tomek2398 27.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam, Chciałem się poradzić, w związku z tym iż firma która wykonała mi ocieplenie dachu ( wewnątrz ) spartaczyła swoją robotę mam straszny problem związany z tym iż z każdego skosu wieje mi wiatr ( dosłownie ). Planowałem zerwanie desek ( które zastosowałem zamiast płyt gips ) i docieplanie ale wiąże się to z pełną rewolucją w domu. Tak więc wymyśliłem iż zrobię podbitkę ( dotychczas jej nie było ) na zewnątrz i ocieplę wszystkie skosy z zewn. wełną. Proszę o waszą opinię co o ty myślicie czy ma to sens czy ktoś praktykował takie rozwiązania jeśli tak to proszę o informację jaką wełnę,folię stosowaliście. z góry dziękuje!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.01.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Dałeś wełne tylko między krokwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 27.01.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Może lepiej zrobić teraz tę rewolucję a potem mieć spokój na lata? Czy kładli Ci 2 warstwy wełny na krzyż? U mnie obecnie trwa ocieplanie super-matą 2razy po 10cm i po pierwszej warstwie też mi wiało ale zawzięłam się i sama doupychałam. Wełna od zewnątrz pod podbitką chyba będzie narażona na wilgoć, nie wiem czy to dla niej dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 27.01.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 powinno byc od strony dworu ocieplenie ścian położone tak wysoko żeby prawie dotykało folii , z drugiej strony między styropian a murłate wpycha się wełnę, uszczelnia wszystko od wewnątrz , potem druga warstwa wełny w poprzek, i na to folia paroizolacyjna, nic nie powinno wiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba86 27.01.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Czyli wieje przy ścianie? Prawdopodobnie krokiew była blisko ściany i nie włożono tam wełny. I jest dziurka.... Z zewnątrz raczej nie zrobisz tego poprawnie. Nie będzie ciągłości ocieplenia tylko taka prowizorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2398 28.01.2010 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Kontynuując wątek - budynek jest ocieplony styropianem, wełna jest tylko między krokwiami na pewno jedna warstwa fachowcy nie wysilili się a ja jako laik budowlany nie dopilnowałem Murłaty nie widać na zewnątrz ale jestem pewien ,że chodzi o to o czym pisze seba86 na pewno nie ma wełny przy krokwi ani między styro i murłatą- próbowałem to uszczelniać trochę pianką ale nie wiele było efektu trzebaby zerwać wszystkie deski i układać od nowa wełnę. Perspektywa zrywania desek trochę mnie przeraża ( częściowo to zrobiłem ) więc spróbuje chyba z tą podbitką. Oczywiście jestem otwarty na dalsze sugestie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 29.01.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 dodatkowo dodaj tą wełne pod krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 29.01.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Chętnie poznam szczegóły tego gdzie wieje bo u mnie też troche wieje ale tylko na styku skosu, czyli płyt GK i ścianki kolankowej (murowanej) i to mimo, że wełną od środka jest bardzo upchane. Czy u ciebie wieje gdzies na łaczeniach (skoś/ścianka kolnkowa, skos/ściana szczytowa lub inne) , czy wprost ze skosu z między desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2398 02.02.2010 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Wiem ,że zdjęcia ułatwiłyby sprawę ale niestety nie dysponuje żadnymi zrobionymi w trakcie budowy:(himlaje - u mnie wieje w miejscach łączenia muru z ( w moim przypadku ) deskami, z tego co odkryłem najbardziej wieje przy murłacie myślę że nie była tam włożona żadna wełna.Dlatego pomyślałem o zrobieniu podbitki z myślą iż chociaż trochę to wyizoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 02.02.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Niech się wypowie jakiś fachura od dachów, ale z tym uszczelnianiem podbitki to chyba niedobry pomysł...Tam ma być wentylacja połaci dachowych /element tej wentylacji/, robi się w podbitce specjalne otwory, kratki itp, a ty to chcesz uszczelnić, żeby w domu nie wiało...Według mnie zastąpisz jeden problem drugim i będziesz miał wilgoć, gnijące dechy i wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2398 03.02.2010 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Słuszna uwaga Q-BIS ale moja koncepcja jest taka aby wełnę wcisnąć tylko w róg, czyli nachodziłaby tylko kawałkiem na dach a reszta byłaby na ścianie mam nadzieje iż to nie będzie przyczyniało się do powstawania wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts