Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległośc budynku od granicy działki

lukiimag

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Mam pytanko odnoście odległości stawianego domu jednorodzinnego od granicy sąsiedniej działki (działka należąca do Gminy, znajduje się na niej przepompownia wody).

Na interneci czytałem troszke i znalazłem w przepisach iż można się wybudować na granicy lub w odległości 1,5 m od granicy sąsiedniej działki (jeśli ściana do niej skierowana nie posiada okien... itp).

Jest również zapis że jeśli z takiej ściany zwisają np. okapy to odległość 1,5 m liczona jest od najbardziej wystającego elementu budynku po tej stronie.

Następny zapis to jeśli działka ma mniej niż 16 m szerokości to odległość ta może być mniejsza niż 1,5 m.

Moja działka ma 14 m szerokości.

Moje pytanka to:

a) czy dobrze zrozumiałem te przepisy?

b) moja działka ma 14 m szerokości i jeśli ta odległość może być tak jak mówią przepisy mniejsza niż 1,5 m to czy z takiej ściany może zwisać np. okap dachu? Czy musi być to "równa ściana" czy może być np. okap dachu?

c) czy jeśli na poddaszu po tej stronie będzie zamontowane okno to czy nadal mogę wybudować dom w odległości mniejszej niż 1,5 m?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i podpowiedzi...

Pozdrawiam

Łukasz przyszły Salsowicz :D

Hej, wydaje mi się że;

a) odległości liczone są od najdalej wysuniętych części budynku,

b) na tak wąskiej działce możesz: w granicy bez otworów, w odległości nie mniejszej niż 1,5m z otworami, (o ile zostaną zachowane wymogi dotyczące dopływu światła i warunki przeciwpożarowe)

c) musi być zachowana odległość 4m od zwróconego w stronę granicy otworu okiennego umieszczonego w dachu lub połaci dachowej. Więc ściana ścianą a odległość od okna

aha, 1,5m od okapu ;)