry serwis to każdy kocioł będzie dobry. Jak prosto i tanio to bierz Vitodensa 100 ma sprawdzone podzespoły z wcześniejszego Vitodensa 200. Jak koniecznie lodówka to myślę, że Vailant bedzie tańszy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 29.01.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Bez sensu ktoś tu pisze jaka zetka przy zamniętej komorze ? po co druga rura ? Jedna rura tylko dla spalin np.fi 60 lub 80 a ścianki komina robią z drugą rurę. Chyba, że wylot przez ściane to podwójnie ale to tylko metr, dwa. Powierdzam. Ja tak mam. W kanale kominowym 14x14cm jest rura 80mm i w niej lecą spaliny, a w przestrzeni miedzy rurą a ściankami kanału jest czerpane powietrze do kotła. Podwójna rura jest jedynie od kotła do komina Co do wyboru kotła to zacznij do szukania serwisu w okolicy. Jak trafisz na dobry serwis to każdy kocioł będzie dobry. Jak prosto i tanio to bierz Vitodensa 100 ma sprawdzone podzespoły z wcześniejszego Vitodensa 200. Jak koniecznie lodówka to myślę, że Vailant bedzie tańszy. pozdr adam A jak sprawdzić serwis zanim kupi sie kocioł i zacznie go eksploatować? Wydaje mi się, że w każdym dużym mieście każda w miare renomowana (a napewno znana) firma ma swojego niejednego serwisanta. Ja kupiłem Junkersa i w mojej okolicy jest conajmniej kilku serwisantów, choć stweirdzam, że praktycznie żaden z nich nie garnie się specjalnie do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts